Umkhonto We Sizwe

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióUmkhonto We Sizwe
Flag of the African National Congress.svg
Dades
Tipus organització militar
Ideologia política socialisme
Història
Creació 1961
Fundador Nelson Mandela
Dissolució 1991
Organització i govern
Seu 
Presidència Joe Slovo
Empresa matriu Congrés Nacional Africà
Modifica les dades a Wikidata

Umkhonto we Sizwe (o MK), (en català: fer de llança de la nació) era la branca militar del Congrés Nacional Africà de Sud-àfrica que actuava en col·laboració amb el Partit comunista de Sud-àfrica contra el règim d'apartheid llavors al poder en aquest país d'Àfrica austral.

Umkhonto we Sizwe, en el seu millor moment, només va comptar amb 11.000 adherits escampats principalment en camps d'entrenament a Angola, a Zàmbia, fins i tot a URSS i als països del pacte de Varsòvia. La seva força d'atac a Sud-àfrica estava essencialment composta de bombes i de kalachnikov. Si no va aconseguir mai crear una logística suficient per tenir una guerrilla urbana en àmplia escala, es va convertir en una referència simbòlica per als que lluitaven contra l'apartheid.[1]

Història[modifica]

La fundació d'Umkhonto We Sizwe (MK) és en part la conseqüència de la Massacre de Sharpeville el març de 1960 per la policia sud-africana. Albert Lutuli, el president de l'ANC, era reticent a la seva creació, ja que marcava un git en la política de l'ANC que s'havia negat fins a aquell moment a recórrer a la violència i a la lluita armada. Havia donat tanmateix el seu acord a l'organització d'aquesta ala militar de l'ANC del qual l'alt comandament va ser confiat a Nelson Mandela (ANC) i a Joe Slovo (partit comunista).

EL MK va llançar el seu primer atac armat el 16 de desembre de 1961, festa nacional dels Afrikaners anomenat Dia del Vot en referència a la batalla de Blood River. L'organització va ser des de llavors considerada com una organització terrorista pel govern sud-africà.

Entre 1961 i 1964, el MK va cometre 134 actes de sabotatge causant tanmateix danys menors.

El 1963, en resposta al descobriment per la policia de documents relatius a l'existència d'Umkhonto we Sizwe, Mandela i diversos altres dirigents de l'ANC i de MK van ser arrestats i acusats de complot per a enderrocar el govern per la violència.

En el moment del seu procés que es va desenvolupar del 9 d'octubre de 1963 al 12 de juny de 1964, Nelson Mandela va explicar les raons del seu compromís en l'ANC i va imputar la creació d'Umkhonto we Sizwe a la repressió policíaca i a la violència del govern.

En resposta a l'empresonament de la majoria dels seus caps regionals, MK estava totalment desorganitzada al si del territori sud-africà. L'organització militar, dirigida per Joe Slovo, es componia llavors de 800 guerilleros entrenats, amb bases a Tanzània, on se situava el quarter general de MK o en camps d'entrenaments de Txecoslovàquia o d'Odessa a la Unió soviètica.

El 1967, l'organització va organitzar la seva primera acció d'envergadura contra les forces militars sud-africanes presents a Rhodèsia del Sud on estaven en suport de les forces armades rhodesianes. La majoria dels combatents van ser morts o empresonats. Alguns van aconseguir trespassar la frontera del Riu Zambezi.

El 1969, el MK redefiní la seva estratègia militar.

El 1975, instal·la els seus camps de base a Angola.

Després de les protestes de Soweto el 1976, MK va rebre el reforç de nombroses nous recrutaments que es van incorporar al batalló del 16 de juny. Les accions de sabotatge, més o menys dirigides, van començar llavors a desenvolupar-se a Sud-àfrica contra les infraestructures civils i militars. A partir de 1977, per primera vegada, causaven la mort de civils, de vegades en el moment d'intercanvis de trets amb les forces de policia. El 1980, un comando de MK, interceptat per la policia, prenia diversos ostatges a Silverton del qual tres van ser matats en el moment de l'assalt de les forces de l'ordre.

El 1981, MK organitzà amb èxit no menys de 90 sabotatges sobre blancs industrials o militars. A partir de 1983, cada vegada més civils són les víctimes d'atemptats amb bomba perpetrades en ple carrer pels activistes de MK mentre que un camp de terror és organitzat contra els grangers blancs a les zones rurals del Transvaal. L'exèrcit sud-africà intensifica llavors el bombardeig dels camps de MK, de Botswana fins a Tanzània.

Després de la massacre d'Amanzimtoti, membres del Congrés americà sostinguts per membres de l'administració de Ronald Reagan demanen que l'ANC i MK siguin considerades com organitzacions terroristes.

La major part de les accions del MK van tenir lloc durant aquests anys contra els cossos de policia, sobretot aquells situats en els townships o contra aquells acusats de col·laboració amb el règim d'apartheid, com ara els regidors municipals negres.

El 1987, Joe Slovo deixa el lloc de cap d'estat major de MK a Chris Hani. A partir de 1988, s'advoca per la intensificació de la lluita armada mentre que aquesta és qüestionada per Thabo Mbeki, partidari del diàleg amb el govern de Pretòria considerant que les accions de sabotatge i els atemptats havien estat poc concloents per a fer evolucionar la política del govern i no havien fet més que reforçar la repressió.

MK va suspendre les seves accions armades l'agost 1990.

A partir de 1994, el primer govern sud-africà de l'era postapartheid va procedir a la unificació de totes les organitzacions para-militaires dels antics moviments de guerrilla (MK, armada d'alliberament popular de l'Azanie-APLA) sota una autoritat comuna per incorporació d'aquestes al si de la nova força nacional de defensa sud-africana (SANDF) o per la desmobilització d'aquells que eren declarats no aptes per servir en el nou exèrcit. Aquest procés va implicar 85.000 soldats i 20.000 civils de la força de defensa sud-africana (SADF), 28.000 membres civils o militars de MK, 6.000 combatents de l'APLA, 11 000 soldats dels exèrcits dels antics bantustans. El 1998, 16% dels soldats de l'exèrcit nacional sud-africà havia sortit de les files de MK (prop de 12 mil persones) i 53% de l'antiga SADF.

A partir de 1995, els responsables de MK van testimoniar davant la comissió de la veritat i la reconciliació per explicar-se no només sobre els atemptats comesos en el seu nom sinó també sobre les purgues practicades als seus camps de formació.

Accions notables del MK[modifica]

MK va ser responsable de diverses accions simbòliques, sobretot dels sabotatges contra infraestructures civils, industrials o militars, comportant de vegades la mort de civils (a partir de 1977) però també d'atemptats, més mortífers, comesos sobretot al començament dels anys 1980. Les seves accions més espectaculars van ser:

  • l'atemptat contra el complex de refinament del grup Sasol el 1980
  • la seva "temptativa" de sabotatge de la central nuclear de Koeberg prop del Cap, el gener 1982
  • l'atemptat de Church street a Pretòria el 20 de maig de 1983 (19 persones mortes, 217 ferides)
  • l'atemptat amb cotxe bomba el 14 de juny 1986 a Durban davant el Magoo's Bar (3 morts, 69 ferits).
  • l'atemptat contra el tribunal de Johannesburg el 1987 (3 morts, 10 ferits)
  • l'atemptat contra el banc Standard de Roodepoort el 1988 (6 persones mortes, 18 ferides)

L'ANC et MK han reconegut igualment la seva responsabilitat en l'atemptat d'Amanzimtoti per Nadal de 1985 (5 morts, 40 ferits) i en la mort d'una família de turistes afrikaners prop de Messina el desembre de 1985 en el marc d'una campanya que va fer 23 morts entre 1985 i 1987 a les zones rurals del nord i de l'est del Transvaal.

MK va participar igualment en accions militars a l'estranger contra les forces sud-africanes sobretot a partir de 1967 a Rhodèsia del Sud al costat de la guerrilla de la ZAPU, el 1988 en el moment de la Batalla de Cuito Cuanavale al costat de les forces cubanes i angoleses o a Moçambic al costat de les forces del FRELIMO contra els rebels de la RENAMO.

Referències[modifica]

  1. Stephen Ellis, veure bibliografia

Bibliografia[modifica]

  • Sud-àfrica, Número 45, col·lecció altrament, abril de 1990, pàg. 154 - 156
  • Stephen Ellis les noves forces de seguretat sud-africanes, en La nova Sud-àfrica, Hérodote, revista de geografia i de geopolítica, n°82-83, pàg. 177-184, 1996

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]