Universitat de Cambridge

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióUniversitat de Cambridge
University of Cambridge
University of Cambridge coat of arms.svg University of Cambridge coat of arms.svg
TrinityCollegeCamGreatCourt.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat universitat col·legiada i universitat
Història
Fundació 1209 (Gregorià)
Membre de Russell Group
ORCID
Joint Information Systems Committee
IIIF Consortium Tradueix
International Alliance of Research Universities Tradueix
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Filials Cambridge University Press
James Baird Fund, University of Cambridge Tradueix
School of the Biological Sciences, University of Cambridge Tradueix
Department of Anglo-Saxon, Norse and Celtic, Faculty of English, University of Cambridge Tradueix
Department of Biochemistry, University of Cambridge Tradueix
Smuts Memorial Fund, University of Cambridge Tradueix
Department of Clinical Veterinary Medicine, University of Cambridge Tradueix
Department of Materials Science and Metallurgy, University of Cambridge Tradueix
School of Clinical Medicine, University of Cambridge Tradueix
Department of Veterinary Medicine, Cambridge Veterinary School Tradueix
Cambridge–MIT Institute Tradueix
Cancer Research UK Cambridge Institute Tradueix
Institute of Metabolic Science Tradueix
Sedgwick Museum of Earth Sciences Tradueix
Department of Psychology, University of Cambridge Tradueix
Department of Zoology, Cambridge University Tradueix
Centre for Family Research Tradueix
Cambridge University Herbarium Tradueix
Institute of Astronomy, Cambridge Tradueix
Kavli Institute for Cosmology Tradueix
Department of Genetics, Cambridge University Tradueix
Afiliacions Oxbridge

Web Lloc web oficial
Facebook: cambridge.university Twitter: Cambridge_Uni Instagram: cambridgeuniversity

Modifica les dades a Wikidata
El pont matemàtic sobre el riu Cam. Queens College.

La Universitat de Cambridge és la segona universitat de parla anglesa més antiga del món, després de la d'Oxford. Segons la llegenda, la Universitat de Cambridge, a Anglaterra, va ser fundada el 1209 per acadèmics que van fugir d'Oxford, després d'una baralla amb agents d'aquesta ciutat. El rei Enric III d'Anglaterra els va concedir el monopoli de l'ensenyament en aquell lloc el 1231.

Al costat de la Universitat d'Oxford, la Universitat de Cambridge forma a una gran quantitat dels més destacats científics, escriptors i polítics de la Gran Bretanya. Ambdues institucions són conegudes conjuntament amb el malnom de Oxbridge i són integrants del Grup d'Universitats Russell i del Grup Coïmbra.

Cambridge és la universitat que acumula més receptors del Premi Nobel entre ex-alumnes i professors, fet que la situa en un punt molt alt del rànquing d'universitats.[1]

Els trenta-un colleges que integren la universitat són institucions independents i separades de la mateixa universitat, que gaudeixen d'un ample nivell d'autonomia.

Història[modifica]

El college més antic és Peterhouse, fundat el 1284 per Hugh Balsham, Bisbe d'Ely. El segon college més antic va ser King's Hall, fundat el 1317, encara que ja no existeix com una institució independent. Molts colleges es van fundar als segles XIV i XV. Més avall es lliura una llista completa dels colleges que componen actualment la universitat. No obstant això, alguns d'ells com Michaelhouse (que es va unir a King's Hall per crear Trinity, per ordre del rei Enric VII) i Gonville Hall ja no existeixen.

En aquests primers anys, els colleges van ser fundats perquè els estudiants resessin per les ànimes dels fundadors i per aquest motiu aquestes institucions estaven vinculades amb freqüència a capelles o abadies. Al costat de la Dissolució dels Monestirs, ordenada el 1536, el rei Enric VIII va ordenar la dissolució de la Facultat de Dret Canònic i el cessament de les classes de "filosofia escolàstica". Així que en lloc de dedicar-se al dret canònic, els plans d'estudi dels colleges es van orientar als clàssics llatins i grecs, la Bíblia i les matemàtiques.

L'educació de les dones[modifica]

Durant molts anys, només els estudiants de sexe masculí es matriculaven a la universitat. Els primers col·legis per a les dones van ser el Girton College (fundat per Emily Davies) el 1869 i el Newnham College el 1872 (fundat per Anne Clough i Henry Sidgwick), seguit pel Hughes Hall el 1885 (fundat per Elizabeth Phillips Hughes com el Col·legi d'Ensenyament de Cambridge per a dones), el Murray Edwards College (fundat per Rosemary Murray com a nou pavelló) el 1954, i el Lucy Cavendish College el 1965. Les primeres estudiants dones van ser examinades el 1882 però els intents de fer que les dones fossin membres de ple dret de la universitat no van tenir èxit fins al 1948.[2] A les dones se'ls hi va permetre estudiar cursos, fer exàmens, i els seus resultats estan registrats des de 1881; per un breu període de temps a la volta del segle XX, això va permetre a les "Steamboat Ladies" (dames del vaixell de vapor) rebre graus eundem (grau honorífic) per part de la Universitat de Dublín.[3]

A partir de 1921 les dones van ser guardonades amb diplomes que els hi conferien el Títol del Grau de Bachelor of Arts. Però com no havien estat admeses als estudis de Grau de Bachelor of Arts, estaven excloses de les posicions de govern de la universitat. Atès que els estudiants han de pertànyer a una universitat, i donat que les universitats (colleges) encara no acceptaven a les dones, les dones van trobar que les seves admissions quedaven restringides a les escoles establerts només per a les dones. El 1964 es va crear el Darwin College, la primera universitat que des dels inicis permetia la graduació tant de dones com d'homes. Els altres col·legis universitaris, començant amb Churchill, Clare i el King's College, que antigament eren només per homes entre 1972 i 1988 van començar a admetre a les dones. Un dels col·legis només per a dones, Girton, també va començar a admetre als estudiants de sexe masculí a partir del 1979, però d'altres Colleges femenins no van fer el mateix. Finalment el St Hilda College, Oxford, el 2008 va posar fi a la seva prohibició d'estudiants de sexe masculí. Cambridge és ara l'única universitat del Regne Unit que manté Colleges només per dones (Newnham, Murray Edwards i Lucy Cavendish) i quatre són exclusivament per a estudiants de postgrau (Clare Hall, Darwin, Wolfson i St. Edmunds).[4][5]

L'any acadèmic 2004-5, el percentatge d'alumnes per sexe a la universitat, incloent postgraduats, era de 52% homes 48% de dones.[6]

Altres activitats[modifica]

Hi ha certes activitats d'esplai associades a Cambridge. El rem és un esport popular i existeixen competicions entre colleges i contra Oxford. També existeixen competicions en altres esports, com el cricket i el rugbi. Entre els clubs de teatre, es troba el famós Footlights.

Colleges[modifica]

Alumnes famosos[modifica]

Persones a qui la universitat ha concedit un grau acadèmic honorífic[modifica]

La Universitat de Cambridge a la ficció[modifica]

  • Porterhouse Blue, de Tom Sharpe, i Grantchester Grind, la seva seqüela, transcorren al fictici Porterhouse College.
  • A la sèrie Doctor Who, al capítol titulat Shada.
  • Dirk Gently's Holistic Detective Agency, de Douglas Adams.

Referències[modifica]

  1. «2014-2015» (en anglès). The world iniversity rankings. The Times, 2015. [Consulta: 24 maig 2015].
  2. «At last, a degree of honour for 900 Cambridge women» (en en-gb). The Independent, 31-05-1998.
  3. «Trinity Hall’s Steamboat Ladies» (en en-us). Trinity News | Ireland's Oldest Student Paper, 14-03-2012.
  4. Martin, By Nicole «St Hilda's to end 113-year ban on male students» (en en). Telegraph.co.uk.
  5. «Single-sex colleges: a dying breed?» (en anglés). HERO, 12-06-2008. [Consulta: 17 juny 2017].
  6. «Cambridge University Reporter, 26 August 2005». [Consulta: 17 juny 2017].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]