Universitat de Montenegro

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUniversitat de Montenegro
(cnr) Univerzitet Crne Gore Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusuniversitat pública
editor en accés obert Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballeducació en Montenegro Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació29 abril 1974
Activitat
Membre deUnió d'Universitats de la Mediterrània
Associació d'Universitats Europees
Agència Universitària de la Francofonia Modifica el valor a Wikidata
Nombre d'estudiants10.600 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Empleats1.273 Modifica el valor a Wikidata
Format per

Lloc webucg.ac.me Modifica el valor a Wikidata
Facebook: UniverzitetCrneGore Twitter (X): Univerzitet_CG Instagram: univerzitet_cg Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Universitat de Montenegro és una universitat pública nacional de Montenegro.[1] La seva administració central i la majoria de facultats constitutives es troben a la capital del país, Podgorica, amb facultats dislocades a Nikšić, Cetinje i Kotor. La institució es va fundar l'any 1974 i actualment està organitzada en 19 facultats.[2]

Història[modifica]

La Universitat de Montenegro es va fundar el 29 d'abril de 1974 a Titograd, a la llavors República Socialista de Montenegro (ara Podgorica). En aquell any, les organitzacions següents van signar un Acord d'associació a la Universitat de Titograd:

  • tres facultats: la Facultat d'Economia, la Facultat d'Enginyeria i la Facultat de Dret de la capital Titograd,
  • dues universitats: Teaching College de Nikšić i Maritime Studies College de Kotor,
  • tres instituts científics independents: d'Història, d'Agricultura i d'Investigació Biològica i Mèdica, tots de Titograd.

Un any després de la seva fundació, la institució va canviar el seu nom a Universitat Veljko Vlahović en honor a l'activista comunista i participant de la Segona Guerra Mundial de Montenegro que va morir aquell any. La dècada de 1970 va ser una dècada d'augment exponencial del nombre d'institucions d'educació superior a l'antiga Iugoslàvia quan, juntament amb les universitats de Titograd a Osijek, Rijeka, Split, Banja Luka, Mostar, Maribor, Bitola, Kragujevac i Tuzla van obrir les seves portes. El 1992, la universitat va rebre el seu nom actual: Universitat de Montenegro.

Organització[modifica]

La seu de la universitat és a Podgorica, la capital de Montenegro, amb una població d'uns 190.000 habitants. La majoria de facultats de la Universitat de Montenegro es troben a Podgorica, mentre que algunes facultats s'han obert a Nikšić, Cetinje i Kotor.

La universitat inclou facultats, instituts i col·legis, així com centres logístics. La Junta Directiva governa la universitat i el rector la gestiona. L'òrgan acadèmic suprem és el Claustre Universitari. Els degans són caps de facultats i els directors són caps d'instituts. A les facultats, els màxims òrgans acadèmics són els consells de qüestions docent-científiques.

El cos d'estudiants més alt és el Parlament d'Estudiants. Els representants dels estudiants són elegits en tots els òrgans de la universitat i de les facultats.

Referències[modifica]

  1. «University of Montenegro» (en anglès), 09-04-2022. [Consulta: 26 agost 2022].
  2. «Members | Balkan Universities Association» (en anglès). [Consulta: 26 agost 2022].