Unitat de compte

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una unitat de compte és una unitat de mesura que comptabilitza el valor de mercat d'un bé o servei.[1] La moneda és una unitat de compte, però n'hi ha d'altres.[2]

Les mercaderies en venda en un mercat són expressades fent servir aquesta unitat de compte, acceptada per tots els seus agents. És una manera de generalitzar i estandarditzar el valor dels diferents productes o serveis oferts i demanats al mercat. D'aquesta manera el valor és calculat pel venedor i expressat al comprador, qui pot acceptar o no l'operació.

Els títols de crèdit o de deute es denominen en unitats de compte. D'aquesta manera el valor convingut és mesurat i el mètode de càlcul del deute és definit.

La majoria de mercats tenen poques unitats de compte completament acceptades, per tal de facilitar les operacions financeres.

Referències[modifica]

  1. «Unitat de compte». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Feliu i Montfort, Gaspar; Sudrià i Triay, Carles. «El sistema internacional de pagaments: el patró d'or». A: Introducció a la història econòmica mundia. 3a edició. València: Universitat de València — Universitat de Barcelona, 2013. ISBN 9788437092096.