Ulldeter

Infotaula de geografia físicaUlldeter
Imatge
TipusCirc glaciar Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaSetcases (Ripollès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 25′ 37″ N, 2° 15′ 35″ E / 42.426873°N,2.259607°E / 42.426873; 2.259607
SerraladaPirineus Modifica el valor a Wikidata

Ulldeter és un circ muntanyós del Pirineu Oriental situat al nord del municipi de Setcases (Ripollès). El seu nom prové del fet que acull el naixement del riu Ter.[1]

Unit pel nord-est amb el circ de Morens (i limitats tots dos al nord per una carena que els separa del Conflent i per tant de la vall del Tet), està emmarcat pel pic de la Dona a l'est (2.704 m), el pic de Bastiments (2.881 m) al nord, i el Gra de Fajol (format pel gra de Fajol de Dalt, de 2.706 m, i pel Gra de Fajol de Baix, de 2.536 m), al sud-oest. Aquests estan separats pel coll de la Marrana (que separa el Gra de Fajol Alt del Pic de Bastiments), que dona accés a la vall del Freser.

Esquí[modifica]

El nord del circ està ocupat per les instal·lacions de l'estació de d'esquí de Vallter 2000, que disposa a més d'una pista que segueix tot el circ fins al Pla dels Hospitalets.

Excursionisme[modifica]

Ulldeter fou un dels primers nuclis de l'excursionisme català: el Centre Excursionista de Catalunya va edificar entre 1907 i 1909, a 2.391 metres, el xalet-refugi d'Ull de Ter, obra de l’arquitecte Jeroni Martorell,[1] un dels primers refugis del país. Va ser dinamitat el 1939 [1] pel franquisme per evitar-ne la utilització per part dels maquis, i del qual es poden veure actualment les restes prop del naixement del Ter). Des de 1959, existeix un altre refugi, més modern, situat a uns 500 m de distància i 150 m de desnivell de l'antic, i al qual s'accedeix a partir de la carretera que duu a l'estació d'esquí.[2]

És una de les escoles d'alpinisme més freqüentades del Pirineu, tant per part d'esquiadors de muntanya (pujada al Bastiments i travesses vers Núria o el Coll de Carançà) com d'escaladors (amb les populars escalades de les cares nord del cims del Gra de Fajol).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ulldeter