Universitat d'Atenes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUniversitat d'Atenes
(el) Οθώνειον Πανεπιστήμιον
(el) Εθνικόν Πανεπιστήμιον
(el) Αθήνησι Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον
(el) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

EpònimIoannis Kapodístrias Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtΕΚΠΑ, Ε.Κ.Π.Α., NKUA i UoA Modifica el valor a Wikidata
Tipusuniversitat Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació24 abril 1837, Atenes Modifica el valor a Wikidata
FundadorOtó I de Grècia i Ioannis Dompolis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deConfederació de Repositoris d'Accés Obert
Greek Universities Network (en) Tradueix
Association of Language Testers in Europe (en) Tradueix
Associació d'Universitats Europees
IFLA Modifica el valor a Wikidata
Nombre d'estudiants70.461 (2017) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
RectorAthanasios Dimopoulos (en) Tradueix (2015–2023) Modifica el valor a Wikidata
Propietari de
Format per

Lloc webuoa.gr Modifica el valor a Wikidata
Facebook: 1571586409738662 Twitter (X): uoaofficial LinkedIn: ethnikon-kai-kapodistriakon-panepistimion-athinon Youtube: UCz9D6aUKkfItjR6cPrn1OVw Modifica el valor a Wikidata

La Universitat d'Atenes, oficialment coneguda com a Universitat Nacional i Kapodistríaca d'Atenes (en grec: Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών), va ser fundada gairebé una dècada després de la formació de l'estat neohel·lènic, el 3 de maig de 1837, per iniciativa del rei bavarès Otó I. Durant la primera temporada de la seva funció, l'esmentat establiment acadèmic es va allotjar a la casa de l'arquitecte Stamatis Kleanthis ubicada al nord-est del turó d'Acròpolis. L'any 1843 es traslladà al nou edifici dissenyat per l'arquitecte danès Theofil Hansen en el centre de la capital grega. La Universitat d'Atenes, llavors, era la més antiga no només al territori grec sinó també a la Mediterrània Oriental.

La Universitat Otònica, tal com es coneixia abans de rebatejar-se com "Universitat Nacional i Kapodistríaca d'Atenes", es constituïa de quatre "Escoles": les de Teologia, Dret, Medicina i Arts, que llavors incloïa les Ciències Aplicades i les Matemàtiques. En ella, 33 professors ensenyaven 55 estudiants i 75 oients.

El 1904, la Universitat es va reformar administrativament dividint-se en dues "Escoles" principals: la d'Arts i la de Ciències; l'última incloïa les de nou fundades facultats de Física, Matemàtiques i Farmacèutica. El 1919 es va afegir el Departament de Química mentre el 1922 l'Escola de Farmacèutica va guanyar la seva autonomia. Un altre canvi significatiu va succeir quan a l'Escola de Medicina es va incorporar el Departament d'Odontologia.

Entre 1895 i 1911, al començament de cada any acadèmic es matriculaven al voltant de 1000 estudiants fins que al final de la Primera Guerra Mundial el nombre dels estudiants es va escalar als 2000. Aquest fet va conduir a la introducció dels exàmens de selectivitat el 1927. A partir de 1957, després d'una petició dels corresponents òrgans universitaris, el nombre d'estudiants es determina pel Ministeri d'Educació i Religions.

En la dècada dels 60 van començar les obres de construcció d'un nou campus, ara conegut com a Πανεπιστημιοúπολη o "Ciutat Universitària" als suburbis de la capital. A l'esmentat campus es troben tant les Escoles de Filosofia i de Teologia com els departaments de les Ciències Físiques i la Residència Universitària.

Facultats i departaments[modifica]

La Universitat d'Atenes està dividida en escoles, facultats i departaments com els següents:

Facultat de Dret.

Campus[modifica]

Campus de la Universitat a Ilissia

El campus principal és a Ilissia (Zografou). Hi són les facultats de Ciències, Teologia i Filosofia. La facultat de Ciències de la Salut és situada a Goudi i la facultat d'Educació Física i Ciències de l'Esport és situada a Dafni. Les facultats D'audiovisuals, Educació, Economia, Dret i Administració Pública estan en diversos edificis al centre d'Atenes, amb altres utilitats administratives. L'administració de la Universitat era unicialment situada en un edicifi neoclàssic al centre D'atenes, a l'Avinguda Panepistimiou, però després es va reubicar al campus principal.

Localització del Campus Escoles Facultats
Ilissia Escoles de Ciències
Escola de Teologia
Escola de Filologia
Goudi Escoles de Ciències de la Salut
Centre d'Atenes Escola de Dret, Economia i ciències Polítiques
Facultat de Comunicació i Estudis Audiovisuals
Facultat d'educació Primària
Facultat d'educació Infantil
Daphne Facultat d'Educació Física i Ciències de l'Esport

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Universitat d'Atenes