Trpatuni

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els Trpatuni o Terpatuni o Atrpatuni o Truni foren una família de nakharars d'Armènia que van tenir el feu hereditari al Trpatuniq (Trpatunike) al Vaspurakan, a l'est del Antzevatsiq.

Vers el 593 Teodor Trpatuni va participar en una rebel·lió nacionalista, junta amb Samuel Vahevuni, Atat Khorkhoruni, Mamak Mamikonian, Esteve de Siunia i Kotik Amatuni Els nakharars van agafar un carregament de plata al governador persa i van marxar amb el botí cap a Nakhtxivan on esperaven proclamar la independència de tota Armènia (bizantina i persa). Però quan van arribar allí es van barallar pel repartiment de la plata i van perdre l'oportunitat. El rei persa va jugar hàbilment i es va aliar amb l'emperador Maurici, i va enviar un exèrcit, però va anunciar que perdonaria els nakharars conjurats si es rendien. La majoria ho van fer. Un temps després Samuel Vahevuni es va rebel·lar altre cop contra els bizantins ajudat per Teodor Trpatuni, i van planejar la mort del curator bizantí d'Armènia resident a Teodosiòpolis. El complot va fracassar perquè el curator se'n va assabentar i els conjurats es van refugiar a Mokq. Els bizantins van enviar contra ells a una milícia sota el comandament d'Heracli i del nakharar Hamazasp Mamikonian. Vahevuni i els seus acompanyants van destruir els ponts del Djermal (Bohtan Su) i es van tancar a la fortalesa de Zriel que fou presa pels bizantins: Samuel Vahevuni va morir combatent i els altres foren fets presoners i portats a Teodosiòpolis on foren decapitats. Teodor Trpatuni es va refugiar a Pèrsia però fou entregat pels perses i executat després de patir tortura.

Vers el 589 era cap de família Sargis Trpatuni.

La dinastia va subsistir com a vasalla dels Artsruni fins a la meitat del segle IX.

Bibliografia[modifica]

  • René Grousset, Histoire de l’Arménie des origines à 1071, Paris, Payot, 1947 (reimpr. 1973, 1984, 1995, 2008), 644 pàgs
  • CYRIL TOUMANOFF, INTRODUCTION TO CHRISTIAN CAUCASIAN HISTORY: II: States and Dynasties of the Formative Period, Traditio, Vol. 17 (1961), Published by: Fordham University [1].