Tren exprés

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un tren Amtrak Acela Express
Els trens vermells són locals, els trens blaus són exprés

Els trens exprés fan un nombre reduït de parades, normalment les principals destinacions, la qual cosa permet un servei més ràpid que els trens locals, que s'aturen en la majoria o en totes les estacions al llarg del seu recorregut.[1][2][3][4] De vegades s'anomenen "trens ràpids" (o un terme equivalent, com l'alemany Schnellzug), el que significa que són més ràpids que altres trens de la mateixa ruta.[5] Tot i que molts serveis ferroviaris d'alta velocitat són ràpids, no tots els trens exprés són "ràpids" en relació amb altres serveis; els primers trens del Regne Unit del segle xix es van classificar com a trens exprés sempre que tinguessin una "velocitat de viatge" d'almenys 40 milles per hora (64 km/h).[6][7] Els trens exprés de vegades tenen tarifes més altes que altres rutes, i és possible que els portadors d'un passi de tren hagin de pagar una tarifa addicional. La primera classe pot ser l'única disponible. Algunes rutes de tren exprés que es superposen amb el servei de tren local poden parar a les estacions properes als extrems de la línia. Això es pot fer, per exemple, quan no hi hagi un servei local complementari a aquestes estacions. Les rutes del tren exprés també poden arribar a ser locals quan sigui més pràctic fer-ho, com ara durant la nit.

Referències[modifica]

  1. «express train». Merriam-Webster. [Consulta: May 7, 2019].
  2. «Definition of 'express train'». Collins English Dictionary. [Consulta: May 7, 2019].
  3. the editorial staff of the National Reporter System. Judicial and Statutory Definitions of Words and Phrases - Second Series. St. Paul, MN: West Publishing Co., 1914, p. 791. 
  4. «How to Ride the Subway». MTA.info. [Consulta: May 7, 2019].
  5. Cases Decided in the Court of Session, Court of Justiciary, and House of Lords, From August 3, 1893, to August 25, 1894. Fourth Series, Volume XXI. Edinburgh: T&T Clark, Law Booksellers, 1894, p. 767–768. 
  6. Foxwell, E. English Express Trains. Londres: Edward Stanford, 1884, p. 60. 
  7. Foxwell, E. Express Trains, English and Foreign. Londres: Smith, Elder & Co., 1889, p. 93.