Tractat de partició

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentTractat de partició
Tipustractat internacional modifica
Data26 desembre 1661 modifica
LocalitzacióLa Haia modifica
EstatPaïsos Baixos modifica

El Tractat de partició (en neerlandès Partage-Tractaat) és un tractat que la República de les Set Províncies Unides i Felip IV de Castella van concloure el 26 de desembre de 1661 a la Haia.

En acabar la guerra dels Vuitanta Anys, després de la Pau de Westfàlia el 1648, romanien moltes disputes territorials referent a les províncies meridionals de les antigues Disset Províncies. El tractat defineix la partició definitiva dels Països enllà del Mosa. El país de Valkenburg i el país de 's-Hertogenrade van passar a la República, el País de Dalhem i el ducat de Limburg es van dividir segons línies força arbitràries amb molts enclavaments i exclavaments. De vegades, la frontera nova passava al mig d'un poble, com era el cas a Beek i Geleen.

Aquest tractat no serà pas tan definitiu com semblava. Les fronteres de tota aquesta regió continuaran canviant durant tot el segle xviii. Les fronteres polítiques desapareixeran per un període curt quan tot el territori estarà annexionat a França (el 1795 per als Països Baixos austríacs i pel Regne d'Holanda el 1810). Les fronteres encara canviaran el 1815, el 1830, el 1839, el 1919, el 1940 i per darrera vegada el 1945.