Traginer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Traginers)
Infotaula ocupacióTraginer
Tipus d'ocupació
traginer Modifica el valor a Wikidata
Un traginer a la tradicional festa dels Tres Tombs d'Igualada

Un traginer és una persona que treballa transportant mercaderies, usant bèsties de càrrega com el cavall, el ruc, la mula o el bou. Durant molts anys feren possible l'intercanvi tant de mercaderies com d'informació entre masos, pobles i ciutats.[1]

Traginers amb barretina

Ja a la Catalunya Vella existia tota una xarxa de fires on circulaven traginers de tota mena que intercanviaven productes del nord d'Europa per productes de terres musulmanes (de l'Àndalus).[2] Han existit diversos tipus de traginers. El traginer de garrot era el que portava les mercaderies a l'esquena de l'animal. El traginer de mar o de ribera era el que recollia la càrrega arribada per mar i la portava cap a les cases dels comerciants. El traginer de carrera era el que transportava mercaderies a pobles molt allunyats del punt de partida.

Als països catalans han existit múltiples gremis de traginers. A Barcelona el 1459 els foren concedides ordinacions conjuntes amb els llauradors i hortolans. Hi hagué gremis de traginers a València, i el segle xiv a Mallorca i a Manresa. A Mataró es desenvolupà un gremi de traginers i carreters el segle xviii. A Berga els traginers eren inclosos dins la confraria de sant Eloi, amb ferrers i fusters. També hi hagué un gremi de traginers a Vic i Alacant.

Avui en dia participen en les festes dels Tres Tombs, en honor de Sant Antoni Abat, patró dels traginers. A Igualada hi ha el Museu del Traginer - Col·lecció Antoni Ros, on s'exposen carros, carruatges, selles, guarniments, eines i utensilis d'aquest ofici.

Actualment en la Festa dels Traginers de Balsareny, es pot veure una mostra dels animals i el material que es feia servir en aquest ofici

En diversos països americans, especialment a Colòmbia, s'usa la paraula arriero per designar la persona que usa la mula per transportar cafè, o altres mercaderies. El personatge fictici Juan Valdez n'és un exemple des de 1969.[3]

Un traginer català al Canadà?[modifica]

Rècula de mules del traginer Cataline a Hazelton, Colúmbia Britànica. (1911)

L'anomenat Jean Caux o Jean-Jacques Caux, àlies "Cataline", fou un traginer llegendari en terres de la Colúmbia Britànica. Els primers anys de la seva biografia són misteriosos. No ha estat demostrat el seu lloc de naixement, "oficialment" situat a Auloron Santa Maria (Aquitània). La qüestió és que el seu renom "Cataline" (interpretat com a Catalan) suggereix un origen català del traginer més important del Canadà. Durant més de cinquanta anys d'activitat, la sola càrrega que no va lliurar puntualment fou un formatge pudent que el seu capmestre va llençar al riu per error, pensant-se que era podrit.[4][5][6][7][8]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Llavina, Jordi «Transportista d'antany». Sàpiens [Barcelona], núm. 105, juliol 2011, p. 22. ISSN: 1695-2014.
  2. Fontana i Lázaro, Josep. La formació d'una identitat. Una història de Catalunya (paper). 4a ed.. Vic: Eumo (Universitat de Vic), 2014, p. 15. ISBN 978-84-9766-526-1 [Consulta: 3 gener 2015]. 
  3. VilaWeb,Canvia la cara del cafè dels molt cafeters. Juan Valdez
  4. Branwen Christine Patenaude. Trails to gold. Heritage House Publishing Co, 1996, p. 165–. ISBN 9781895811094. 
  5. Art Downs. Pioneer Days in British Columbia. Heritage House Publishing Co, 1979, p. 103–. ISBN 9780969054689. 
  6. Garnet Basque. Frontier Days in British Columbia. Heritage House Publishing Co, 20 abril 2006, p. 50–. ISBN 978-1-894384-01-8. 
  7. Diana Wilson. Heart of the Cariboo-Chilcotin: More Stories Worth Keeping. Heritage House Publishing Co, 2007, p. 40–. ISBN 978-1-894974-28-8. 
  8. Video: The Legend of Cataline,

Enllaços externs[modifica]