Trastorn de la personalitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaTrastorn de la personalitat
Tipustrastorn mental i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatpsiquiatria i psicologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica-tractament
Tractamentpsicoteràpia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-116D10 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10F60
CIM-9301.9
CIAPP80 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB9889 Modifica el valor a Wikidata
MedlinePlus000939 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD010554 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0031212 i C0029707 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:1510 Modifica el valor a Wikidata

Els trastorns de la personalitat, abans coneguts com a trastorns del caràcter, són una classe de tipus de personalitat i conductes que l'American Psychiatric Association (APA) defineix com "un patró persistent d'experiència interna i comportament que s'aparta marcadament de les expectatives de la cultura de la persona que l'exhibeix ".[1][2] Els trastorns de la personalitat estan anotats en l'Eix II del Manual Diagnòstic dels Trastorns Mentals, o DSM-IV-TR (quarta edició, text revisat) de l'American Psychiatric Association.

Els trastorns de la personalitat també estan definits en la Classificació Internacional de Malalties (CIM), que és publicat per l'Organització Mundial de la Salut. Es classifiquen en la CIM-9: 301: Trastorns de la personalitat. Es classifiquen en la CIM-10: Capítol V: Trastorns mentals i del comportament, específicament 28F60-F69.29: Trastorns de la personalitat adulta i el comportament.[3]

Aquests patrons de conducta en els trastorns de personalitat estan generalment associats amb trastorns greus en les tendències de comportament d'un individu, que generalment inclou diverses àrees de la personalitat, i gairebé sempre estan associats amb trastorns personals i socials considerables. A més, els trastorns de personalitat són inflexibles i s'estén a moltes situacions, degut en gran part al fet que aquest comportament és egosintònic (és a dir, els patrons són consistents amb la integritat de l'ego de la persona) i, per tant, són percebuts com a apropiats per aquest individu.

L'aparició d'aquests patrons de comportament generalment es remunta a finals de l'adolescència i el començament de l'edat adulta i, en casos més rars, la infància.[1] Per tant, és poc probable que un diagnòstic de trastorn de la personalitat es produeixi abans de l'edat de 16 o 17 anys. Les directrius generals de diagnòstic aplicables a tots els trastorns de la personalitat es presenten a continuació, les descripcions addicionals s'inclouen amb cada un dels subtipus.

El diagnòstic dels trastorns de la personalitat pot ser molt subjectiu, però, els patrons de comportament inflexible sovint causen greus dificultats personals i socials, així com un deteriorament funcional general. Els patrons rígids i continuats dels sentiments, pensament i comportament es diu que són causades per sistemes de creences subjacents i aquests sistemes són sovint anomenats fantasies fixes o "esquemes disfuncionals" (mòduls cognitius).

Definicions de trastorn de la personalitat (DSM-IV-TR Eix II)[modifica]

Criteris generals de diagnòstic[modifica]

Segons el DSM-IV-TR (vegeu la pàgina 689)[4] el diagnòstic de trastorn de la personalitat han de complir els següents criteris generals, a més dels criteris específics enumerats en el trastorn de la personalitat concreta que s'examina.

A. Un patró permanent d'experiència interna i de comportament considerablement desviat de les expectatives de la cultura de la persona. Aquest patró es manifesta en dues (o més) de les següents àrees:
 1. cognició (la percepció i la interpretació de si mateix, i altres esdeveniments)
 2. afectivitat (la gamma, la intensitat, labilitat i resposta adequada de l'emoció)
 3. activitat interpersonal
 4. control dels impulsos
B. Aquest patró persistent és inflexible i s'estén a una àmplia gamma de situacions personals i socials.
C. Aquest patró persistent provoca malestar clínicament significatiu o deteriorament en les àrees social, laboral o d'altre tipus de la vida del subjecte.
D. El patró és estable i de llarga durada i el seu inici es remunta almenys a l'adolescència o a l'edat adulta primerenca.
E. El patró persistent no és atribuïble a una manifestació o conseqüència d'un altre trastorn mental.
F. El patró persistent no és degut als efectes fisiològics directes d'una substància (per exemple, drogues, un abús de medicaments) o un trastorn mèdic general (per exemple, un traumatisme cranial).

Definicions de trastorn de la personalitat (CIE-10 (F60-F69))[modifica]

Llista de trastorn de la personalitat[modifica]

Classificació dels trastorns de la personalitat[modifica]

El DSM-IV, mostra els deu trastorns de personalitat, agrupats en tres grups en l'Eix II. El DSM conté també una categoria per als patrons de comportament que no coincideixen amb aquests deu trastorns, però sense això, presenten característiques d'un trastorn de la personalitat. Aquesta categoria s'anomena trastorn de la personalitat no especificat.

Grup A (pacients rars o excèntrics)[modifica]

Grup B (pacients dramàtics, emocionals o erràtics)[modifica]

Grup C (pacients ansiosos o temorosos)[modifica]

Apèndix B: Criteris i eixos proposats per a estudis posteriors[modifica]

L'Apèndix B conté els següents trastorns.[5] Són considerats com a trastorns vàlids per força psiquiatres.[6]

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 Manual Diagnòstic dels Trastorns Mentals
 2. Altres autoritats ressò de la importància de la desviació de les expectatives socials en el diagnòstic de trastorn de la personalitat, per exemple, Berrios GE (1993) punts de vista europeus sobre els trastorns de la personalitat: una història conceptual. Comprehensive Psychiatry 34: 14-30
 3. Millon, Theodore; Roger D. Davis. Disorders of Personality: DSM-IV and Beyond. New York: John Wiley & Sons, Inc., 1996, p. 226. ISBN 0-471-01186-x. 
 4. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders DSM-IV-TR, Fourth edition, Text revision.. Washington DC: American Psychiatric Association, 2000, p. 943. ISBN 0-89042-025-4. 
 5. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2010-11-15. [Consulta: 29 gener 2010].
 6. Millon, Theodore, Personality Disorders in Modern Life, 2004

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Trastorn de la personalitat
 • Trastorns de la personalitat [1]