Trampa de Tucídides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La trampa de Tucídides és, en matèria de relacions internacionals, una situació històrica que veu una potència dominant entrar en guerra amb una potència emergent empesa per la por que desperta en la primera l'aparició de la segona.

Aquest concepte polemològic va ser creat per Graham T. Allison en referència a un passatge de la Guerra del Peloponès en el qual Tucídides considera com un casus belli important, encara que no reconegut, de l'esmentada guerra del Peloponès la preocupació que van desenvolupar els Lacedemonis tot assenyalant el ràpid desenvolupament d'Atenes.

Per a l'especialista nord-americà, la història del món des d'aquest antic conflicte està plena de xocs armats desencadenats per la paranoia d'un actor consolidat davant l'hibridisme d'un nou rival i considera que els Estats Units i la Xina, a causa del desenvolupament d'aquest darrer, ja es troben, a principis del segle XXI, compromesos amb un pendent quasi inevitable que els portarà a mesurar-se militarment. El professor Alison desenvolupa la seva teoria al llibre Destined for war: can America and China escape Thucydides's trap? i també exposa el seu pensament i el concepte durant una xerrada de TEDx titulada "La guerra entre la Xina i els Estats Units és inevitable?".