Treball per racons

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Racó de cuinetes, un dels molts tipus de racons possibles

El treball per racons a l'aula és una forma d'organització que permet a l'alumnat el desenvolupament d'hàbits elementals de treball, l'establiment i compliment de normes i el desenvolupament de la seva autonomia. Aquest tipus de plantejament respon a la necessitat d'establir unes estratègies organitzatives, principalment a educació infantil, per tal de donar resposta a les diferències, interessos i ritmes d'aprenentatge de cada nen i nena. Es tracta de posar a l'abast de l'infant elements de l'entorn que incentivin l'exploració sensorial i l'experimentació.[1]

L'organització per racons implica una determinada manera d'entendre la relació ensenyament-aprenentatge. Cal que l'aprenentatge sigui significatiu i funcional, és a dir, l'infant ha de participar activament en la construcció del seu aprenentatge i adquirir un major protagonisme. El mestre ha de poder facilitar a l'alumne l'accés al coneixement afavorint la interacció amb l'objecte d'aprenentatge i amb els mateixos companys, potenciant el diàleg entre iguals.[2] És important que el mestre conegui el procés d'aprenentatge de cadascun dels alumnes i adequar el tipus i grau d'ajut que li oferirà.

El treball per racons potencia la necessitat i ganes d'aprendre dels infants i d'adquirir coneixements nous, ja que desenvolupa l'esperit de recerca i d'investigació i afavoreix la utilització de diferents tècniques i estratègies d'aprenentatge a l'hora de trobar solucions als problemes plantejats. Per una altra banda, els ajuda a ser conscients de les seves possibilitats, a valorar els seus avenços, a acceptar els errors i a continuar treballant i no rendir-se davant de les dificultats.[3] Afavoreix l'autonomia de l'infant, i l'ajuda a ser responsable amb el material i en el treball. Facilita el seguiment individual i constant per part del mestre dels progressos i dificultats de l'infant i l'observació de les estratègies que utilitza per aconseguir els objectius fixats.

En la programació de les diferents activitats cal tenir en compte els tres tipus de continguts (conceptuals, procedimentals i actitudinals).

Treball per racons i l'educació inclusiva[modifica]

Tal com defineix el "pla d'acció educativa de 2008-2015" dut a terme per la Generalitat de Catalunya; l'educació inclusiva és "una educació eficaç i de qualitat per a tot l'alumnat i amb la voluntat d'oferir-la en entorns comuns i compartits".

De fet l'educació inclusiva és una estratègia educativa que es basa a incloure i integrar a l'aula a alumnes amb discapacitats i tots aquells col·lectius considerats en risc de marginació. La inclusió és quelcom que s'orienta per a la millora de l'escola i de la societat. Aquells alumnes que formen part d'aquests col·lectius, tan sols aprendran a viure en comunitat si es relacionen en un entorn escolar normalitzat. Per poder dur a terme aquesta mena d'estratègia, el "pla d'acció educativa" ens aconsella el treball per racons a l'aula. El treball per racons és una activitat que facilita al personal docent una mesura per l'atenció de la diversitat a l'aula i a més permet als alumnes desenvolupar les competències al ritme que necessitin.

A més el treball per racons afavoreix la cooperació entre els alumnes, la qual cosa serà un altre element que facilitarà la inclusió i una bona relació entre ells.

Objectius del treball per racons[4][modifica]

  • Donar una atenció més individualitzada a cada alumne.
  • Impulsar l'ús dels diferents llenguatges (musical, plàstic, llingüístic, matemàtic...)
  • Potenciar la capacitat d'organització i el treball autònom de l'infant.
  • Inculcar el criteri propi,
  • Veure a l'infant com a esser actiu que aprèn a través dels sentits i manipulació.
  • Prestar l'atenció als infants amb necessitats educatives especials.
  • Inventar i crear espais perquè els infants tinguin oportunitats de manipular i conèixer els materials.
  • Potenciar ritmes de treball, l'ordre i les interrelacions.

Diferents racons[modifica]

Hi ha infinitats de racons, ja poden ser relacionats amb el joc simbòlic,[5] amb el treball manual, amb els jocs de construccions, amb les matemàtiques,[6] amb la música, les llengües...

Uns exemples poden ser aquests:

  • Racó de cuinetes: els infants podran accedir a una cuineta habilitada, amb diferents estris i aliments amb etiquetes perquè els alumnes puguin llegir-les, receptes de cuina, etc.
  • Racó de la botiga: els infants podran comprar i vendre els productes llegint les etiquetes, la llista de la compra,etc.
  • Racó del restaurant: els infants podran demanar el que vulguin que hagin llegit a la carta.
  • Racó d'origami o papiroflèxia: els infants podran realitzat la manulitat seguint els pasos indicats ens les instruccions.
  • Racó de plastilina: els infants podran fomentar la seva creativitat moldejant la plastilina per fer diferents formes.
  • Racó de perles: els infants podran crear polseres, collarets, anells...
  • Racó de mecànica: els infants podran aprendre les parts dels cotxes i les diferents eines que s'utilitzen.
  • Racó de les fustes: els infants podran jugar amb fustes, aprendre les formes (cossos geomètrics), alinear-les...

Referències[modifica]

  1. «Curriculum Infantil 0-3 anys». Generalitat de Catalunya. [Consulta: 25 gener 2014].
  2. «Characteristics and Interests of Preschool Children» (en anglès). Education.com. Arxivat de l'original el 22 de febrer 2014. [Consulta: 26 gener 2014].
  3. Carmen Espeja Camarero; Dolores Pérez Heredia. «Los rincones en Educación Infantil» (en castellà). Andalucía Educativa. Junta de Andalucia. [Consulta: 25 gener 2014].
  4. «Les intel·ligències múltiples a l'aula d'educació infantil i primer cicle d'educació primària». Isabel Montoro Ruiz. [Consulta: 30 novembre 2015].
  5. «Racons de joc simbòlic. Una manera de jugar i descobrir els usos de la lectura». Generalitat de Catalunya. Departament d'ensenyament, Octubre 2013. [Consulta: 26 novembre 2015].
  6. «TREBALL PER RACONS». Grup de treball Rosa Sensat. [Consulta: 26 novembre 2015].

Bibliografia[modifica]