Vés al contingut

Tramvia de Múrcia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de vial urbàTramvia de Múrcia

Modifica el valor a Wikidata
Tipusxarxa de tramvia Modifica el valor a Wikidata
Situació
Entitat territorial administrativaMúrcia (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Construcció
Creació28 maig 2011 Modifica el valor a Wikidata
Inauguració28 maig 2011 Modifica el valor a Wikidata
Model de tramvia ALSTOM Citadis que està sent utilitzat durant el període experimental.

El tramvia de Múrcia és un projecte que es troba actualment en obres. S'ha construït un tram experimental d'uns 2000 metres de longitud i un ample de via internacional, que uneix el centre de la ciutat (Plaça Circular) passant per Avinguda Juan Carlos I, C. C. Zig-Zag, Carrefour Zaraíche, fins a la zona de negocis de Juan Carlos I, en l'entrada de Espinardo. L'empresa encarregada de la seva construcció i explotació és la UTE formada per Acciona i Cívica (Tranvimur).

Aquesta línia experimental està operativa des del dia 29 d'abril de 2007, dia de la inauguració d'aquesta. A partir d'aquí, és d'ús gratuït en un termini de dos anys i mig. Durant el seu primer any en servei, la línia ha registrat gairebé un milió de passatgers.

Actualment hi ha previstes 4 línies que donarien servei a bona part del municipi de Múrcia.

Línies

[modifica]

Totes les línies estan plantejades per a unir les pedanías i municipis propers a Múrcia amb el centre urbà de Múrcia i els punts de l'extraradi més importants com grans centres comercials i universitats.

Línia 1

[modifica]

Recorreguts

[modifica]
  • Plaça Circular - Nova Condomina
  • Plaça Circular - Campus Universitari
  • Plaça Circular - La Ñora

Altres dades d'interès

[modifica]
  • Kilometres: 17
  • Estacions: 28
  • Intercambiadors: Circular, Juan Carlos I amb Tierno Galván, UMU, UCAM, Juan de Borbón amb avinguda de La Flota, Cabezo de Torres i estadi.
  • Passatgers : 34.000 per dia, 12 milions per any (previsió).

Les obres van començar al juliol de 2009 i no estaran finalitzades fins al 2011. Aquesta línia donarà servei a la zona nord de Múrcia, comunicant zones clau com el Campus de Espinardo, Espinardo, els centres comercials Thader i Nova Condomina, així com el nou estadi Nova Condomina amb el centre de Múrcia en poc temps a través sempre d'una plataforma reservada per a ús exclusiu del tramvia.

D'aquesta línia es troba en servei el tram experimental que consta de 2km i 4 desocupades, des de la seva inauguració (02-Maig-2007) els passatgers que han passat per aquesta línia ronden gairebé el milió i mig (agost 2008), garantint l'èxit de la línia quan aquest desenvolupada per complet.

En una següent fase es perllongarà el traçat fins al municipi de Molina de Segura i també des de la Plaça Circular fins a la futura estació intermodal del barri del Carme.

Línia 2

[modifica]

Aquesta línia comunicarà l'estació central de RENFE a Múrcia amb la part Sud de la ciutat mitjançant una plataforma tramviària reservada, donarà servei a zones i llocs com El Palmar, l'Hospital Verge de la Arrixaca, el Poligono industrial Oest (mitjançant un branc) o Sangonera la Verde.

Línia 3

[modifica]

Aquesta línia donarà servei a l'Est de Múrcia i vindrà a substituir bona part del traçat de la línia C-1 de rodalia RENFE, a l'anar aquesta per una nova variant lluny dels nuclis urbans, s'ha optat perquè el tramvia el substitueixi, ja que és un servei ràpid i que s'integra perfectament en les ciutats i pedanías, donarà servei a pedanías com Los Dolores, Beniaján, Torreagüera i Los Ramos, també constarà de plataforma tramviària reservada.

Línia 4

[modifica]

Recorrerà l'Oest de Múrcia partint de l'estació intermodal (on es podrà canviar amb altres mitjans de transport) donant servei a la ciutat d'Alcantarilla i a pedanías de Múrcia com Javalí Nou, La Ñora i Pobla del Soto.

Unitats mòbils

[modifica]

Actualment s'utilitzen tramvies Citadis 302 com els empleats en les línies de metro Lleuger de la Comunitat de Madrid (és més, venen del Metro Lleuger de Madrid).

  • Alimentació: 750 Vcc.
  • Ample de vía: 1.435 mm.
  • Llarg : 32,3 m.
  • Ample: 2,4 m.
  • Altura d'accés: 320 mm.
  • Altura de pis: 350 mm.
  • Capacitat total de viatgers : 188
  • Seients : 52
  • Velocitat màxima: 70km/h
  • Potencia: 4 x 120 Kw

Estació Intermodal del Carme

[modifica]

Totes les línies de tramvia tindran parada en l'estació de ADIF de Múrcia, que es convertirà en un gran intercomunicador entre autobusos urbans i interurbans, 4 línies de tramvia, 2 de rodalia, trens de mitjana i llarga distància i els trens d'alta velocitat (AVE).

Futures ampliacions

[modifica]

Mentre funciona la línia experimental, s'iniciarà la construcció de la línia definitiva, que continuarà per Espinardo i Els Rectors, fins al Campus Universitari de Espinardo i la Universitat Catòlica San Antonio. Altre branc passarà per l'avinguda Juan de Borbó, Churra, centres comercials de la Zona Nord i Estadi Municipal Nova Condomina.

En posteriors fases a les ja citades, el tramvia de Múrcia, connectarà amb la Ciutat Sanitària "Verge de la Arrixaca", l'hospital més gran de la regió de Múrcia.

Canvi climàtic i medi ambient

[modifica]

El tramvia de Múrcia no té certificat que l'electricitat que utilitza procedeix de fonts renovables, a fi de mitigar el canvi climàtic i protegir el medi ambient.[1]

Curiositats

[modifica]

En el seu primer recorregut amb viatgers, el campió d'Europa de 1.500 metres Juan Carlos Higuero va reptar i va guanyar al tramvia amb 150 persones pujades, arribant a la meta amb un temps de 5 minuts i 51 segons, sis menys que el tramvia.[2]

Enllaços externs

[modifica]

Referències

[modifica]