Tractat sobre la naturalesa humana

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de llibreTractat sobre la naturalesa humana
(en) A Treatise of Human Nature
A Treatise of Human Nature by David Hume.jpg
Tipus obra escrita
Fitxa tècnica
Autor David Hume
Llengua anglès
Publicació 1738
Detalls de l'obra
Tema filosofia
Modifica les dades a Wikidata

El tractat sobre la naturalesa humana (A Treatise of Human Nature) és una de les obres més conegudes del filòsof David Hume. Publicada el 1739, resumeix la teoria d'aquest pensador sobre el coneixement i l'ètica.

Idees clau[modifica]

El contingut de la ment humana es divideix en impressions (dades que vénen dels sentits) i idees (la imatge emmagatzemada i interpretada d'aquestes per part del cervell). Com que les idees provenen de les impressions, no existeixen els conceptes abstractes ni generals, sempre s'associen a una entitat concreta; per exemple, no és possible imaginar el color blau en si, sinó quelcom que sigui d'aquest color. Fins i tot, idees aparentment infinites i abstractes com les d'espai o temps segueixen aquesta llei.

La moral no pot dependre de la raó, que només opera amb idees, sinó que depèn que ho jutgi la impressió d'un acte determinat com a agradable, i tendeixi a repetir-lo, o bé desagradable, i llavors tendeixi a evitar-ho. Qualsevol norma col·lectiva sempre és artificial i se sustenta sobre el principi de la justícia, que és procurar que cadascú faci actes bons que beneficiïn el conjunt. Per evitar la subjectivitat extrema, s'han creat les institucions de govern, que executen i legislen sobre aquesta justícia i permeten la convivència.