Uniu-vos Germans Proletaris

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Uniu-vos Germans Proletaris o Uniu-vos Fills del Proletariat (coneguda per les seues sigles en castellà "UHP" o Unión de Hermanos Proletarios) fou una consigna simbolitzada en l'Aliança Obrera subscrita per la Federació Socialista Asturiana, la Unió General de Treballadors i la Confederació Regional del Treball d'Astúries, Lleó i Palencia de la CNT, al febrer de 1934. La consigna va ser idea d'Amador Fernández, destacat dirigent socialista. A aquesta aliança es van sumar al poc les dues organitzacions de l'esquerra comunista (no adscrites a l'oficialisme estalinista) existents: el Bloc Obrer i Camperol i l'Esquerra Comunista de Manuel Grossi. Al setembre el PCE va demanar-ne l'ingrés.

La consigna va ser adoptada pels revolucionaris en la Revolució d'Astúries de 1934, buscant representar la unitat d'acció del proletariat asturià i les seves diverses tendències. Més tard va ser una proclama habitual del bàndol republicà i els seus defensors en la guerra civil.

Les sigles UHP eren una consigna habitual entre els simpatitzants del Front Popular.[1] Es podien veure escrites a diversos llocs i eren cridades ("u, hache, pe; u, hache, pe;...") a desfilades i manifestacions, com per exemple a la de l'1 de maig (dia del treballador) de 1936 a Madrid.[1] La Falange Española llegia les sigles com a "Unión de Hijos de Puta".[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Darrere les barricades, pàg.32, de John Langdon-Davies. Angle Editorial, 2009 (original en anglès editat per primer cop el 1936). ISBN 978-84-92758-23-4 (català)

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Uniu-vos Germans Proletaris a Viquitexts, la biblioteca lliure.