Universitat de la Colúmbia Britànica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUniversitat de la Colúmbia Britànica
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtUBC Modifica el valor a Wikidata
Tipusuniversitat pública de recerca
editor en accés obert
universitat de la Colúmbia Britànica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1908
Activitat
Membre deDigital Library Federation
Association of Pacific Rim Universities (en) Tradueix
Association of American Colleges and Universities (en) Tradueix
ORCID
Coalition for Networked Information
Center for Research Libraries
Association of Public and Land-grant Universities
Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition
Digital Research Alliance of Canada (en) Tradueix
BC Libraries Cooperative (en) Tradueix
arXiv
Association of Research Libraries
Associació d’Universitats del Commonwealth
Canadian Research Knowledge Network (en) Tradueix
Associació Canadenca de Biblioteques de Recerca
U15 Group of Canadian Research Universities (en) Tradueix
Universitats Canadà
Canadian Federation for the Humanities and Social Sciences (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Nombre d'estudiants61.113 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Entitat matriuVancouver Coastal Health Research Institute (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Filial
Propietari de
Format per
Indicador econòmic
Dotació financera1.510 M$ (2022) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webubc.ca Modifica el valor a Wikidata
Facebook: universityofbc Twitter (X): ubc Instagram: universityofbc Modifica el valor a Wikidata

La Universitat de la Colúmbia Britànica (en anglès University of British Columbia, abreujat UBC), fundada a Vancouver el 1908 com a Universitat McGill College of British Columbia, és una de les universitats més prestigioses d’Amèrica del Nord i és una de les millors universitats del món. La UBC té més de 61 000 estudiants, repartits per l'històric campus de Vancouver (1908) i el campus d'Okanagan (2005), amb un pressupost anual de 2,3 mil milions de dòlars.[1]

En el Rànquing de Xangai de 2021 estava classificada la 8a del mon i setena dels Estats Units.[2] Al Times Higher Education World University Rankings és la 34a a escala mundial el 2018[3] i la segona al Canadà.[4] L’rànquing de Xangai de 2016 la situa la 34a al món i 2a al Canadà.[5] A més, el rànquing de les millors universitats fora dels Estats Units per la revista Newsweek la situa en el 8 lloc el 2011.

Història[modifica]

El 1877, només sis anys després que la Columbia Britànica s’unís al Canadà, el superintendent d’Educació John Jessop va presentar una proposta per a la creació d’una universitat per a la nova província. La legislació sobre la Universitat de la Colúmbia Britànica va ser aprovada per la legislatura provincial el 1890, però van sorgir desacords sobre si construir la universitat a l'illa de Vancouver o al continent.

La British Columbia University Act de 1908 imposa oficialment la creació d’una universitat provincial encara que no s’especifica la seva ubicació.[6] La governança es basa en la llei de la Universitat de Toronto de 1906 que establia un sistema de dues cambres format per un Senat (professorat), responsable de la política escolar, i un consell d’administració (ciutadans) que exerceix el control exclusiu en matèria financera i té autoritat sobre tots els altres assumptes. El paper del president, nomenat pel consell d’administració, era establir un vincle entre els dos òrgans i dirigir la institució. Aquesta llei estableix un senat format per vint-i-un membres amb Francis Carter-Cotton de Vancouver com a president.

Abans de la Llei universitària, hi va haver diversos intents d'establir una universitat amb l'ajut de les de Toronto i McGill. El Columbian College de New Westminster, a través de la seva afiliació a la Victoria University de la Universitat de Toronto, va començar a oferir crèdits en l'àmbit universitari cap a finals de segle, però va ser McGill qui va dominar l'educació superior al començament del segle xx.[6]

Basant-se en una aliança d’èxit entre les escoles secundàries de Vancouver i Victoria amb la Universitat McGill, Henry Marshall Tory va ajudar a establir la University College of British Columbia McGill. Del 1906 al 1915, McGill BC (es deia així) funcionarà com una institució privada que formarà els primers anys per obtenir un títol a la Universitat McGill o altres universitats. La medalla Henry Marshall Tory va ser creada el 1941 pel mateix Tory, president fundador de la Universitat d'Alberta i del National Research Council Canada, i cofundador de la Carleton University.

Campus[modifica]

Vancouver[modifica]

Vista aèria del campus de Vancouver
La biblioteca Irving K. Barber sobre el campus de UBC a Vancouver

El campus de Vancouver es troba a Point Grey, a uns 20 minuts amb cotxe del centre de Vancouver. És a prop de diverses platges i ofereix vistes a les muntanyes North Shore. El parc regional Pacific Spirit (7,63 km²) forma un cinturó verd entre el campus i la ciutat. Els edificis del campus de Vancouver ocupen 1.091.997 m², en 1,7 km² de terrenys cuidats.[7]

Els University Endowment Lands[8] no es troben al territori del municipi de Vancouver, de manera que la UBC està protegida per la Policia Muntada del Canadà (RCMP) i no pel Departament de Policia de Vancouver (VPD). No obstant això, sota contracte, el Departament de Bombers de Vancouver és responsable de la UBC. A més de la RCMP, el mateix servei de seguretat de la UBC patrulla el campus. Tanmateix, qualsevol correu enviat a qualsevol edifici del campus inclou Vancouver en la direcció.

UBC Vancouver també té dos campus satèl·lits a la ciutat de Vancouver: un a l'Hospital General de Ciències Mèdiques de Vancouver i a la UBC Robson Square, al centre de Vancouver, per a cursos a temps parcial i programes relacionats. UBC també és soci del consorci que dona suport a Great Northern Way Campus Ltd i està afiliada a un grup d'escoles teològiques veïnes, que inclouen l'Escola de Teologia, el Regent College, el Carey Theological College i el Corpus Christi College de Vancouver.

El campus té molts jardins. El Jardí Botànic i Centre d’Investigacions Vegetals de la UBC, el principal departament de la UBC, té una col·lecció de més de 8.000 varietats de plantes diferents utilitzades per a la investigació, la conservació i l'educació. El lloc original del Jardí Botànic de la UBC es trobava a l'Old Arboretum, tot el que en queda avui en dia són arbres plantats el 1916 per John Davidson. El lloc de l'antic arborètum inclou ara molts edificis, inclosa la First Nations House of Learning. El jardí commemoratiu de Nitobe, construït en honor de l'erudit japonès Inazo Nitobe, ha estat objecte de més de quinze anys d’estudi per part d’un professor de la UBC, que creu que darrere de la seva construcció s’amaguen diverses característiques per descobrir, com ara referències a la filosofia japonesa i la mitologia, ponts d'ombra visibles només en determinades èpoques de l'any i la posició d'una llanterna que només està totalment al sol cada any, en la data i en el moment exacte de la mort de Nitobe. El jardí es troba darrere del Centre Asiàtic de la universitat, que es va construir amb bigues d'acer del pavelló japonès a la Fira Universal de 1970 a Osaka.

Okanagan[modifica]

El campus d'Okanagan es troba a l'antic Campus Nord de l'Okanagan University College, al costat de l'aeroport internacional de Kelowna al nord-est de Kelowna, Colúmbia Britànica. Aquest campus ofereix estudis universitaris en arts, ciències, infermeria, educació, gestió i enginyeria, així com títols de postgrau en la majoria d’aquestes assignatures.[8]

El 2010, el campus d'Okanagan va duplicar la seva mida de 105 a 208,6 hectàrees.

El 2011, el campus va veure la construcció de diversos districtes residencials i edificis dedicats a la docència i la investigació per 450 milions de dòlars canadencs.

Esport[modifica]

  • UCB Thunderbirds

Professors i estudiants[modifica]

Gent notable[modifica]

Al llarg de la història de la UBC, professors, exalumnes i antics estudiants han tingut un paper destacat en molts camps diferents. Molts antics alumnes i professors de la UBC han guanyat guardons, inclosos vuit premis Nobel i 71 beques Rhodes.[9][10]

Referències[modifica]

  1. «UBC Overview and Facts 2015/16 - Lloc oficial PDFlink». Arxivat de l'original el 2016-09-24. [Consulta: 22 maig 2021].
  2. «2021 Academic Ranking of World Universities» (en anglès). Shanghai Ranking. [Consulta: 31 octubre 2021].
  3. «University of British Columbia - World University Rankings]».
  4. «Top universities in Canada - World University Rankings]».
  5. «Academic Ranking of World Universities». Arxivat de l'original el 2020-06-01. [Consulta: 22 maig 2021].
  6. 6,0 6,1 «University of British Columbia | The Canadian Encyclopedia». [Consulta: 22 maig 2021].
  7. «Musqueam & UBC» (en anglès americà). [Consulta: 22 maig 2021].
  8. 8,0 8,1 «Resources» (en anglès americà), 18-04-2013. [Consulta: 22 maig 2021].
  9. «UBC Facts & Figures (2009/2010)». University of British Columbia. [Consulta: 18 abril 2012].
  10. «UBC's two new Rhodes Scholars to focus on global water crisis, health care». The University of British Columbia. [Consulta: 30 abril 2011].