Transmisogínia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La transmisogínia és una intersecció entre la transfòbia i la misogínia. El terme va ser creat per Julia Serano en el seu llibre de 2007 Whipping Girl i s'utilitza per descriure la discriminació única que enfronten les dones trans i les persones no binàries en l'espectre transfemení de gènere a causa de la «suposició que la feminitat és inferior i existeix principalment per al benefici de la masculinitat»,[1][2][3]de manera que la transfòbia intensifica la misogínia enfrontada per les dones trans (i viceversa).[1] La transmisogínia és un concepte central del transfeminisme i apareix en la teoria feminista interseccional. Algunes feministes neguen l'existència de la transmisogínia, ja que afirmen que les dones trans no són del gènere femení.[4]

Causes[modifica]

Julia Serano va crear el terme «transmisogínia».

La transmisogínia és generalment entesa com a fruit de la creença social que els homes són superiors a les dones. En el llibre Whipping Girl, Julia Serano diu que l'existència de les dones trans és vista com una amenaça per a una «jerarquia de gènere centrada en l'home, en la que se suposa que els homes són millors que les dones i que la masculinitat és superior a la feminitat.»[5] La teòrica sexual Judith Butler fa ressò d'aquesta hipòtesi, afirmant que l'assassinat de dones trangénere és «un acte de poder, una manera de reafirmar la dominació [...] L'assassinat estableix a l'assassí com a sobirà en el moment en què mata.»[6]

Les dones trans també són vistes com una amenaça per a l'heterosexualitat dels homes cisgènere. S'ha observat en obres artístiques en què dones transgènere com Dil, de la pel·lícula de 1992 Joc de llàgrimes, invoquen la indignació i la transfòbia masculina en el públic quan la seva suposada «veritable» masculinitat és revelada, sent qualificades amb l'adjectiu d'«enganyadores».[5]

Relació amb la transfobia[modifica]

La transmisogínia és diferent a la transfòbia, ja que mentre que la transmisogínia és centra en la discriminació de les dones trans en particular, transfòbia és un terme més general que abarca un espectre major de discriminació i opressió cap a totes les persones transgènere independentment del seu sexe. Julia Serano ho descriu a Whipping Girl:

«Quan la majoria de bromes fetes a costa de les persones trans és focalitzen en "homes amb vestits" o "homes que volen tallar-se el penis", això no és transfòbia - és transmisoginia. Quan la majoria de violència i agressions sexuals cap a persones trans són dirigides cap a les dones trans, això no és transfòbia - és transmisogínia»[5]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Serrano, Julia «Trans-misogyny primer». Whipping girl: A transsexual woman on sexism and the scapegoating of femininity, 2007.
  2. Harrison, Kelby. Sexual Deceit: The Ethics of Passing (en en). Lexington Books, 2013-03-14. ISBN 9780739177068. 
  3. Battis, Jes. Homofiles: Theory, Sexuality, and Graduate Studies (en en). Lexington Books, 2011-12-14. ISBN 9780739131930. 
  4. Jeffreys, Sheila. Gender Hurts: A Feminist Analysis of the Politics of Transgenderism (en en). Routledge, 2014-04-24. ISBN 9781317695943. 
  5. 5,0 5,1 5,2 Serano, Julia. Whipping Girl: A Transsexual Woman on Sexism and the Scapegoating of Femininity (en en). Seal Press, 2007. ISBN ISBN 1580051545. 
  6. Tourjée, Diana. «Why Do Men Kill Trans Women? Gender Theorist Judith Butler Explains» (en anglès), 16-12-2015. [Consulta: 4 agost 2019].