Turisme de salut

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El turisme de salut, turisme sanitari o turisme mèdic, és el procés pel qual una persona viatge a un altre país per rebre tractaments mèdics (cirurgies...) o per fer rehabilitació o tractaments de benestar corporal com podrien ser els balnearis.[1] L'Organització de Cooperació del desenvolupament, defineix el turisme de salut com la pràctica de viatjar a un lloc diferent del país natal per rebre tractament mèdic i al mateix temps es fa turisme i activitats per la zona.[2]

Història[modifica]

El turisme de salut no és un concepte nou. Fa anys, en temps remots, a Grècia i Roma, ja es parlava d'aquest tipus de turisme.[3] Aquest ha anat evolucionant fins als nostres dies.

Història del Turisme de Salut a Espanya i Catalunya[modifica]

Espanya és, segons l'Organització Mundial del Turisme, el quart país de destinació dels turistes de salut. L'any 2011 va rebre 99.9 milions de visitants internacionals i un 57% d'aquestes turistes venien a fer turisme mèdic. La seva facturació va ser d 'aproximadament 58.851 milions d'euros anuals. A l'estiu hi va haver un 37% de les visites internacionals i va ser el moment en el qual la facturació va incrementar positivament a l'alça. Totes aquestes dades fan veure la rellevància d'aquest tipus de turisme i del futur que té.[4]

Generalment, els turistes d'Espanya relacionats amb turisme de salut provenen de França, Regne Unit i Alemanya. Altres països en minoria també tenen aquest moviment de turisme de salut.

Pel que fa a Catalunya, hi ha una atenció mèdica efectiva i de qualitat. Això, ha fet que el turisme de salut s'integri a l'Agència Catalana de Turisme (ACT). Aquesta promou el turisme de salut. La qualitat i els avenços en medicina de Catalunya afavoreixen un increment d'aquest tipus de turisme i la visita de moltes persones d'Europa i altres parts del món.[5]

L'ACT, juntament amb alguns hospitals de referència com Barcelona Medical Agency, promouen i són pioneres a escala europea en algunes especialitats de salut. Els hospitals i l'ACT intenten de forma conjunta impulsar cada dia més aquest tipus de turisme per incrementar els beneficis cap a les persones i la facturació econòmica. Aquesta és una de les principals línies estratègiques de l'agència.[5]

A Catalunya la major part de la demanda prové d'Amèrica i Rússia.[5]

Turisme de salut i creixement global[modifica]

El turisme de salut té unes despeses molt més elevades que el turisme normal. Generalment, aquestes despeses són entre un 6 i un 10, aproximadament, superiors, Presenta una creixement anual rellevant del 20% i es diu que l'any 2019 amb el seu potencial arribarà aconseguir més de 600 milions de beneficis a Espanya. L'any 2015 la facturació ha estat aproximadament de 277 milions d'euros.[6]A escala mundial la facturació és de 7.000 milions. Aquestes facturacions a l'alça resulten del fet que un turista de turisme de salut té despeses superiors com s'ha comentat prèviament.

Flux internacional[modifica]

El turisme de salut atrau molts visitants a diferents països per dur a terme el seu tractament i gaudir d'unes vacances adaptades a les seves necessitats. Mèxic és el país que l'any 2011 va rebre més turistes de salut, aproximadament 450.000 persones, Seguit de Turquia amb 350.000 visitants, Singapur amb 250.000-300.000 i Filipines amb 250.000. Espanya, amb 20.000 turistes de salut atesos anualment, es troba en quinze lloc darrere el Regne Unit i Estats Units.[4]

Per una banda, els països en els quals el turisme de salut està implantat de fa temps el turistes atesos són superiors a 100.000. Per altra banda, els països en desenvolupament del turisme de salut atenen entre 20.000 i 50.000 persones anualment. Així doncs, Espanya es troba entre els països en procés de desenvolupament d'aquest tipus de turisme.

Principals serveis mèdics en turisme de salut[modifica]

Hi ha tota una sèrie d'especialitats mèdiques que s'ofereixen en aquest sector. Algunes d'elles són: Cirurgia estètica i plàstica, reproducció assistida, oncologia, urologia, rehabilitació, teràpies alternatives, benestar, balnearis, odontologia, oftalmologia, cuidats a persones depenent, entre altres .

Empreses relacionades amb el turisme de salut[modifica]

Actualment, ja hi ha moltes empreses relacionades amb el turisme de salut i, cada vegada, el nombre d'aquestes incrementa. A Espanya algunes d'aquestes empreses són: Spaincares, Grupo IMED, Grupo Quirón, Turisme sanitari de Navarra-Clínica Universitària de Navarra, Turisme de salut d'Astúries, Balnearis de Cantàbria, entre altres.[6]

Referències[modifica]

  1. Shaywitz, D.A. «Global Health: A Chance for Western Physicians to Give - and Receive.». The American Journal of Medicine, 113, pàg. 354-357.
  2. Lunt, Neil, «Medical Tourism: treatments, markets and health system implications: a scoping review. Organización para la Cooperación al Desarrollo (OCDE). Neil Lunt, Richard Smith, Mark Exworthy, Stephen T. Green, Daniel Horsfall and Russell Mannion. 2011». Organización para la Cooperación al Desarrollo (OCDE)., 2011.
  3. Arias Aragones, Francisco José «El turismo de salud: Conceptualización, historia, desarrollo y estado actual del mercado global». Dialnet, 2011, pàg. 27 [Consulta: 19 desembre 2021].
  4. 4,0 4,1 Lizarralde, Eduardo «Turismo de Salud en España». Madrid, 2013.
  5. 5,0 5,1 5,2 «Turismo médico» (en castellà). Agència Catalana de Turisme. [Consulta: 26 juny 2017].
  6. 6,0 6,1 «EL TURISMO DE SALUD, UNA DE LAS GRANDES APUESTAS DE FITUR 2015, TIENE UN POTENCIAL DE CRECIMIENTO ANUAL DEL 20% Y FACTURARÁ EN ESPAÑA 600 MILLONES EN 2019» (en castellà). Fitur. [Consulta: 26 juny 2017].