Tractat germano-soviètic d'amistat, cooperació i demarcació

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 07:06, 6 març 2016 amb l'última edició de CarlesMartin (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Mapa adjunt al tractat germano-soviètic que divideix Polònia en zones d'ocupació alemanya i soviètica.

El Tractat germano-soviètic d'amistat, cooperació i demarcació (Tractat d'amistat i de fronteres germano-soviètic) va ser un tractat signat per l'Alemanya nazi i la Unió Soviètica el 28 setembre de 1939 després que els alemanys i els soviètics envaïssin Polònia de forma conjunta.[1] Va ser signat per Joachim von Ribbentrop i Viatxeslav Mólotov, ministres d'afers exteriors d'Alemanya i la Unió Soviètica, respectivament. Va ser una continuació del Pacte Mólotov-Ribbentrop, signat el 23 d'agost. Només una petita part del tractat va ser anunciada públicament.

Articles secrets

Hi havia diversos articles secrets adjunts. Aquests articles permetien intercanvis de població de nacionals russos i alemanys de les zones poloneses afectades per la partició, redibuixaren parts de les esferes d'influències d'Europa Central dictades pel Pacte Mólotov-Ribbentrop, i incloïen un acord per suprimir qualsevol "agitació polonesa".

Quan la Wehrmacht avançà contra Polònia, els alemanys prengueren el control del Voivodat de Lublin i de la part oriental del Voivodat de Varsòvia, territoris que, d'acord amb el Pacte Mólotov-Ribbentrop estaven en l'esfera d'influència soviètica. Per compensar la Unió Soviètica per aquesta pèrdua, les clàusules secretes del tractat trasnferiren Lituània, a excepció d'un petit territori a la Regió de Suwałki, de vegades coneguda com el Triangle de Suwałki, a l'esfera d'influència soviètica. Després d'aquesta transferència, la Unió Soviètica va emetre un ultimàtum a Lituània, l'ocupà el 15 de juny de 1940 i va establir la República Socialista Soviètica de Lituània.

Referències

  • Eidintas, Alfonsas; Vytautas Žalys, Alfred Erich Senn. Ed. Edvardas Tuskenis. Lithuania in European Politics: The Years of the First Republic, 1918–1940. Paperback. Nova York: St. Martin's Press, September 1999, p. 170. ISBN 0-312-22458-3. 
  1. Davies, Norman. Europe: a History. Oxford University Press, 1996, p. 1001. ISBN 0-19-820171-0. 

Enllaços externs

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tractat germano-soviètic d'amistat, cooperació i demarcació