Unió Internacional de Guies i Scouts d'Europa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUnió Internacional de Guies i Scouts d'Europa
Dades
Nom curtUIGSE Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització paraigua
associació internacional de fidels
Associació privada de fidels (2003–) Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1956
Esdeveniment significatiu
Euromoot
1984 Eurojam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deescoltisme Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webuigse-fse.org… Modifica el valor a Wikidata

La Unió Internacional de Guies i Scouts d'Europa (UIGSE) (també coneguda com a Federació d'Escoltisme Europeu, FSE) és una organització scout de tall tradicional i confessional catòlica amb vint associacions membres presents en 22 països principalment d'Europa i el Canadà, agrupant uns 67.000 membres. La seu central de l'organització està situada a França i va ser fundada en 1956 per scouters (dirigents scouts) de profundes conviccions cristianes d'Alemanya i França, amb el propòsit de reconciliar els pobles d'Europa després de la tragèdia de la Segona Guerra Mundial. D'aquí el nom.

Poden pertànyer a l'organització joves de tots dos sexes però la seva pedagogia no contempla la coeducació des d'un punt de vista de cohabitació, per la qual cosa les seves seccions estan separades per sexes. Les associacions membre són confessionals, igual que els seus grups, i la majoria pertanyen a l'Església catòlica.

La Confederació Europea d'Escoltisme (CES) agrupa una escissió d'algunes associacions que a l'origen van pertànyer a UIGSE (al marge d'altres associacions minoritàries), que van abandonar les seves files per controvèrsies en relació amb elements de caràcter religiós o coeducatius. Entre aquestes associacions es troben les seccions de Gran Bretanya, Països Baixos[1] i FSE Alsàcia (França).[2][3][4]

Orígens de la FSE[modifica]

Després de la Segona Guerra Mundial, les propostes dels fundadors de l'escoltisme catòlic són represes per nous iniciadors.

 • 1956: l'1 de novembre, al voltant de cinquanta caps alemanys i francesos es reuneixen en Colònia (Alemanya). Alguns són catòlics, altres protestants i altres ortodoxos. Després de tres dies de treball es redacta un text que el seu primer enunciat és "Es funda sota el nom de "Federació d'Escoltisme Europeu", una associació scout internacional composta per associacions nacionals la fi de les quals és la pràctica l'escoltisme de Baden Powell, en el marc de la idea europea i les bases cristianes que postulen el desig d'una Europa unida". La Federació adopta com a emblema oficial per a totes les associacions una creu de Malta de vuit puntes carregada amb una flor de lis daurada. No va ser una elecció a l'atzar perquè va ser triada en el dia de Tots els Sants, dia en què l'Església proclama solemnement a tota la terra les vuit benaurances, simbolitzades precisament per a la FSE per les vuit puntes del seu emblema.
 • 1957: es redacta un segon text, "El Directori Religiós", l'article del qual 1 diu: "L'organisme fundat sota el nom de Federació d'Escoltisme Europeu reconeix el ple valor de la fe cristiana i situa el conjunt de les seves accions i decisions seguint les regles d'aquesta fe". En un altre apartat: "El primer deure dels caps és el d'afavorir la vida espiritual d'aquells que dirigeixen, vetllant perquè assisteixin als oficis religiosos segons les regles de cada confessió". "Que hi hagi sempre un testimoniatge, un gran respecte i una gran confiança amb els ministres del culte. Que se'ls doni tota facilitat per al compliment del seu ministeri en els campaments i en les unitats. Que nois i noies siguin animats a recórrer a ells en les seves dificultats espirituals i morals". Aquestes línies van ser escrites molt abans del Concili Vaticà II per joves caps, que trenta anys abans de l'exhortació apostòlica de Joan Pau II, "Christifideles Laici" (del 30 de novembre de 1988), havien pres ja consciència del lloc i del paper dels laics a l'Església.
 • 1962: Perig Géraud-Keraod i la seva esposa Lizig s'adhereixen a l'Associació francesa de la FSE. En pocs anys saben imprimir al moviment un esperit específic i un dinamisme esplèndid, en definitiva una ànima. Es converteixen en responsables de la FSE. Quan el matrimoni es retira de les seves funcions la FSE compta amb 50.000 membres. Aquestes consideracions permeten afirmar que són ells els veritables fundadors de la FSE.
 • 1963: es revisa el directori religiós i s'integra una gran part de la Carta de l'Escoltisme Catòlic, promulgada per la Santa Seu el 13 de juny de 1962.
 • 1965: se signa la "Carta dels principis naturals i cristians de l'escoltisme europeu"
 • 1975: la FSE realitza una peregrinació a Roma per l'any Sant. El Sant Pare, Pau VI, expressa públicament la seva satisfacció i el seu suport a l'obra i acció de la FSE.
 • 1975: neix l'associació canadenca.
 • 1976: es refongui l'associació catòlica alemanya. Es funden les associacions italiana i luxemburguesa. Es redacten uns nous estatuts federals establint el caràcter catòlic de la federació, qui continua sent oberta ecumènicament a les altres confessions cristianes segons les condicions fixades pel directori religiós.
 • 1978: es funden l'associació espanyola i portuguesa.
 • 1990: després de la caiguda del mur i els règims comunistes, neixen les associacions de l'Europa de l'Est. És el cas de l'associació hongaresa.
 • 1991: neix l'associació romanesa.
 • 1992: neix l'associació lituana.
 • 1994: en ocasió de la trobada internacional denominada Eurojam, organitzat per la FSE en Viterbo, Itàlia, la seva santedat Joan Pau II rep en audiència en la basílica de Sant Pere, a 7.500 scouts i guies vinguts de tota Europa i el Canadà, i els dirigeix un important discurs que representa un punt fonamental en la vida de la Federació i del qual emanen les línies d'acció per a tota la FSE.
 • 1995: l'associació scout catòlica polonesa anomenada Zawisza, fundada clandestinament en 1982, s'adhereix a la FSE.

Les organitzacions vinculades a UIGSE són observadores, aspirants, membres o associades es poden veure les diferents organitzacions a continuació:[5]

País Associació Fundació Estat
Albania Guidat dhe Skautët e Evropës observador
Alemanya Evangelische Pfadfinderschaft Europas (EPE, Protestant) 1977 associada
Alemanya Katholische Pfadfinderschaft Europas (KPE, Catòlica) 1976 membre
Àustria Katholische Pfadfinderschaft Europas - Österreich (KPE-Ö) 1981 membre
Bèlgica Guides et Scouts d′Europe - Belgique (GSE-B) /

Europascouts en Gidsen - België (ESG-B)
1963 membre
Belarús Katalickija Skautki i Skauty FSE membre
Brasil Guias e Escoteiros Católicos do Brasil (AGEBR) 2013 observador
Canadà Association Evangelique du Scoutisme au Quebec (Protestant) associada
Canadà/EUA Federation of North-American Explorers (Catòlica) 1999 aspirant
Espanya Asociación de Guías y Scouts de Europa (AGSE) 1978 membre
França Association des Guides et Scouts d′Europe (AGSE) 1958 membre
Regne Unit Guides and Scouts of Europe 2015 observador
Hungria Európai Útmutatók és Cserkészek observador
Irlanda Guides and Scouts of Europe – Ireland aspirant
Itàlia Associazione Italiana Guide e Scouts d'Europa Cattolici della FSE (AIGSEC-FSE) 1976 membre
Lituània Lietuvos Nacionalinė Europos Skautų Asociacija (LNESA) 1992 aspirant
Luxemburg Europe Scouten vu Lëtzebuerg 2016 aspirant
Mèxic Movimiento Scout Católico Mexicano 2011 observador
Regne dels Països Baixos Europascouts en Gidsen Nederland aspirant
Polònia Stowarzyszenie Harcerstwa Katolickiego - "Zawisza" FSE (SHK Zawisza FSE) 1982/1990 membre
Portugal Associação das Guias e Escuteiros da Europa - Portugal (AGEEP) 1979 membre
Txèquia Asociace skautek a skautů Evropy (ASSE) aspirant
Eslovàquia Združenie Katolíckych Vodkýň a Skautov Európy na Slovensku (ZKVSES) 2003 membre
Rumania Cercetaşii Creştini Români din Federaţia Scoutismu-lui European (ACCR-FSE) (Catòlica i Ortodoxa) 1991 membre
Rússia ORYuR/Организации Российских Юных Разведчиков - Druzhina Skautov Sankt-Peterburga 2012 associada
SuÏssa Schweizerische Pfadfinderschaft Europas (SPE, alemanya)

Scoutisme Européen Suisse (SES, francesa)

Scautismo Europeo Svizzero (SES, italiana)
1977 membre
Ucraïna Katolickije Skautsvo Evropi membre

La federació actualment exigeix un mínim de 200 membres per a ser membres de ple dret de la UIGSE.

A més d'aquestes organitzacions, la UIGSE-FSE manté bones relacions amb altres organitzacions scouts o petites realitats scouts en diferents països, de manera informal.[6]

La UIGSE-FSE a Espanya i Catalunya[modifica]

La Unió Internacional de Guies i Scouts d'Europa també està present a Espanya i a Catalunya. Actualment, hi ha deu agrupaments o districtes en actiu arreu del territori espanyol:[7] el Districte de Toledo, els grups Santiago Apostol i María Inmaculada de València, els grups Justo y Pastor i Virgen del Val d'Alcalà d'Henares, els grups San Juan Pablo II i Nostra Senyora de Fàtima de Madrid, els grups Beat Pere Tarrés i Santa Maria del Remei de Barcelona, el grup Sant Joan Bosco de Sant Feliu de Llobregat i el Grup Mare de Déu de Montserrat d'Igualada.[8]

Referències[modifica]

 1. «FSE Holanda». Arxivat de l'original el 25 de juliol de 2011. [Consulta: 3 desembre 2010].
 2. «FSE Reino Unido». Arxivat de l'original el 25 de juliol de 2011. [Consulta: 3 desembre 2010].
 3. «FSE Reino Unido web oficial». Arxivat de l'original el 14 de desembre de 2010. [Consulta: 3 desembre 2010].
 4. «FSE Alsace Geschichte». Arxivat de l'original el 19 de juliol de 2011. [Consulta: 30 novembre 2009].
 5. «Pays membres de l'Union des Guides et Scouts d'Europe | Union Internationale des Guides et Scouts d'Europe» (en anglès). uigse-fse.org. [Consulta: 4 octubre 2017].
 6. «Pays membres de l'Union des Guides et Scouts d'Europe | Union Internationale des Guides et Scouts d'Europe» (en anglès). uigse-fse.org. [Consulta: 3 octubre 2017].
 7. «Nuestros Grupos en ESPAÑA – Guías y Scouts de Europa» (en castellà). [Consulta: 23 juny 2023].
 8. «Agrupaments» (en castellà). [Consulta: 23 juny 2023].

Enllaços externs[modifica]