Tutor

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Juli Tutor».

Un tutor és la persona encarregada d'una altra per la llei.

Concepte legal[modifica | modifica el codi]

El tutor és el representant legal d'un menor o incapacitat en l'exercici de les activitats de tutela, podent ser una persona física o jurídica.

El tutor ha d'acceptar voluntàriament en una citació judicial i ha d'exercir el càrrec personalment, de manera diligent, en interès de la persona incapaç i d'acord amb la personalitat d'aquesta, i té les obligacions següents:

  • respecte de la persona tutelada, les de proporcionar-li alimentació, educació i formació i fer tot el que calgui per a la recuperació de la seva capacitat i la seva integració social. N'és el representant legal, excepte per a aquells actes que siguin personalíssims (contreure matrimoni, per exemple), i necessita autorització judicial per internar-la en una institució adequada quan ho consideri necessari per a ella; així com per a sotmetre-la a tractaments mèdics que puguin posar en perill la seva vida o la integritat física o psíquica, incloent-hi l'esterilització.
  • respecte del patrimoni de la persona tutelada, les d'administrar i guardar els béns que el constitueixen, fer-ne un inventari quan comenci a ocupar el càrrec i retre comptes anualment i també quan finalitzi l'exercici de la tutela. N'és també el representant legal i necessita autorització judicial per a dur a terme actes que suposin obligar el tutelat o a la venda o gravació dels seus béns i per fer actes que impliquin la renúncia o la no-adquisició de drets.

Concepte educatiu[modifica | modifica el codi]

En l'àmbit d'un sistema educatiu reglat, el tutor és el professor que pel curs acadèmic concret, orienta a l'alumne per obtenir el màxim profit formatiu. S'encarrega dels vessant humà de l'alumne i d'aconsellar-lo per assolit l'èxit escolar. És el màxim responsable del curs o grup.

A Catalunya les escoles disposen d'una hora de tutoria per dur activitats relacionades amb els valors, l'orientació acadèmica i les incidències que puguin sorgir a cada classe. A més a més, els tutors mantenen el contacte amb les famílies i altres referents dels alumnes.

A l'educació no formal, el tutor és l'educador que elabora el PEI (projecte educatiu individual) de la persona i en fa el seguiment d'acord amb uns objectius fixats per l'entitat responsable. Coordina la relació entre els referents d'aquella persona i centralitza la informacó rellevant per a una intervenció educativa.