Tucà toco

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuTucà toco
Ramphastos toco Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nombre de cries2 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22682164 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePiciformes
FamíliaRamphastidae
GènereRamphastos
EspècieRamphastos toco Modifica el valor a Wikidata
Müller, 1776
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

El tucà toco (Ramphastos toco) és el membre més gran i conegut de la família dels tucans; el seu hàbitat natural és Amèrica del Sud i és una espècie que es troba habitualment en els zoològics de tot el món.

Descripció[modifica]

Té un plomatge cridaner amb el cos negre, gola blanca i un anell ocular blau. La característica més destacable és, com sempre, el seu enorme bec groc amb una taca negra, el qual, malgrat semblar pesat, és increïblement lleuger, ja que el seu interior és pràcticament buit. Solen tenir una longitud mitjana de 63 centímetres (25 polzades), dels quals el bec ocupa uns 20 cm (8 polzades) i aconsegueixen un pes superior a 500 grams. Tenen dos dits cap a davant i dos cap enrere, de manera que es poden agarrar millor a les branques. No existeix dimorfisme sexual entre mascles i femelles.

L'esperança de vida del tucà toco és entre 10 i 15 anys.

Hàbitat[modifica]

Aquesta espècie es localitza en els boscos humits de l'est de Sud-amèrica: Guayanas, Bolívia, el Paraguai, Brasil (sabana de Tancat) i el nord de l'Argentina (selva de Missions). A diferència d'altres espècies, prefereixen els espais una mica més oberts, com sabanes i zones poc arbrades, a la selva densa.

Alimentació[modifica]

El tucà toco s'alimenta principalment de fruita, però ocasionalment també menja insectes, rèptils i ous d'altres aus.

Reproducció[modifica]

Un exemplar jove de tucà toco

L'època de cria del tucà toco varia segons la regió, encara que el seu cicle de reproducció és anual. Per niar, busquen cavitats en els arbres que freqüentment solen usar any rere any. Solen posar de 2 a 4 ous, que es desclouen als 16-20 dies.

Les cries neixen nues i cegues. El seu creixement és bastant lent i, inicialment, no s'assemblen a un tucà adult, ja que el seu bec triga diversos mesos a desenvolupar-se completament. Obren els ulls a les 3 setmanes.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tucà toco