Trombosi venosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tromboembolisme)
Plantilla:Infotaula malaltiaTrombosi venosa
Una trombosi venosa fonda. Es mostra la inflor i envermelliment de la cama dreta. modifica
Tipustrombosi i malaltia de les venes Modifica el valor a Wikidata
Especialitatcardiologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10I80 i I82 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9453 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB3498 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD020246 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0149871 i C0042487 Modifica el valor a Wikidata

La trombosi venosa és una trombosi en una vena, causada per un trombe (coàgul de sang). Una forma comuna de trombosi venosa és la trombosi venosa profunda (TVP), quan es forma un coàgul de sang a les venes profundes. Si el trombe es trenca (s'embolitza) i flueix cap als pulmons. Pot esdevenir una embòlia pulmonar (EP), un coàgul de sang als pulmons. La TVP i el EP conformen el tromboembolisme venós (TEV).

El tractament inicial del tromboembolisme venós sol ser amb heparina de baix pes molecular (HBPM) o heparina no fraccionada, o cada vegada més amb anticoagulants orals d'acció directa. Les persones tractades inicialment amb heparina es poden canviar a un anticoagulant oral, tot i que les dones embarassades i algunes persones amb càncer reben un tractament continu amb l'heparina. La trombosi venosa superficial només requereix anticoagulació en situacions específiques i només es pot tractar amb alleujament del dolor antiinflamatori.

Altres formes més rares inclouen trombosi venosa retiniana, trombosi venosa esplàncnica, trombosi de si venós cerebral, trombosi venosa renal i trombosi venosa ovàrica.[1]

Referències[modifica]

  1. «Treatment of unusual thrombotic manifestations». Blood, 135, 5, gener 2020, pàg. 326–334. DOI: 10.1182/blood.2019000918. PMID: 31917405.