Tumed

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàTumed
Tipusgrup humà modifica

El Tümed ( Tumad, "Els molts o deu milers " derivats de Tumen ) són un subgrup dels mongols. La majoria es dediquen a l'agricultura sedentària, que viuen en comunitats mixtes en els suburbis de Hohhot. Part d'ells viuen al llarg de Hulun, Inner Mongòlia. Hi ha els Tumeds en els soums de Mandal - Ovoo, Bulgan, Tsogt - Ovoo, Tsogttsetsii, Manlai, Khurmen, Bayandalai i Sevrei de Umnugovi aimag, Mongòlia.

Al començament de la 9a - 13 segles, el Khori - Tumed vivia prop de la part occidental del llac Baikal. Ells van governar el sud d'Irkutsk Oblast, una part de Tuva i el sud-oest de Buriàtia. El 1207, Genghis Khan, després de conquistar el Khori - Tumed, va decidir traslladar alguns d'aquests grups al sud i aquesta gent finalment es va establir al sud de la Gran Gobi. Però sembla que la gent Tumed tenien cap connexió forta amb els pobles dels boscos a Sibèria.

Els Tumeds aparèixer per primera vegada com la tribu del cap militar mongol Dogolon Taishi en el segle de mid - 15th. En les cròniques de Mongòlia, van ser anomenats set Tumeds o dotze Tumeds. A causa que el Kharchin i altres clans mongols es van unir a la seva lliga, probablement estaven cridats 12 Tumeds més tard. Segons Dayan Khan ( 1464-1517/1543 ) i els seus successors, els Tumeds va formar ala dreta dels mongols orientals. Els Tumeds aconseguir el seu apogeu sota l'imperi d'Altan Khan (1507-1582) en el segle de mid - 16th. Van assaltar la dinastia Ming i saquejar les Quatre Oirats. Els menors de Altan Khan Tumeds recapturats Karakorum de les mans dels Oirats però el resultat de la guerra no va ser decisiu en el segle 16. També són famosos per ser la primera de les tribus mongoles es va convertir al budisme.

Van presentar a la dinastia Qing i es van aliar contra els mongols Chajar a principis del segle 17. Es van incloure en Josotu lliga de la dinastia Qing.

El Tumed es va sinitzar lingüísticament en el segle XIX, ia principis del segle 20. Molts dels seus líders va pujar al cim del govern, del partit, i les posicions militars al IMAR recentment arrodonit, i alguns dels llocs nacionals d'avantguarda aconseguida a Beijing i en altres parts. Ulanhu (1906-1988), 1 mongol Tumed nascut prop de Hohhot, capital de Mongòlia Interior, que va dominar la política de la regió fins a la seva mort el 1989, i va ser el Mongol de més alt rang en el Partit Comunista de la Xina. Després de la dècada de 1920, ja que el Tumed començar a interaccionar amb altres mongols, van començar a sentir un agut sentit d'inadequació pel que fa als seus coneixements de l'idioma mongol. En la dècada de 1950, es van establir molts nacionalitat ( Minzu ) escoles primàries i escoles intermèdies que reclutat només estudiants mongols. En aquestes escoles, Mongòlia va ser ensenyat com un subjecte, un considerat d'igual importància per a la Xina, malgrat totes les altres matèries s'ensenyen en xinès. Durant els anys de la Revolució Cultural, 1966-1976, la instrucció de Mongòlia va ser abolida en gran part. Un nou intent de proporcionar una educació Mongol començar al setembre de 1979.

La pancarta Tumed construir un " Nacionalitat Escola Primària de Mongòlia " a l'octubre de 1982 en el centre de la bandera. L'escola tenia llavors vuit classes dividides en tres graus, amb 201 alumnes internats, tots impartits a Mongòlia. Curiosament, Xina va ser ensenyat només a partir del grau 5, que els estudiants no se'ls va permetre sortir del recinte sense permís, i, durant les vacances, que van ser enviats sovint a les praderies d'aprendre directament dels pastors de parla mongol purs, perquè no siguin contaminats pels seus pares i familiars que parlen xinès o veïns xinesos.