Trysil

Plantilla:Infotaula geografia políticaTrysil
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 61° 18′ 36″ N, 12° 18′ 54″ E / 61.31°N,12.315°E / 61.31; 12.315
EstatNoruega
ComtatInnlandet Modifica el valor a Wikidata
CapitalInnbygda (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població6.582 (2023) Modifica el valor a Wikidata (2,18 hab./km²)
Llars3.112 (2018) Modifica el valor a Wikidata
Predom. lingBokmål
Geografia
Superfície3.014,41 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud476 m Modifica el valor a Wikidata
Punt més altTverrfjellet (en) Tradueix (1.208,686 m) Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Creació1r gener 1838 Modifica el valor a Wikidata
Esdeveniment clau
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataErik Sletten (en) Tradueix (2015–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Altres
Agermanament amb

Lloc webtrysil.kommune.no Modifica el valor a Wikidata
Facebook: trysil.kommune Instagram: trysilkommune Modifica el valor a Wikidata

Trysil és un municipi situat al comtat d'Innlandet, Noruega. És part de la regió tradicional d'Østerdalen. Té una població de 6,525 habitants (2016)[1] i la seva superfície és de 3,014 km². El centre administratiu del municipi és el poble d'Innbygda, i també inclou els pobles d'Østby i Nybergsund. El municipi es va establir l'1 de gener de 1838.

Informació general[modifica]

Nom[modifica]

El municipi, originalment una parròquia, prové del nom d'una antiga granja, on s'hi construí la primera església de la zona. El significat del nom és desconegut, però el més probable és que provingui d'un antic riu que antigament s'anomenava Tryssil.[2]

Escut d'armes[modifica]

L'escut d'armes és modern. Se'ls va concedir el poble el 21 d'octubre de 1991. Mostra dos pals d'esquí platejats sobre un fons blau. Simbolitza Trysil en el passat, present i futur. Va ser dissenyat per Bjørn Ellefsæter.[3]

Història[modifica]

Monument dedicat a les víctimes del bombardeig alemany.

A Trysil s'hi organitzà una de les primeres curses d'esquí modernes a Noruega, celebrada el 22 gener de 1862.[4] Roland Huntford, un dels organitzadors, descriu aquesta carrera com "la primera cursa d'esquí veritablement moderna".[4] El famós esquiador noruec Halvard Morgedal guanyà totes les competicions d'aquell any. El club d'esquí Trysilgutten, fundat el 1861, és un dels clubs d'esquí més antics del món.

Un petit poble de Trysil, Nybergsund, fou bombardeja per aviadors alemanys durant la Segona Guerra Mundial l'11 d'abril de 1940, quan el rei Haakon VII i el príncep Olaf eren allà.

Aurora boreal a Trysil

Economia[modifica]

L'agricultura, l'explotació forestal, i la caça són tradicionalment les ocupacions més importants a Trydal. Trysilfjellet és el major centre d'esports d'hivern a Noruega amb 65 pistes preparades, i es troba en aquesta vila.

El riu Trysilelva va ser l'últim riu a Noruega amb flotant tradicional de la fusta. Trysilfjellet és l'estació d'esquí més gran de Noruega, amb 65 pistes preparades.

Geografia[modifica]

Trysil se situa a l'est dels Alps Escandinaus, en una altitud de 467 msnm. Limita al nord amb els municipis d'Engerdal i Rendalen, a l'oest amb Åmot, al sud-oest amb Elverum i limita al nord, a l'est i al sud amb Suècia. Part del municipi forma part del Parc Nacional de Fulufjellet.

La zona és coberta per uns extensos boscos de coníferes (taigà), sent l'arbre més abundant el pi roig (pinus sylvestris). Aquest boscos contenen una gran diversitat faunística, amb exemplars d'ants, cérvols, ossos bruns, rens, llops, guineus i senglars.

Trysil és un lloc perfecte per explorar la naturalesa de Noruega i participar en diverses activitats a l'aire lliure com excursions guiades, pesca fluvial, trineus tirats per gossos, safari d'ants, fotografia nocturna i observació d'estrelles i aurores boreals.

Fills il·lustres[modifica]

Ciutats agermanades[modifica]

Trysil manté una relació d'agermanament amb les següents localitats:[5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Trysil
  1. «Població l'1 de gener de 2016. Tot el país, comtats i municipis» (en anglès). Oficina Central d'Estadístiques de Noruega. [Consulta: 11 març 2016].
  2. Rygh, Oluf. Norske gaardnavne: Hedmarkens amt (en noruec). W. C. Fabritius & sønners bogtrikkeri, p. 329. 
  3. «Kommunevåpen» (en noruec). Trysil kommune.
  4. 4,0 4,1 «http://secure.skimuseum.org/page.php?cid=doc164». Arxivat de l'original el 2011-07-19. [Consulta: 16 desembre 2015].
  5. «Vennskapskommuner» (en noruec). Trysil kommune. Arxivat de l'original el 2011-10-06. [Consulta: 16 desembre 2015].