Trisectriu de Maclaurin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La trisectriu de Maclaurin mostrant la propietat de trisecar l'angle.

En geometria, la trisectriu de Maclaurin és una corba cúbica notable per la seva propietat de treisctriu, la qual cosa vol dir que es pot fer servir per trisecar un angle. Es pot definir com el lloc geomètric dels punts d'intersecció de dues rectes, girant cada una a una velocitat angular uniforme al voltant de punts separats, de manera que la proporció de les velocitats de rotació sigui de 1:3 i les línies inicialment coincideixin amb la línia entre els dos punts. Una generalització d'aquesta construcció s'anomena una sectriu de Maclaurin. La corba s'anomena en honor de Colin Maclaurin que va investigar la corba el 1742.

Equacions[modifica]

Siguin dues rectes que giren al voltant dels punts i de manera que quan la recta que gira al voltant de formi un angle amb l'eix x, la que gira entorn a formi un angle . Sia el punt d'intersecció, llavors l'angle format per les rectes a és . Pel teorema del sinus,

així l'equació en coordenades polars és (tret d'una translació i una rotació)

.

La corba és per tant un membre de la família de les concoides de De Sluze.

En coordenades cartesianes l'equació és

.

Si l'origen es trasllada a (a, 0) llavors una deducció similar a la de damunt mostra que l'equació de la corba en coordenades polars esdevé

fent-la un exemple d'una epispiral.

La propietat de trisecció[modifica]

Donat un angle , es traça una recta des de l'angle de la qual amb l'eix és . Es dibuixa una altra recta des de l'origen fins al punt on la primera recta talla la corba. Llavors, per la construcció de la corba, l'angle entre la segona recta i l'eix és .

Punts notables i propietats[modifica]

La corba té toca l'eix x a i té un punt doble a l'origen. La recta vertical és una asímptota. La corba talla la recta x = a, o el punt corresponent a la trisecció d'un angle recte, a . Com una cúbica nodal, és del gènere zero.

Relació amb altres corbes[modifica]

El trisectriu de Maclaurin es pot definir a partir de seccions còniques de tres maneres. Específicament:

.
i la recta respecte a l'origen.
.

A més a més:

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]