Triangle del foc

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El triangle de foc o triangle de combustió és un model que descriu els tres elements necessaris per generar la major part dels focs: un combustible, un comburent (un agent oxidant com l'oxigen) i energia d'activació. Quan aquests factors es combinen en la proporció adequada, el foc es desencadena. D'altra banda, és igualment possible prevenir o atacar un foc eliminant un d'ells:

Triangle del foc
  • Sense el calor suficient, el foc no pot ni començar ni propagar-se. Pot eliminar introduint un compost que prengui una part de la calor disponible per a la reacció. Habitualment s'empra aigua, que pren l'energia per passar a estat gasós. També són efectius pols o gasos amb la mateixa funció.
  • Sense el combustible el foc s'atura. Pot eliminar naturalment, consumit per les flames, o artificialment, mitjançant processos químics i físics que impedeixen al foc accedir al combustible. Aquest aspecte és molt important en l'extinció d'incendis forestals (per exemple, mitjançant tallafocs, així com en els incendis controlats.
  • La insuficiència d'oxigen impedeix al foc començar i propagar-se.

Tetraedre del foc[modifica]

Els quatre elements necessaris perquè tingui continuïtat i propagació d'un foc formen el tetràedre del foc. Aquests elements són:

Tetraedre del foc

Davant l'absència de qualsevol d'aquests elements el foc s'extingeix.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Triangle del foc