Tractat de Barcelona (1309)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Tractat de Barcelona».
Plantilla:Infotaula esdevenimentTractat de Barcelona
Tipustractat internacional Modifica el valor a Wikidata
Data3 maig 1309 Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAl-Àndalus Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

El tractat de Barcelona del 3 de maig de 1309 va ser una aliança militar signada entre el rei d'Aragó Jaume II i Abu-r-Rabí Sulayman ibn Yússuf, el soldà de la dinastia marínida del Marroc mitjançant la qual el segon contractava els serveis d'una flota i exèrcit de mercenaris cristians aragonesos per a la conquesta de Ceuta, en poder de Nasr ibn Muhammad, l'emir de Gharnata.

Antecedents[modifica]

A principis del segle xiv, la dinastia nassarita governava l'emir de Gharnata. Enfrontats a aquests, els marínides controlaven el regne del Marroc, aliat militarment amb el regne d'Aragó d'ençà el segle anterior a la guerra contra els nassarites.

Acords[modifica]

Les condicions que es van pactar en el tractat van ser les següents:

  • Abu-r-Rabí Sulayman ibn Yússuf pagaria 2.000 dobles per cada galera aragonesa pels quatre primers mesos. Passat aquest temps, el preu seria de 1.000 dobles per galera cada quatre mesos.
  • Juntament amb la flota s'enviarien 1.000 cavallers cristians, a sou del benimerin.
  • Abu-r-Rabí Sulayman ibn Yússuf no concertaria paus ni treves amb el rei de Granada sense consentiment del rei d'Aragó.
  • Després de la presa de Ceuta, el botí de guerra quedaria en mans dels aragonesos, quedant la ciutat en poder del soldà de la dinastia marínida del Marroc.

Conseqüències[modifica]

La ciutat de Ceuta fou assetjada i retuda per l'armada i exèrcit aragonesos, sota el comandament de Jaspert V de Castellnou.

Referències[modifica]