Twisted nematic

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Rellotge amb un prototip de pantalla LCD primitiva, basada en l'efecte de camp twisted nematic

L'efecte twisted nematic (efecte TN) té lloc a les pantalles LCD "TN", la principal característica de les quals són les seves cel·les cel·les NK, l'operació sense flux de corrent i l'ús d'una baixa tensió la polarització, que permet utilitzar-lo amb bateries poc potents.

A diferència de les pantalles basades en la dinàmica de dispersió primitiva, fa ús de cristalls líquids en fase nemàtica. Les cel·les TN no necessiten un corrent elèctric actual per funcionar, o d'una tensió elèctrica de les funcions importants. Per aquesta raó l'efecte nemàtic és la base de les pantalles TN alfanumèriques que proporcionen un contrast acceptable amb un voltatge de control baix, per la qual cosa es pot utilitzar en molts dispositius portàtils (calculadores, rellotges, etc.)

Les cel·les NK són el principal avenç tecnològic que van fer possible les pantalles LCD.

Història[modifica]

El descobriment de l'efecte nemàtic en cristalls líquids s'atribueix generalment a James Fergason[1] el 1970 en els laboratoris de l'International Liquid Xtal Company a Kent (Ohio Estats Units). Fergason va patentar el seu invent gairebé simultàniament amb el Laboratori Central d'Investigació de Hoffmann-La Roche a Suïssa (la U. S. Pat No. 3.731.986 es va presentar el 22 d'abril de 1971, la Patent Suïssa Nº 532 261 el 4 de desembre de 1970). Es va dur a terme un assaig per decidir la composició de la Patent de Fergason i aquest va vendre la seva patent per 1 milió US$, la meitat en taxes dels Estats Units i un petit percentatge de drets d'autor internacionals.

Principi de funcionament[modifica]

La twisted nemàtic va ser la principal innovació en el desenvolupament de pantalles LCD Pantalla de cristall líquid, una invenció i patent registrada sobre l'efecte de camp nemàtic trenat, per part de M. Schadt i W. Helfrich el 1970. L'efecte TN, desenvolupat en els laboratoris de Hoffmann-La Roche va ser una revolució en la tecnologia de pantalla plana. A diferència de les pantalles LED i altres pantalles amb dinàmica de dispersió, basades en el control de l'efecte de la lluminositat, el twisted nematic es basa a controlar amb precisió la reestructuració de les molècules de cristall líquid entre les diferents configuracions moleculars sota l'efecte d'un camp elèctric.

Això es fa majoritàriament sense consum d'energia i a baixos voltatges d'operació. Aquest efecte requereix que els cristalls líquids "girin" en l'estat "apagat".

Composició d'una pantalla LCD-TN[modifica]

Article principal: LCD
Pantalla de cristall líquid Twisted nematic (TN).
1. Film de filtre vertical per polaritzar la llum que entra.
2. Substrat de vidre amb elèctrodes d'Òxid d'Indi ITO. Les formes dels elèctrodes determinen les formes negres que apareixen quan la pantalla s'encén i s'apaga. Les vores verticals de la superfície són suaus.
3. Cristalls líquids "Twisted nematic" (TN).
4. Substrat de vidre amb film d'elèctrode comú (ITO) amb les vores horitzontals per alinear-se amb el filtre horitzontal.
5. Film de filtre horitzontal per bloquejar/permetre el pas de la llum.
6. Superfície reflectant per tornar enviar la llum a l'observador. En un LCD retroil·luminat, aquesta capa és reemplaçada per una font lluminosa.

Estat "off" i "on"[modifica]

Comparació dels estats "on" i "off"
Comparació dels estats pas a pas (quan està apagat o encés)
OFF ON
1. La llum passa a través d'L, que és un plàstic ratllat. Només passen els raigs amb oscil·lació paral·lela a les ranures . 1. La llum passa a través d'L, que és un plàstic ratllat. Només passen els raigs amb oscil·lació paral·lela a les ranures .
2. No s'aplica cap tensió V entre els elèctrodes E1 i E2i, els cristalls líquids queden creuats. La llum no pot continuar el seu camí. 2. S'aplica una tensió V entre els elèctrodes E1 i E2i, els cristalls líquids ja no queden creuats. La llum continua el seu camí.
3. Que es reflecteixen en el mirall 3. 5 és la direcció de polarització del filtre de polarització perpendicular al filtre 1, la llum no la creu.
4. Tornar a passar per 5, i passarà per repolarisent 1, no es veu res (excepte la llum reflectida). 4. Per tant, és de color negre a causa de l'absència de la llum reflectida.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]