Vés al contingut

Transició quàntica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una transició quàntica , transició electrònica àtòmica o salt quàntic és un canvi brusc de l'estat físic d'un sistema quàntic de forma pràcticament instantània. Aquest nom s'aplica a diverses situacions. L'expressió salt es refereix al fet que el fenomen quàntic quàntic contradiu obertament el principi filosòfic repetit per Newton i Leibniz sobre que Natura non facit saltus (= 'La natura no fa salts').

Electrons en un àtom[modifica]

Sovint s'aplica el terme salt quàntic al canvi d'estat d'un electró que passa d'un nivell d'energia menor a un altre de major, dins un àtom mitjançant l'emissió o absorció d'un fotó. Aquest canvi és discontinu i no està regit per l'equació de Schrödinger: l'electró salta d'un nivell menor a un altre de major energia de manera pràcticament instantània. Els salts quàntics són l'única causa de l'emissió de radiació electromagnètica incloent la llum, que ocorre en unitats quantitzades anomenades fotons.

Col·lapse de l'estat quàntic[modifica]

Esporàdicament s'aplica el terme a l'evolució aleatòria i no determinista que pateix un sistema quàntic en realitzar-se un mesurament sobre ell. Les dificultats de com succeeix aquest col·lapse es coneixen com a problema del mesurament.

Enllaços externs[modifica]