Trajan

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de lletra tipogràficaTrajan
Trajan mostra1.jpg
Estil Rodona, Negreta
Classificació

Thibaudeau: Romana Antiga
Vox-ATypI: Incisses


DIN 16518: Incisses
Dissenyadors Carol Twombly
Editor/distribuïdor Adobe
Data de creació 1989
Data de publicació 1989
Exemple Trajan en català
Exemple
Vegeu-ne tots els caràcters
Modifica dades a Wikidata

Trajan és una família tipogràfica inspirada en les inscripcions lapidàries romanes, que va dissenyar Carol Twombly l'any 1989 per encàrrec d'Adobe.

El naixement de la Trajan[modifica]

Columna de Trajà

El disseny de la Trajan es basa en les inscripcions que estan tallades a la columna que l'emperador romà Marcus Ulpius Traianus, va fer erigir per la glòria de Roma i de la conquesta de Dàcia (actual Romania).

Aquest monument es coneix com la "Columna de Trajà" o també "columna trajana", i encara es conserva avui en dia.

A la seva base hi ha una inscripció que diu:

Base columna trajà

SENATVS·POPVLVSQVE·ROMANVS IMP·CAESARI·DIVI·NERVAE·F·NERVAE TRAIANO·AVG·GERM·DACICO·PONTIF MAXIMO·TRIB·POT·XVII ·IMP·VI ·COS·VI ·P·P· AD·DECLARANDVM·QVANTAE·ALTITVDINIS MONS·ET·LOCVS·TANT<...>IBVS·SIT·EGESTVS

Traducció:

« El senat i el poble romà, a l'emperador Cèsar Nerva Trajà agost Germànic Dàcic, fill del diví Nerva, pontífex màxim, tribú per dissetena vegada, emperador per sisena vegada, cònsol per sisena vegada, pare de la pàtria, per mostrar l'altura que assolien la muntanya i el lloc ara destruïts per aquesta (obra). »

Al contrari de la creença popular, aquesta inscripció no és ni el debut de l'alfabet romà, ni el primer cop que havia utilitzat serifs. És, però, probablement l'exemple més famós de tots dos.

Tot i que l'escriptura romana era molt diferent de lletres romans monumentals (ja sigui pintat a mà, gravat, tall de metall, o tallat en pedra), les lletres a la columna de Trajà representen un dels millors exemples que ens queda de l'antiguitat.

La Columna de Trajà, és un dels exemples de com va influir en el desenvolupament de l'alfabet romà, i més tard durant els següents 2000 anys, en el disseny tipogràfic.

Característiques, família i variacions[modifica]

Font Trajan

La versió original de la Trajan, està construïda només amb caràcters de format majúscul, i no disposa de minúscules, encara que l'ús de petites majúscules és habitual en la generació de textos.

Basada en l'ús de caràcters romans, hi destaquen la lletra E, molt estreta, així com la F. La J és com la I però amb un apèndix inferior afegit. La Q, en la qual l'apèndix subratlla tot el caràcter següent per complet i la M que destascaria per la seva amplada.

Trajan tamanys char

Dürer, antecedent[modifica]

Ja fou l'any 1535, l'alemany Albrecht Dürer, qui va assentar les bases per poder dibuixar aquest tipus de fonts, en el seu llibre Of the Just Shaping of Letters[1] del que podem veure els trets més fonamentals d'aquests tipus de lletres.

R Dürer

En aquest llibre s'explica com es dibuixen les lletres romanes, fent servir només termes geomètrics, com quadrat, cercle, i línia, i fou la base primordial per poder crear fonts d'aspecte romà, des d'un vessant més estudiat i analític.

Alfabet de Durero

Fonts i actualitzacions[modifica]

Infotaula de lletra tipogràficaTrajan
Trajanpro mostra1.jpg
Estil Rodona, Negreta
Classificació

Thibaudeau: Romana Antiga
Vox-ATypI: Incisses


DIN 16518: Incisses
Dissenyadors Carol Twombly
Editor/distribuïdor Adobe
Data de creació 1989
Data de publicació 1989
Exemple Trajan en català
Exemple
Vegeu-ne tots els caràcters
Modifica dades a Wikidata

La darrera actualització coneguda de les fonts de la família tipogràfica Trajan data de l'any 2001 amb la implementació de la versió Pro, amb suport OpenType, a més a més existeix una variació anomenada Goudy Trajan, la qual incorpora més lligadures i glifs diferents per donar més versatilitat a la font.

Fonts:

A.-Trajan (estàndard).
Aquesta font la podem trobar amb format regular, I amb format negreta o “Bold”.


B.- Trajan Pro (format OpenType).

La Trajan Pro és la versió Opentype de la font Type 1 de Trajan. En aquesta versió, hi han inclosos els caràcters minúsculs de la font, però amb format de petites majúscules.

Font Trajan

Alguns dels avantatges de fer servir aquest format Opentype són els següents:

- La codificació dels caràcters està basada en Unicode i pot suportar qualsevol script.

- Aquest format pot arribar a tenir 65,536 glifs. (definició d'Unicode codificat amb 16 bits).

- Els arxius són multiplataforma de manera nativa i pot ser emprat tant en plataforma PC com MAC.


C.- Goudy Trajan.

Aquesta variació de la font, està basada en els dibuixos de FW Goudy i de la seva interpretació de les lletres majúscules inscrites a la columna de Trajà a Roma. Carol Twombly no ha estat l'autora de la Goudy Trajan. El dissenyador d'aquesta lletra tipogràfica és Jason Castle.[2] Aquesta lletra tipogràfica és una de les més elegants de la col·lecció CastleType de Linotype. Funciona especialment bé en mides grans i inclou també l'alfabet ciríl·lic.

Aquesta font funciona especialment bé en mides grans. El pes regular conté moltes lletres alternatives i lligadures discrecionals per la tipografia més versàtil. També inclou l'alfabet ciríl·lic i més de 100 florons clàssics.

D.- Alternatives lliures.
La Trajan és una font de pagament pel que existeixen algunes alternatives com poden ser:

  • 1.-Capitalist.(Enllaç a dafont.com). No té la mateixa qualitat i falla una mica l'interlineatge, a més a més d'incorporar una versió majúscula emmarcada.
  • 2.-TrajanusBricks. (Enllaç a dafont.com). És molt semblant, encara que de formés més suaus, també incorpora una versió majúscula emmarcada.

Fent servir la Trajan[modifica]

Aquesta font ha estat àmpliament emprada en el cinema. Anomenada la "font de les pel·lícules", degut al seu ús extrem en molts dels films que genera la indústria, la podem veure per exemple en: El senyor dels anells, master&commander i Gladiator, entre altres.

En el Flickr, tenim un grup on veiem moltes d'aquests pòsters.[3]

A més a més, tal com hem comentat, degut al seu ús extrem, han aparegut a la xarxa fenòmens socials parodiant aquest ús massiu:

http://www.youtube.com/watch?v=t87QKdOJNv8&feature=player_embedded
http://www.trajansucks.mattkirkland.com/

Destacar que també és la font oficial de diverses universitats, tant americanes...,la Columbia University, Rice University, ...com europees..., la Universitat de Bolonya entre moltes d'altres.

Notes i referències[modifica]

  1. Of the just Shaping Letters [1]. Versió en PDF de la republicació de 1917
  2. Col·lecció CastleType, pàgina oficial de Linotype
  3. Grup Trajan film poster a Flickr

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Trajan Modifica l'enllaç a Wikidata