Tugarinovita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralTugarinovita

Tugarinovita (groc) Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaMoO₂
Localitat tipusDipòsit de molibdè i urani de Lenskoye (Novoye), Óblast de l'Amur, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.DB.05
Nickel-Strunz 9a ed.4.DB.05 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/D.28 Modifica el valor a Wikidata
Dana4.4.15.1
Heys7.15.1
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 5,6Å; b = 4,85Å; c = 5,53Å; β = 119,37°
Colormarró lila fosc
Lluïssorgrassa, metàl·lica
Color de la ratllagris verdós
Diafanitatopaca
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1979-072
Any d'aprovació1979
SímbolTug Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La tugarinovita és un mineral de la classe dels òxids. Rep el nom en honor d'Aleksei Ivanovich Tugarinov (Алексей Иванович Тугаринов) (19171977), geoquímic de l'Institut Vernadskii de Moscou.

Característiques[modifica]

La tugarinovita és un òxid de fórmula química MoO₂. Cristal·litza en el sistema monoclínic. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1979.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la tugarinovita pertany a «04.DB - Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations de mida mitjana; cadenes que comparteixen costats d'octàedres» juntament amb els següents minerals: argutita, cassiterita, plattnerita, pirolusita, rútil, tripuhyita, varlamoffita, byströmita, tapiolita-(Fe), tapiolita-(Mn), ordoñezita, akhtenskita, nsutita, paramontroseïta, ramsdel·lita, scrutinyita, ishikawaïta, ixiolita, samarskita-(Y), srilankita, itriocolumbita-(Y), calciosamarskita, samarskita-(Yb), ferberita, hübnerita, sanmartinita, krasnoselskita, heftetjernita, huanzalaïta, columbita-(Fe), tantalita-(Fe), columbita-(Mn), tantalita-(Mn), columbita-(Mg), qitianlingita, magnocolumbita, tantalita-(Mg), ferrowodginita, litiotantita, litiowodginita, titanowodginita, wodginita, ferrotitanowodginita, wolframowodginita, tivanita, carmichaelita, alumotantita i biehlita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al dipòsit de molibdè i urani de Lenskoye, situat a l'óblast de l'Amur, al Districte Federal de l'Extrem Orient (Rússia). Posteriorment també ha estat descrita a la mina de carbó Kateřina, a Radvanice (República Txeca); a la localitat de Mishima, al Japó; al meteorit Allende (Mèxic); i al volcà Kudriavy, a l'óblast de Sakhalín (Rússia).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tugarinovita
  1. «Tugarinovite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 29 gener 2018].