Transmissió de bicicleta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Una transmissió de bicicleta és un sistema per transmetre l'energia del o els ciclistes per a impulsar la bicicleta.

Pot incloure un sistema per disposar de diferents relacions de marxes . Per exemple, per pujar una costa ia més poder planejar amb una bona efectivitat.

El sistema més habitual transmet el moviment de les cames sobre uns pedals a un plat i aquest impulsa, mitjançant una cadena de transmissió uns sistema de pinyó lliure i aquest al seu torn a la roda del darrere.

Hi ha variacions:

  • Bicicletes que es impulsen amb els braços . Útils per a persones sense mobilitat a les cames o simplement per exercir la part superior.
  • No és estrany veure bicicletes reclinades amb tracció davantera per ser més simple.
  • Són molt rares les bicicletes amb tracció 2X2, anàloga al 4X4 dels cotxes.
  • Hi ha altres mitjans per transmetre l'energia dels pedals a la roda com el cardan, hidràulics o per corretja.
  • Hi ha pedaler és que eviten el punt mort del pedal com el rotor o altres sistemes que els mitiguen com els plats ovalades.
  • Els canvis interns poden substituir els externs.

Mecanismes de transmissió i engranatges[modifica]

Canvis i raons de canvi[modifica]

Un canvi, com una palanca, és un mitjà per variar el ritme al qual es realitza el treball. A aquest ritme de variació se l'anomena «velocitat de canvi». En una bicicleta, això ve determinada per les mides relatives dels plats i les corones. Amb un plat de 52 dents (D), una volta completa de bieles farà girar quatre vegades una roda amb una corona de 13 dents (D), (la raó és de 4:1), mentre que un plat de 28 D farà girar una vegada una roda amb una corona de 28 D (la raó des d'1:1). Una combinació de 52/13 D és gran i proporciona velocitat, mentre que una combinació de 28/28 D és baixa i proporcionés força per pujar sobre, encara que sigui lentament.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Richard Grant/Richard Ballantine, El Gran Llibre de la Bicicleta , (pàg. 27, extracte) - Text: Espanyol - Editor: Dorling Kindersley Limited, London/El País, Aguilar, Madrid, (1992) - ISBN 84 03 59182 9

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Transmissió de bicicleta Modifica l'enllaç a Wikidata