Ulleres de seguretat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Ulleres de seguretat per a esports aqüàtics

Les ulleres de seguretat (en anglès: Goggles (no s'ha de confondre amb Google) o safety glasses) són formes de protecció dels ulls que normalment tanquen o protegeixen la zona que és al voltant de l'ull per tal de prevenir que hi xoquin partícules, aigua o productes químics. Es fan servir en molts àmbits, incloent-hi els laboratoris de química i el treball de la fusta. També es fan servir molt sovint en diversos esports incloent la natació. Els goggles sovint es porten quan es fan servir eines motoritzades com les perforadores o les serres mecàniques de cadena.

Història[modifica]

Els esquimals feien ulleres per a la neu a partir de les banyes dels rens o caribús, i fusta o ossos, per ajudar a prevenir la ceguesa per la neu. Aquestes ulleres eren carbides per tal d'ajustar-se a la cara de l'usuari i teneien un gran tall per permetre el pas del nas. Un tall fi i llarg a través de les ulleres permetia que hi passés poca quantitat de llum, sisminuint per tant els raigs ultraviolats. Aquestes ulleres duien una corda feta de tendons de ren.

A principi del segle XX, els conductors dels primers automòbils, els quals en aquella època no estaven coberts portaven ulleres de protecció per prevenir la irritació dels ulls per la pols o le vent.[1] El mateix es feia, a partir de 1903, en els 10 primers anys després de la invenció dels aeroplans.

Tipus[modifica]

Els requirements per les ulleres de seguretat varien segons l'ús. Per exemple les utilitzades modernament contra el fred acostumen a tenir dues capes de lents òptiques per evitar que l'interior quedi entelat. Les de natació poden estar ajustades per evitar que hi entri l'aigua clorada de la piscina o salada del mar i n'irriti els ulls. Les ulleres per usar eines motoritzades han d'estar fetes de material irrompible i normalment disposen d'algun tipus de ventilació per evitar que la suor enteli les ulleres. Les ulleres de laboratori combinen la resistència a l'impacte amb la resistència als productes químics.

Cavall de la cursa de braus amb ulleres de protecció

En els cavalls de carreres i de les curses de braus també es fan servir unes ulleres que els dirigeixen i protegeixen[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ulleres de seguretat
  1. Alfred C. Harmsworth. Motors and Motor-driving (en anglès), 1904. 
  2. Landers T. A. (2006) Professional Care of the Racehorse, Revised Edition: A Guide to Grooming, Feeding, and Handling the Equine Athlete. Blood Horse Publications. 308 pages. Page 138.