Trampolí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Salt des d'un trampolí

Els trampolins són taulers utilitzats per al salt que compleixen una funció de ressort.

Els trampolins estan fixats normalment per una frontissa en un extrem (de manera que poden ser elevats quan no estan en ús) i l'altre extrem penja generalment sobre una piscina, amb un punt situat a mig camí entre la frontissa i l'extrem que es recolza sobre un fulcre ajustable.

Materials[modifica | modifica el codi]

Per la necessitat de ser lleugers i flexibles, els trampolins es fan generalment d'alumini. La majoria dels trampolins, es pinten de blau i sovint la textura és agregada a la superfície barrejant vidre o sorra picada amb la pintura per proporcionar adherència addicional.

Ajust del ressort[modifica | modifica el codi]

La constant de la molla d'un trampolí és ajustada generalment per mitjà d'un fulcre que es col·loca aproximadament a mitjan trampolí. Generalment, els trampolins funcionen en un règim lineal on obeeixen aproximadament la llei de Hooke. Quan està carregat amb un banyista, la combinació de la massa aproximadament constant del banyista i la rigidesa constant del trampolí resulten en una freqüència ressonant que és ajustable per mitjà de la constant de la molla (fixada per la posició del fulcre). Ja que el sistema que resulta està en un règim aproximadament lineal, pot ser modelat bastant exactament per una equació diferencial de segon grau. La freqüència ressonant es pot ajustar típicament sobre una gamma que varia d'un quocient de 2:1 a 3:1.

Alçades[modifica | modifica el codi]

Els trampolins generalment es localitzen a 1 m o 3 metres sobre l'aigua. És molt estrany que un estigui muntat a una alçada diferent de a hores d'ara estàndards. En competició olímpica, només s'utilitzen els trampolins d'altura de 3 metres.

Confusió idomática[modifica | modifica el codi]

De vegades la gent confon els trampolins amb els llits elàstics, ja que en anglès s'utilitza la paraula Trampoline per a designar a les estructures de ferro, amb molles i una tela elàstica.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Trampolí Modifica l'enllaç a Wikidata