Llum fluorescent

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Tub fluorescent)
Salta a: navegació, cerca
«Fluorescent» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Fluorescència».
Llums fluorescents
Recordeu que el "fòsfor" que es menciona en el dibuix es refereix a un tipus de substància fosforescent

Un llum fluorescent o làmpada de llum freda, anomenat normalment fluorescent, està format per un tub de vapor de mercuri o bulb de vidre fi revestit interiorment amb diverses substàncies químiques compostes anomenades fòsfors, encara que generalment no contenen l'element químic fòsfor, que emeten llum visible en rebre una radiació ultraviolada. El tub conté una petita quantitat de vapor de mercuri i un gas inert, habitualment argó, tot això a una pressió lleugerament inferior a l'atmosfèrica. Així mateix, als extrems del tub hi ha dos filaments de tungstè. Per tant, la fluorescència és l'emissió de radiació per àtoms o molècules que han estat excitats per absorció de fotons (usualment de llum ultraviolada).

Ha derivat en el làmpada fluorescent compacte, un sistema de llum de baix consum.

Prestacions[modifica]

Una qüestió curiosa és que la quantitat de llum que emet depèn no només del revestiment luminescent, sinó també de la superfície emissora, de manera que en variar la potència varia la mida; per exemple, la de 20 W fa uns 60 cm; la de 40 W, 1'20 m i la de 60 W, 1'50 m. (actualment serien de 18, 36 i 58 W respectivament).

Al mercat podem trobar diferents models amb diferents temperatures de color. La temperatura de color és compresa generalment entre els 3.000 K i els 6.500 K (del blanc càlid a claror de dia freda). Tanmateix, actualment, es poden aconseguir tubs amb una àmplia gamma de temperatura de color, cosa que permet de trobar amb relativa facilitat models que van des dels 2.700 K fins als 8.000 K.

Avantatges[modifica]

L'avantatge dels llums fluorescents envers la bombeta d'incandescència és que té un rendiment lluminós molt més alt

Les làmpades fluorescents tenen un rendiment lluminós que es pot estimar entre 50 i 90 lúmens per vat (lm/W).

tipus lm/W
Làmpada d'incandescència 10-20
Tub fluorescent 46-100

La vida útil és també molt més gran que la de les làmpades d'incandescència. Pot variar amb facilitat entre les 5.000 i les més de 15.000 hores (entre 5 i 15 vegades més), duració que depèn de diversos factors, com ara el tipus de làmpada fluorescent o l'equip complementari que s'hi utilitzi.

L'índex de rendiment de color habitualment va de 62 a 93, sent el valor de 100 la representació correcta dels colors en els objectes il·luminats i 70 un valor considerat acceptable.

Balast[modifica]

Normalment anomenem balast a la reactància, per raó que en passar-hi un corrent altern la bobina del balast presenta una reactància inductiva.

En el cas de la làmpada fluorescent, s'instal·la de la manera següent:

Instal·lació d'un fluorescent utilitzant un interruptor d'arrencada automàtica. A: tub fluorescent, B: Entrada de 220 volts, C: Encebador, D: Termòstat bimetàl·lic, E: Condensador, F: Filaments, G: Reactància inductiva

En general, els balasts, en ser elements que van connectats a la xarxa elèctrica domiciliària, han d'estar fabricats segons normes IRAM o CE. En el mercat hi ha balasts per a diferents potències. Alguns dels valors normalitzats són 7/9/11, 15, 18, 20, 30, 36, 40, 58/65 watts.