TrueType

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de format de fitxerTrueType
Tipus outline font
Extensió .ttf & .tte (for EUDC usage) for Microsoft Windows, .dfont for macOS
MIME application/font-sfnt[1]
Codi de tipus TFIL
Uniform Type Identifier public.truetype-ttf-font
Magic number 0001000000
Desenvolupador Apple Computer
Més informació
Stack Exchange Etiqueta
Wiki del format de fitxer TrueType
PRONOM x-fmt/453
Modifica les dades a Wikidata

TrueType és un format estàndard de tipus de lletra escalables desenvolupat inicialment per Apple Computer a finals de la dècada dels vuitanta i llicenciat posteriorment a Microsoft intercanviant la llicència per la de TrueImage comprat a Bauer Enterprises que l'havia desenvolupat a partir del llenguatge "open source" Ghostcript.[2][3] La joint venture es va fer per competir comercialment amb el format "Type 1" d'Adobe Systems, que estava basat en el llenguatge de descripció de pàgina conegut com PostScript. Una de les principals fortaleses de TrueType era que oferia als dissenyadors de tipografia un major grau de control (mitjançant hints) sobre la forma en què els caràcters es mostraven en pantalla o en impresos a grandàries menors, amb la qual cosa s'aconseguia una millor llegibilitat. El sistema operatiu Microsoft Windows 3.1, aparegut en 1992 va incloure un programa d'escalat de tipus de lletra capaç de gestionar aquestes pòlisses.

Història[modifica]

TrueType, basat en corbes de Bézier, va ser conegut durant la seva etapa de desenvolupament, al principi pel nom en clau "Bass" i més tard pel nom en clau "Royal".[4][5]

Apple va vendre una llicència a Microsoft per permetre la utilització de les pòlisses TrueType, fent-les perfectament compatibles entre Mac OS i Windows. No obstant això, al principi no hi havia una compatibilitat real entre PC's i Mac's, i van caldre utilitats com PANOSE per poder resoldre la dificultat.[4][6]

Creació de pòlisses tipogràfiques TrueType[modifica]

La creació de pòlisses tipogràfiques és una tasca especialitzada que requereix sòlids coneixements en Tipografia, i el maneig d'aplicacions de programari especialitzades. Dins de tals aplicacions, en la creació de pòlisses True Type es destaca Fontlab, que, en l'actualitat, ha substituït al Fontographer que tenia la mateixa finalitat. El programa Corel Draw permet, des de fa diverses versions, la creació i exportació de pòlisses TrueType encara que -com a eina de disseny tipogràfic- no està al nivell de les esmentades anteriorment.

Llicències[modifica]

Apple Computer va vendre una llicència a Microsoft per permetre la utilització de TrueType. Des de llavors, els tipus de lletra entre Mac OS i Windows són totalment compatibles, encara que en principi no va existir veritablement aquesta compatibilitat i es van haver d'utilitzar eines com Panose per fer-la realitat.

Processament de tipus[modifica]

Els arxius de tipografia TrueType estan composts per elements vectorials que empren funcions quadràtiques, encara que ocupen més quantitat de memòria i conté suggeriments per a la millora de la visualització a baixes resolucions. La tecnologia TrueType incorpora el gestor de tipus en el propi sistema operatiu a partir de Windows 3.1 i de Mac US 7.0.[7]

En la plataforma Macintosh, les (mal cridades) "pòlisses" eren originalment emmagatzemades en arxius fets a mà que especificaven les ubicacions de cada píxel per a una grandària en particular. Si l'usuari desitjava visualitzar un caràcter a una grandària diferent, l'administrador tipogràfic buscava la major similitud i aplicava algorismes bàsics d'escalament. Quan eren escalats a grans grandàries, es produïa l'efecte de #pixelat.

Els arxius de contorn True Type tenen l'extensió .ttf i en ser carregats en memòria, el gestor de tipus de Windows crea un fitxer .fot a la Carpeta del Sistema, en el cas de les computadores Macintosh, i en el directori C:\windows\system en el cas dels PC i indica el nom de la "pòlissa" i la ubicació de l'arxiu. A partir del sistema operatiu Windows 95, s'ha simplificat la gestió dels arxius True Type.

Les lletres en el format True Type es descriuen mitjançant funcions quadràtiques que són convertides en el mapa de bits adequat. Després, amb la finalitat de mantenir bona qualitat a resolucions més baixes, els contorns s'ajusten a un reticle de sortida. Aquesta informació és part del tipus en si mateix. La tecnologia té un conjunt extens i flexible d'instruccions per a l'adequació al reticle el que permet que els desenvolupadors i fabricadors de tipografies incorporin la seva pròpia tecnologia d'escalat, podent-se després afegir dades addicionals a la pòlissa. Dins de l'arxiu la informació s'agrupa en blocs diferenciats. Per exemple, la informació per la "rasterització" (generació) del caràcter s'emmagatzema en una taula denominada Glyph Data Table (Taula de dades de glifos).[7] El rasteritzador de les "pòlisses" està generalment instal·lat en la ROM del dispositiu de sortida o forma part del programari del controlador.

L'aspecte més destacat és que els procediments d'acomodació del contorn poden variar en funció del fabricant que desenvolupi cada tipus de lletra en particular. El procediment parteix que la silueta del caràcter es col·loqui sobre la reixeta de sortida; el rasteritzador omple tots els píxels els centres dels quals entren dins dels límits interns del contorn. En principi, aquest procediment podria provocar alguns marginaments (dropout), a pesar que l'acomodació es realitzi correctament, si es tracta de cossos petits, o quan s'ha produït alguna rotació o deformació. El format preveu procediments de correcció per evitar aquestes aberracions segons la manera que els contorns entrin en relació amb els pixels. Aquestes tècniques suplementàries han de ser només aplicades quan es pugui produir el perill de marginaments doncs empren més temps que un procés de rasterització simple.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «www.iana.org/assignments/media-types/application/font-sfnt». IANA.
  2. InfoWorld Media Group, Inc.. InfoWorld. InfoWorld Media Group, Inc., 19 març 1990, p. 29–. ISSN 01996649. 
  3. InfoWorld Media Group, Inc.. InfoWorld. InfoWorld Media Group, Inc., 5 març 1990, p. 17–. ISSN 01996649. 
  4. 4,0 4,1 «A brief history of TrueType». microsoft.com. [Consulta: Consultat el 10 gener 2017].
  5. Anthony Meadow. System 7 Revealed. Addison-Wesley, gener 1991. ISBN 978-0-201-55040-5. 
  6. Yannis Haralambous; P. Scott Horne Fonts & Encodings. "O'Reilly Media, Inc.", 28 novembre 2007, p. 705–. ISBN 978-0-596-10242-5. 
  7. 7,0 7,1 Eugenio Vega. «Tipografía digital». [Consulta: 11 juny 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: TrueType Modifica l'enllaç a Wikidata