Vés al contingut

Universal Disk Format

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Universal Disk Format (UDF) és un sistema de fitxers amb estandar ISO 9660 propietat de Adaptec que utilitza les gravadores de CD/DVD com un dispositiu d'emmagatzematge lògic. Aquest format permet llegir, escriure o modificar els fitxers continguts en discos CD/DVD reescribibles (RW) de la mateixa manera que es fa en el disc dur, memòries USB o disquets. Utilitza la tecnologia de gravació per paquets (Incremental Packet Writing) suportat per gravadores CD-RW, DVD-RAM/RW, HD-DVD i Blu-Ray.

Al formatar un disc amb UDF es perden al voltant de 120 o 150 MB depenent de la versió. Per exemple un disc CD-RW de 700 MB formatat amb UDF permet utilitzar tan sols de 550 a 570 MB per a emmagatzemar els documents.

En la versió UDF 1.02 el nom dels volums està limitat a 11 caràcters. L'última versió d'UDF és la 2.60.

Generalment per a poder llegir/escriure discos formatats amb UDF en un ordinador és necessari instal·lar un controlador de lectura/escriptura d'UDF. Existeixen nombrosos controladors de fabricants de programari d'enregistrament, els més utilitzats són el Roxio DirectCD i Nero InCD.

Sistemes operatius com Microsoft Windows 2000 poden llegir però no escriure els discos amb format UDF fins a la versió 1.02 o 1.50, mentre que Windows XP fins a la versió 2.01 (per a versions com Windows 95/98/NT es requereix el controlador). Apple MacOS llegix UDF des de Mac US 9 i Mac US X des de les versió UDF 1.50. Linux suporta lectura UDF des del Kernel 2.4.X en algunes distribucions. El Kernel 2.6.X és compatible amb la versió 2.60 d'UDF, però per a escriptura requereix uns pegats especials.