Two Kettles

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grup humàTwo Kettles
Tipus ètnia
Modifica les dades a Wikidata
Territori original dels grups Sioux (en verd): els lakota (inclosos els sans arc o Itazipco), els Nakota (Yanktonai i Yankton) i Dakota, així com el territori de les reserves (taronja)

Two Kettles o O'ohe Nuŋpa (O'ohenuŋpa, O'ohenonpa - “Dos bullits” o “Dues calderes”) era una subdivisió de la Nació Lakota, una fracció del poble amerindi sioux. Viuen a la reserva índia de Cheyenne River.

Junt amb els Sans Arc (Itazipco, Itazipcola, Hazipco - ‘aquells que cacen sense arcs’) i Miniconjou (Mnikonju, Hoĥwoju - ‘Plantes per l'aigua’) sovint són coneguts com a Lakota Central[1] i es divideixen en nombroses bandes o thiyóšpaye.

Bandes o tiyošpaye històriques O'ohe Nuŋpa[modifica]

  • Wanuwaktenula (Wah-nee-wack-ata-o-ne-lar, o Waniwacteonila - ‘Morts accidentalment’)
  • Sunka Yutesni (‘No mengen gossos’)
  • Mniŝala (‘Aigua vermella’, un grup escindit dels tiyošpaye Sans Arc, també anomenats Mnisala- ‘Aigua vermella’)
  • Oiglapta (‘Pren tot el que queda’)

Els O'ohe Nuŋpa o Two Kettles d'antuvi eren part del tiyošpaye miniconjou anomenats Wanhin Wega (‘fletxa trencada’), escindida pel 1840 i que esdevingué un oyate o tribu separada.[2]

Els O'ohe Nuŋpa sovint eren també dividits en dos grups:[3]

  1. O'ohe Núŋpa (Oohe Noⁿpa - ‘Dues bullides’ o ‘Dues calderes’)
  2. Ma Waqota (Ma-wahota - ‘Pell tacada-amb-terra-blanca’)

Història[modifica]

Abans de 1843 els exploradors no donen cap referència a aquesta subdivisió. La banda semblava tenir uns 800 individuss. A la mitja habitual de 7 persones per cabana, això faria que al voltant de 115 tendes (tipis quan no estan ocupats) el que equival a 230 guerrers en la norma del 2 per tenda. Afirmaven de manera variable que vivien entre altres ramats de búfals o separats d'altres bandes pel riu Cheyenne i el riu Missouri. Ells respectaven comerciants blancs i visitants i caçaven amb habilitat.D'antuvi participaven poc en les guerres però més tard ho van fer. Més tard van signar un tractat comproment-se a no atacar altres, excepte en defensa pròpia.

Referències[modifica]

  1. Minneconjou and San Arc bands
  2. Two Kettles
  3. James Owen Dorsey: Siouan Sociology, Echo Lib, 2007, ISBN 978-1-4068-2595-4

Enllaços externs[modifica]