Transferència de massa

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

La transferència de massa és el moviment net de la massa des d'un lloc, normalment significa un corrent, fase, fracció o component, fins a un altre. La transferència de massa ocorre en molts processos com els d'absorció, evaporació, adsorció, assecatge, precipitació, filtració per membrana, i destil·lació. La transferència de massa es fa servir en diferents disciplines científiques per a diferents processos i mecanismes. Aquest terme es fa servir sovint en enginyeria per als processos físics que impliquen difusió molecular i transport convectiu d'espècies químiques dins sistemes físics.

Alguns processos comuns de transferència de massa són l'evaporació de l'aigua des d'una bassa a l'atmosfera, la purificació de la sang en els ronyons i el fetge i la destil·lació de l'alcohol.

Astrofísica[modifica]

En l'astrofísica la transferència de massa és el procés en el qual la matèria gravitacionalment s'enllaça a un cos, normalment un estel omple el seu lòbul Roche i esdevé gravitacionalment enllaçada a un segon cos, normalment un objecte compacte(nana blanca, estrella de neutrons o forat negre), i és eventualment acrecionat en ell. Aquest és un fenomen comú en els estels binaris i pot jugar un paper important en supernoves i pulsars.

Enginyeria química[modifica]

La transferència de massa s'aplica molt en problemes de l'enginyeria química. Es fa servir en l'enginyeria de reaccions, de separacions, de transferència de calor i altres subdisciplines. La força conductora de la transferència de massa és típicament la diferència en el potencial químic o altres gradients termodinàmics. Les espècies químiques es desplacen de les zones d'alt potencial químic cap a les de baix potencial.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Transferència de massa Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Welty, James R.; Wicks, Charles E.; Wilson, Robert Elliott. Fundamentals of momentum, heat, and mass transfer. 2. Wiley, 1976. 

Vegeu també[modifica]