Trombectomia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Trombectomia és l'extracció d'un trombe que bloqueja la circulació de la sang.

En moltes ocasions és un procediment urgent perquè l'oclusió permanent del flux de sang a un òrgan vital pot portar a necrosi. Altres opcions terapèutiques implicades són l'anticoagulació i la trombòlisi.

Base de coneixements[modifica]

L'oclusió d'un vas es pot produir per un trombe o una embòlia.

El trombe és la formació d'un coàgul sanguini a nivell local que oclou el vas on s'ha format.

L'embòlia és l'obstrucció d'un vas produïda per un èmbol (coàgul sanguini, bombolla d'aire, gota de greix,...) que és transportat pel torrent sanguini fins a ocluïr el vas (veu embòlia).

En funció d'on es forma el trombe, l'embòlia s'impactarà en la circulació sistémica o pulmonar:

  • L'èmbol arterial és un trombe que es forma en el costat esquerre del cor o en les artèries principals i impacta en teixits de cos que no són els pulmons: en el cervell, en els vasos viscerals i en vasos de les extremitats superiors i inferiors.
  • Els èmbols venosos s'originen en venes (per exemple els que es formen en una trombosi venosa profunda) i impacten en el pulmó (veu embòlia pulmonar).

Usos mèdics[modifica]

El tractament d'elecció en les trombosis normalment és la anticoagulació, que triga dies a fer efecte. Quan el trombe oclueix un vas que irriga una estructura vital i es requereix una repermeabilizació urgent, el tractament d'elecció és la trombectomia. La trombectomia percutània està guanyant cada vegada més importància al tenir una menor morbimortalitat respecte la trombectomia quirúrgica. 

Exemples de tractaments serien:

Trombectomia pulmonar, trombectomia renal, trombectomia mesentèrica, trombectomia coronaria i trombectomia cerebral.


Mètodes[modifica]

Trombectomia per catèter[modifica]

Trombectomia amb catèter baló[modifica]

Consisteix a accedir al vas, col·locar un catèter amb una baló inflable en el seu extrem, sobrepassar el punt on es troba el trombe, inflar la baló i arrosegar el trombe cap a l'exterior del vas. El catèter es diu Fogarty en honor al seu inventor Thomas J. Fogarty.    

Les possibles complicacions de la trombectomía amb baló inclouen lesions intimals que poden originar una altra trombosi, una dissecció o el trencament d'una placa aterosclerotica, causant una embòlia distal.

[1]

Trombectomia per aspiració [modifica]

Consisteix a aspirar el trombe des d'un catèter. La succió pot realitzar-se aspirant manualment  o mitjançant una bomba de buit.[2] 

Trombectomía quirúrgica[modifica]

Consisteix en l'extracció quirúrgica d'un trombe mitjançant una incisió del vas mitjançant cirurgia oberta.[3]

Tractaments mixtes[modifica]

Existeixen al mercat sistemes mixtes per la extracció que convinen l'acció mecànica de treure el trombe mecànicament (trombectomia) i dissoldre'l (trombolisis).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Kirurgiska åtgärder vinya akut ischemi i nedre extremitet
  2. «Percutaneous aspiration thrombectomy in the treatment of lower extremity thromboembolic occlusions». Diagn Interv Radiol, 16, 1, March 2010, pàg. 79–83. 10.4261/1305-3825.DIR.2654-09.120044798.
  3. MDGuidelines > Trombosi I Embòlia arterials