Tuthmosis II

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Inscripció al temple de Hatshepsut amb el seu nom Aajeperenra en un cartutx

Tuthmosis II fou el quart faraó de la dinastia XVIII. Va regnar des d'una data propera al 1490 aC fins al 1475 aC (uns 14 anys). El seu nom Horus fou Kanakhtuserpedjti; el nebti Neternesit; el nom d'Horus d'or Sekhemkhepere; i el seu nesut biti Akheperenre (Gran és la forma de ra). El seu nom Sa Ra o personal volia dir "nascut del deu Toth".

La mort prematura dels seus germans gran Wadjmose i Amenmose, el va convertir en hereu. Era el fill gran nascut de Mutnefert, reina secundària i germana d'Amosis la reina principal. Es va casar amb la seva germanastre Hatshepsut, filla gran de Tuthmosis I i la reina Amosis, que probablement era més gran que ell. Hatshepsut va portar el títol de "esposa d'Amon" que potser ja tenia abans de la mort de Tuthmosis I.

Cap momificat de Tuthmosis II.

Tuthmosis II va tenir només un fill, Tuthmosis III, amb una dona secundària anomenada Isis o Iset. El faraó el va nomenar successor però després de la seva mort, com que el fill era molt jove, Hatshepsut va assolir la regència i va exercir com a faraó. També va tenir dues filles, una de les quals es deia Neferure i un altre possiblement Neferubity.

Sembla que era de constitució dèbil i potser ja en el seu regnat el poder efectiu va estar en mans de Hatshepsut. Es coneixen dues campanyes en el seu regnat per una inscripció al temple de Deir al-Bari i una estela a Sehel, al sud d'Aswan.

La primera a Kush, que es va revoltar al pujar al tron i els egipcis es van haver de refugiar a les fortaleses. Tuthmosis va enviar un exèrcit que va aplanar la rebel·lió i va arribar a Kerma. Va matar a tots els presoners i només va deixar un príncep que fou portat a Egipte com a ostatge.

La segona fou contra els shasu, beduïns del Sinaí. En aquesta campanya, potser feta pel camí, va pujar per Síria i va arribar fins a Niya on va casar amb elefants i va arribar a l'Eufrates, per tot seguir tornar a Egipte.

Va fer diverses construccions: un temple al nord de Madinet Habu conegut com a Shespet-ankh (Capella de la vida) que fou acabada pel seu fill i successor Tuthmosis III; construccions a Karnak (també acabades pel seu fill); i edificis a Semna, Kumma i Elefantina.

Va morir quan tenia poc més de 30 anys. La seva tomba no s'ha identificat amb certesa; la seva mòmia fou trobada com altres a Deir al-Bari, al dipòsit reial de mòmies.


Precedit per:
Tuthmosis I
Faraó
Dinastia XVIII
Succeït per:
Hatshepsut i Tuthmosis III
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tuthmosis II Modifica l'enllaç a Wikidata