Tribunal de Contrafaccions

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióTribunal de Contrafaccions
TribunalContrafaccions.jpg
Una sentència de 1704 del recent creat Tribunal de Contrafaccions
Dades bàsiques
Tipus tribunal constitucional
Forma jurídica
Creació 1701
Data de dissolució 1714
Modifica les dades a Wikidata

El Tribunal de Contrafaccions fou un organisme de representació paritària del rei i els braços, encarregat de resoldre les reclamacions per actes contraris a les constitucions catalanes realitzats per funcionaris reials. Es tractava d'una mena de Tribunal Constitucional que permetia preservar l'ordenament jurídic del territori amb la coparticipació de les institucions del Principat i els oficials reials.

Assumia una atribució que fins aleshores havia pertangut a l'Audiència Reial.

Tot i les reclamacions dels diputats per a la creació d'un tribunal que assegurés l'aplicació de partària de la Constitució de l'Observança es remunten a les Corts de Montsó (1533), no va ser creat fins a les Corts de Barcelona (1701), i ratificat amb lleugers matisos a la Corts de Barcelona (1705). Amb la seva creació, Felip V feia un pas important cap a la normalització de les relacion amb els seus súbdits, al permetre tenir un Tribunal, que difícilment podria controlar, i on s'exigia l'observança de les lleis decretades a les Corts Catalanes tant per ell com pels seus oficials.

Bibliografia[modifica]

Capdeferro i Pla, Josep. Serra i Puig, Eva. La defensa de les constitucions de Catalunya. El Tribunal de Contrafaccions (1702-1713). Barcelona: Generalitat de Catalunya. ISBN 9788439392033.