Umaru Yar'Adua

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaUmaru Yar'Adua

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ha) Umaru Musa Yar'Adua Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 agost 1951 Modifica el valor a Wikidata
Katsina (Nigèria) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 maig 2010 Modifica el valor a Wikidata (58 anys)
Nigerian Presidential Complex (Nigèria) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortChurg-Strauss syndrome (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaEstat de Katsina Modifica el valor a Wikidata
President de Nigèria
29 maig 2007 – 5 maig 2010
← Olusegun ObasanjoGoodluck Jonathan →
Governor of Katsina State (en) Tradueix
29 maig 1999 – 29 maig 2007
← Joseph Akaagerger (en) TradueixIbrahim Shehu Shema (en) Tradueix → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
FormacióBarewa College (en) Tradueix
Universitat Ahmadu Bello Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, professor d'universitat, emprenedor Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Democràtic dels Pobles de Nigèria Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeTurai Yar'Adua (en) Tradueix (1975–2010) Modifica el valor a Wikidata
PareMusa Yar'Adua (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansShehu Musa Yar'Adua (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Umaru Musa Yar'Adua (Katsina (Nigèria), 16 d'agost de 1951 - Abuja (Nigèria, 5 de maig de 2010)[1][2][3] fou un polític nigerià. Fou governador de l'Estat de Katsina, al nord del país, de 1999 a 2007. Candidat del Partit Democràtic del Poble, va ser declarat guanyador de les eleccions del 21 d'abril de 2007, que van resultar molt controvertides, i accedí a la Presidència de Nigèria el 29 de maig. El 2009 va viatjar a Aràbia Saudita per tractar-se d'una pericarditis que patia, i va tornar a Nigèria el 2010, on va morir el 5 de maig com a president.

Presidència[modifica]

La victòria d'Umaru Yar'Adua, polític local i sense carisma, es va deure en gran part al suport del president Olusegun Obasanjo que li va aportar el suport de polítics influents. En l'elecció presidencial, els nigerians van elegir com a president Yar'Adua i el seu company de cartell, el governador de l'estat de Bayelsa, Goodluck Jonathan com a vicepresident. La majoria dels observadors creuen que l'elecció d'Umaru Yar'Adua suposava l'arribada al poder d'un grup extremadament corrupte, fins i tot per als estàndards africans. Aquests fortes crítiques dels observadors no va impedir als països occidentals de reconèixer la victòria de Yar'Adua.

Malaltia i mort[modifica]

De 23 novembre de 2009 a 23 febrer 2010, va estar absent del país per rebre tractament mèdic a l'Aràbia Saudita i no va reprendre les seves funcions al seu retorn, estant probablement molt malament de salut. Inicialment no havia designat president al seu vicepresident, però quan l'estada a l'Aràbia Saudita es va allargar el Parlament, en una decisió de dubtosa constitucionalitat, va portar al vicepresident a la presidència. Al retorn de Yar'Adua, el president en funcions (el vicepresident Goodluck Jonathan) va seguir exercint la presidència (10 de febrer del 2010).

Yar'Adua va morir a Nigèria el 5 de maig de 2010, a l'edat de 58 anys, a conseqüència de la malaltia cardíaca llarga que l'havia mantingut allunyat de la vida política des de feia més de sis meses. Va ser enterrat l'endemà en l'estat de Katsina, al Nord, d'on era natural. Goodluck Jonathan va declarar set dies de dol nacional i oficialment el va succeir el 6 de maig, després d'haver prestat jurament.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Umaru Yar'Adua
  1. Adetayo, Olalekan; Ebhuomhan, Sebastine. Confusion reigns over Yar'Adua's birthday. Punch Nigeria Limited, 15 juliol 2008 [Consulta: 17 juliol 2008]. 
  2. Ayorinde, Steve. The goof about the President's birthday. Punch Nigeria Ltd, 16 juliol 2008 [Consulta: 17 juliol 2008]. 
  3. «Nigeria's Umaru Yar'Adua dead: president's office». The Sydney Morning Herald, 06-05-2010.