Vés al contingut

Tronc braquiocefàlic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaTronc braquiocefàlic
Detalls
Llatítruncus brachiocephalicus Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD016122 Modifica el valor a Wikidata
TAA12.2.04.004 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 3932 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.548
EB Onlinescience/innominate-artery Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

El tronc braquiocefàlic o artèria braquiocefàlica és una artèria del mediastí que subministra sang al braç dret i al cap i el coll. Anteriorment, es coneixia com a artèria innominada,[1] que significa artèria sense nom.

És la primera branca de l'arc aòrtic.[2] Poc després de sortir, l'artèria braquiocefàlica es divideix en l'artèria caròtide comuna dreta i l'artèria subclàvia.[3]

No existeix una artèria braquiocefàlica per al costat esquerre del cos. La caròtida comuna esquerra i l'artèria subclàvia esquerra surten directament de l'arc aòrtic. Tanmateix, hi ha dues venes braquiocefàliques.[4]

Estructura

[modifica]

L'artèria braquiocefàlica sorgeix, a nivell de la vora superior del segon cartílag costal dret, des de l'inici de l'arc aòrtic,[2] en un pla anterior a l'origen de l'artèria caròtide esquerra. Ascendeix obliquament cap amunt, cap enrere i cap a la dreta fins al nivell de la vora superior de l'articulació esternoclavicular dreta, on es divideix en l'artèria caròtide comuna i l'artèria subclàvia dretes. Aleshores, l'artèria travessa la tràquea per davant seu obliquament d'esquerra a dreta, aproximadament al centre de la tràquea o al nivell del novè cartílag traqueal.

Relacions

[modifica]

L'artèria braquiocefàlica té relació amb:[5]

El tim se situa típicament al damunt de l'artèria braquiocefàlica i separa l'artèria de la superfície posterior del mànec de l'estern.[3]

Branques

[modifica]

L'artèria tiroidal ima ascendeix per davant de la tràquea fins a la part inferior de la tiroide, a la que irriga.

Referències

[modifica]
  1. Olivier, Marlyson. «Brachiocephalic trunk | Radiology Reference Article | Radiopaedia.org» (en anglès americà). Radiopaedia. [Consulta: 27 desembre 2022].
  2. 2,0 2,1 «Chapter 33 - Atherosclerotic Disease of the Proximal Aorta». A: Stroke (en anglès). Sixth. London: Elsevier, 2016, p. 576–590. DOI 10.1016/b978-0-323-29544-4.00033-5. ISBN 978-0-323-29544-4. 
  3. 3,0 3,1 «Anatomy, Thorax, Brachocephalic (Right Innominate) Arteries». A: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2022. 
  4. «Anatomy, Thorax, Brachiocephalic (Innominate) Veins». A: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2022. 
  5. «Innominate Artery». www.meddean.luc.edu. [Consulta: 14 juny 2022].