Unió civil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La convivència superior a dos anys o un fill en comú suposen l'acreditació d'unió estable de parella, sense tenir en compte l'orientació sexual dels seus membres

Una unió civil es una de las diverses denominacions referides a un estat civil diferent al matrimoni, entre parelles del mateix o de diferent sexe.

Visió general i terminologia[modifica]

Alguns han rebutjat la noció d'unions civils, com aquest manifestant en una gran manifestació a la ciutat de Nova York contra la Proposició 8 de Califòrnia[1]

Els termes que s'utilitzen per a designar les unions civils no estan normalitzats i varien àmpliament d'un país a un altre. Les relacions sancionades pel govern que poden ser similars o equivalents a les unions civils inclouen col·laboracions civils, associacions registrades, col·laboracions domèstiques, relacions significatives, relacions de beneficiaris recíprocs, matrimoni de dret comú, relacions interdependents per a adults, associacions de vida, unions estables, pactes de solidaritat civil, etc. El nivell exacte de drets, prestacions, obligacions i responsabilitats també varia, segons les lleis d'un determinat país. Algunes jurisdiccions permeten que les parelles del mateix sexe adoptin, mentre que d'altres els prohibeixen fer-ho o permeten l'adopció només en determinades circumstàncies.

Tal com s'utilitzava als Estats Units, a partir de l'estat de Vermont l'any 2000, el terme unió civil ha connotat un estatus equivalent al matrimoni per a parelles del mateix sexe; el partenariat nacional, ofert per alguns estats, comtats, ciutats i empresaris des del 1985,[2] generalment ha connotat un estat inferior amb menys beneficis.[3] No obstant això, les legislatures dels estats de la Costa Oest de Califòrnia, Oregó i Washington han preferit la col·laboració nacional per a la promulgació de lleis similars o equivalents a les lleis d'unió civil dels estats de la Costa Est.

Els sindicats civils no consideren un reemplaçament del matrimoni per part de la comunitat LGTBI. "El matrimoni als Estats Units és una unió civil; però la unió civil, com s'ha anomenat, no és matrimoni", va dir Evan Wolfson, de Freedom to Marry.[4] "És un hipotètic mecanisme legal proposat, ja que no existeix en la majoria de llocs, per donar algunes de les proteccions, però també manlleva drets a les persones gais. No hi ha motius per fer-ho." Tanmateix, alguns opositors al matrimoni del mateix sexe afirmen que les unions civils roben al matrimoni la seva condició única; Randy Thomasson, director executiu de la Campanya per a les Famílies de Califòrnia, denomina les unions civils "matrimoni homosexual amb un altre nom" i afirma que les unions civils proporcionen a les parelles del mateix sexe "tots els drets del matrimoni disponibles sota la legislació estatal".[5] El Tribunal Suprem de Califòrnia, en la decisió dels casos de casament, va notar nou diferències en dret estatal.

Les unions civils se solen criticar perquè són "separades però iguals"; segons els crítics diuen que segreguen parelles del mateix sexe obligant-les a usar una institució separada. Els partidaris del matrimoni entre el mateix sexe afirmen que el tractament de les parelles del mateix sexe diferent de les altres parelles segons la llei permet un tractament inferior, i que si les unions civils fossin les mateixes que el matrimoni, no hi hauria cap raó per a dues lleis separades. Una comissió de Nova Jersey que revisava la llei de la unió civil de l'estat va informar que la llei "convida i fomenta el tractament desigual de les parelles del mateix sexe i els seus fills".[6] Alguns han suggerit que crear unions civils obertes a parelles de sexe oposat evitaria les acusacions d'apartheid.[7] A aquestes unions, encara se'ls ha criticat que l'exdiputada neozelandesa i la feminista Marilyn Waring han estat "separades però iguals", ja que les parelles del mateix sexe romanen excloses del dret a casar-se.[8]

Els defensors dels sindicats civils asseguren que proporcionen una igualtat pràctica per a les parelles del mateix sexe i solucionen els problemes sobre àmbits com ara els drets de visita a l'hospital i la transferència de propietats causada per la manca de reconeixement legal.[9] Els defensors també afirmen que crear unions civils és una manera més pragmàtica de garantir que les parelles del mateix sexe tinguin drets legals, ja que evita els problemes més controvertits sobre el matrimoni i la reivindicació que el terme tingui una font religiosa.

Molts partidaris del matrimoni entre el mateix sexe afirmen que la paraula "matrimoni" té importància i que el terme "unió civil" (i els seus equivalents) no transmeten el sentit emocional ni aporten el respecte que comporta el matrimoni.[6][10] L'advocat general dels Estats Units i procurador del cas Perry contra Schwarzenegger, Theodore Olsen, va dir que el fet de reconèixer les parelles del mateix sexe sota el terme "associació domèstica" estigmatitza les relacions de gent homosexual tractant-les com si fossin "quelcom semblant a una empresa comercial, no pas a una unió d'amor".[11] Molts també afirmen que el fet que sovint no s'entenen les unions civils pot causar dificultats per a parelles del mateix sexe en situacions d'emergència.[12]

Regulació a Catalunya[modifica]

La unió estable de parella és un terme legal, recollit per la llei 25/2010 de 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família, que pressuposa uns drets a les persones integrants d'una parella.[13] Segons el dret català, una parella estable és aquella formada per dues persones, majors d'edat, que conviuen de manera anàloga a la matrimonial, sempre que la duració de la convivència sigui superior a dos anys ininterromputs o hi hagi un fill comú, o formalitzin la relació en escriptura pública. Tal com defineix la llei, les relacions de la parella estable es regulen exclusivament pels pactes dels convivents, mentre dura la convivència.[14]

No és necessària l'acreditació en cap registre, i per tant per acreditar una unió estable no formalitzada en escriptura pública és suficient qualsevol mitjà de prova admissible en dret.[14][13]

En cas de defunció d'un dels membres de la parella, l'altre membre de la parella té dret a la roba, mobles i estris del parament de l'habitatge comú; a viure a l'habitatge comú durant l'any següent a la mort del convivent (el que seria equivalent a l'any de dol).[15] També existeix el dret a ser alimentat amb càrrec al patrimoni del mort durant l'any següent a la seva mort, i a la compensació per raó del treball que li correspongui.[14]

El convivent que en una unió estable de parella sobreviu, sense diferències entre una parella heterosexual com homosexual, té els mateixos drets successoris que el cònjuge vidu.[14]

Referències[modifica]

 1. NYC Protest and Civil Rights March Opposing Proposition 8, Andy Towle, Towelroad.com, November 13, 2008; accessed November 14, 2008.
 2. «Governments Offering Benefits». Partners Task Force for Gay & Lesbian Couples, 29-06-2007. [Consulta: 31 juliol 2007].
 3. «Marriage, Domestic Partnerships, and Civil Unions: An Overview of Relationship Recognition for Same-Sex Couples in the United States». Arxivat de l'original el 3 desembre 2008.
 4. Interview with Evan Wolfson, David Shankbone, September 30, 2007.
 5. «Bush's gay union stance irks conservatives», 26-10-2004.
 6. 6,0 6,1 Hammond, Bill «Marriage is more perfect union: In gay marriage debate, separate but equal won't cut it». Ny Daily News [Nova York], 20-04-2009 [Consulta: 12 juny 2010]. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2011-09-25. [Consulta: 21 octubre 2019].
 7. Swayne, Steven. «The Case for Federal Civil Unions». Independent Gay Forum, 28-02-2004. Arxivat de l'original el 13 juny 2010. [Consulta: 12 juny 2010].
 8. «Civil Unions "Anathema" to Marilyn Waring». Scoop, 23-10-2004. [Consulta: 12 juny 2010].
 9. «Obama: Sermon on the Mount supports gay civil unions». Baptist Press. Arxivat de l'original el 2011-04-25.
 10. Sullivan, Andrew «Why The M Word Matters To Me». Time, 08-02-2004 [Consulta: 12 juny 2010]. Arxivat 19 de juliol 2010 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2010-07-19. [Consulta: 21 octubre 2019].
 11. «Text of Ted Olson's Opening Statement in Prop. 8 Trial – As Prepared». Equal Rights Foundation, 11-01-2010. [Consulta: 12 juny 2010].
 12. Kitch, Mary «Why the word "marriage" matters». Oregon Live, 21-04-2009 [Consulta: 12 juny 2010].
 13. 13,0 13,1 «Llei 25/2010, del 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família». Generalitat de Catalunya, 05-08-2010. Arxivat de l'original el 2011-08-29. [Consulta: 31 agost 2011].
 14. 14,0 14,1 14,2 14,3 «Convivència estable en parella». gencat.cat. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 31 agost 2011].
 15. «Unió civil». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.