Tractat de la Lluna

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentAcord de Governs de les Activitats dels Estats a la Lluna i Altres Cossos Celestes
Moon Treaty.png
 • Signat i Ratificat
 • Solament Signat
 • Tipustractat multilateral
  resolució de l'ONU modifica
  Part deLlei espacial modifica
  Vigència18 desembre 1979 modifica –
  Data signatura18 de desembre de 1978
  Entrada en vigor11 de juliol de 1984
  TemaLluna, objecte astronòmic, jurisdicció i jurisdicció modifica
  LocalitzacióNova York (Estats Units)
  Nombre de participants16 països (maig 2013) modifica
  Participant
  17
  DepositariGovern dels Estats Units d'Amèrica
  IdiomaAnglès, francès, rus i castellà
  Condició5 ratificants

  L'Acord de Governs de les Activitats dels Estats a la Lluna i Altres Cossos Celestes,[1] també conegut com el Tractat de la Lluna o Acord de la Lluna, és un tractat internacional que proveeix jurisdicció de tots els cossos celestes (incloent les seves òrbites) a la comunitat internacional. Per tant, totes les activitats han de complir amb el dret internacional (en particular, això inclou la Carta de les Nacions Unides).

  A la pràctica, no és un tractat en vigor, ja que no ha estat ratificada per cap país amb capacitat de conduir un exploració espacial tripulada o amb plans de fer-ho (p.e.; els Estats Units, el Regne Unit, la Unió europea, la Federació Russa, República Popular de la Xina, Japó i l'Índia) des de la seva creació el 1979, i per tant té un efecte insignificant en el vol espacial real.

  Contingut[modifica]

  El tractat s'aplicaria a la Lluna i altres objectes astronòmics dins el Sistema Solar, que no sigui la Terra, incloent-hi les seves òrbites o altres trajectòries al seu voltant.

  El tractat fa una declaració de la utilitació de la Lluna per al benefici de tots els estats i tots els pobles de la comunitat internacional. També expressa el desig d'evitar que la Lluna es converteixi en font de conflicte internacional. Als fins del tractat:

  • Prohibeix qualsevol ús militar dels cossos celestes, incloent els assaigs d'armes o com a bases militars.
  • Prohibeix tota l'exploració i els usos dels cossos celestes, sense l'aprovació o el benefici d'altres estats en el marc del principi del Patrimoni comú de la humanitat (article 11).
  • Requereix que el Secretari-General ha de ser notificat de totes les activitats i descobriments celestes (desenvolupat gràcies a aquestes activitats).
  • Declara tots els estats tenen el mateix dret a realitzar investigacions sobre els cossos celestes.
  • Declara que per a les mostres obtingudes durant les activitats de recerca, l'estat que les hagin obtingudes ha de considerar la possibilitat de part de la mateixa a disposició de tots els països i les comunitats científiques per a la investigació.
  • Prohibició d'alterar el medi ambient dels cossos celestes i requereix que els estats han de prendre mesures per prevenir la contaminació accidental.
  • Prohibeix qualsevol estat de reclamar sobirania per sobre de qualsevol territori dels cossos celestes.
  • Prohibeix qualsevol propietat d'un bé extraterrestre per part de qualsevol organització o persona, llevat que l'organització és internacional i governamental.
  • Es requereix tota l'extracció i assignació de recursos realitzada per un règim internacional.

  Ratificació[modifica]

  El tractat va ser conclòs en 1979 i va entrar en vigor per a la possibilitat de ratificar el 1984. Com a complement a la Tractat de l'espai exterior, del Tractat de la Lluna intenta establir un règim per a la utilització de la Lluna i altres objectes astronòmics similar a l'establert per al relleu oceànic en la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de la Mar.

  Fins al 19 de desembre de 2008, només 13 estats; Austràlia, Àustria, Bèlgica, Xile, Kazakhstan, Líban, Mèxic, Marroc, Països Baixos, Pakistan, Perú, Filipines i Uruguai, l'han ratificat. França, Guatemala, Índia i Romania l'han signat però no l'han ratificat.[2] El 30 de març de 2012, Turquia es va adherir, com la vuitè i el 17è partit.[3][4] Com que està sense ratificar pels principals estats de gran història espacial (incloent l'Índia) i sense signar per la majoria (excepte Índia), que no és de rellevància directa amb les activitats espacials actuals.[cal citació]

  Vegeu també[modifica]

  Referències[modifica]

  1. Agreement Governing the Activities of States on the Moon and Other Celestial Bodies, Dec. 5, 1979, 1363 U.N.T.S. 3
  2. Status of international agreements relating to activities in outer space as at 1 January 2008 United Nations Office for Outer Space Affairs, 2008
  3. Michael Listner. «The Moon Treaty: it isn't dead yet». The Space Review, 19-03-2012. [Consulta: 3 abril 2012].
  4. «Reference: C.N.124.2012.TREATIES-2 (Depositary Notification)». New York, NY: United Nations. [Consulta: 3 abril 2012].

  Enllaços externs[modifica]