Vés al contingut

Universitat de les Illes Balears

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUniversitat de les Illes Balears
(es) Universidad de las Islas Baleares Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtUIB Modifica el valor a Wikidata
Tipusuniversitat pública
editor en accés obert Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialcatalà Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaEstudi General Lul·lià Modifica el valor a Wikidata
Creació15 març 1978
Activitat
ÀmbitIlles Balears Modifica el valor a Wikidata
Membre deAssociació d'Universitats Europees
Unió d'Editorials Universitàries Espanyoles
Coalició per a l'Avançament de l'Avaluació de la Recerca
Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles
Xarxa Vives d'Universitats
National Digital Stewardship Alliance Modifica el valor a Wikidata
Nombre d'estudiants11.359 (2020) Modifica el valor a Wikidata
Personals acadèmics1.415 (2018) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
RectorJaume Carot Giner (2021–) Modifica el valor a Wikidata
Propietat deGovern de les Illes Balears (1996–) Modifica el valor a Wikidata
Campus1 campus rural; a més s'han de comptar dos edificis (Edifici Sa Riera i Can Oleo) situats al nucli urbà de Palma i les extensions universitàries d'Eivissa i Alaior (Menorca)
Filial
Part deXarxa Vives d'Universitats Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
FinançamentPúblic (Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Govern de les Illes Balears)
Pressupost110 M€ (2019) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Número de telèfon+34-971-17-30-00 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webuib.cat Modifica el valor a Wikidata
Facebook: universitatUIB Twitter (X): UIBuniversitat Instagram: uibuniversitat LinkedIn: universitat-de-les-illes-balears Youtube: UCg65aAEamKcz4sdXgQCeaAA Modifica el valor a Wikidata

La Universitat de les Illes Balears[1] o UIB és la universitat pública de les Illes Balears. Està situada als afores de Palma. A més, segons l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears és la institució encarregada d'adaptar les normes ortogràfiques i gramaticals de l'IEC a la realitat lingüística balear a través d'un consorci format per membres de les dues institucions.

La UIB forma part de la Xarxa Vives d'Universitats i el Grup 9. A més, ha signat convenis bilaterals amb la majoria d'universitats espanyoles i amb universitats i centres de recerca d'Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia.

Història[modifica]

Per conèixer els orígens de l'establiment d'un centre dedicat a l'ensenyament superior a les Illes Balears, ens hem de remuntar al 1483, any en què el rei Ferran II autoritzà la fundació de l'Estudi General Lul·lià a la ciutat de Mallorca, primera universitat real que tinguen les Illes Balears. Aquest Estudi General estigué en funcionament fins al 1835, quan, després d'un intens debat entre el govern espanyol i la societat mallorquina, finalment s'aconsegueix abolir. A partir d'aquell moment, tots els alumnes de les Illes Balears que volien seguir estudis superiors, van haver de traslladar-se a Cervera primer i a Barcelona després.[2]

D'aquesta manera, les Illes Balears no tingueren cap institució dedicada a l'ensenyament superior fins al segle xx. En concret, fou el 1949 quan es refundà l'Estudi General Lul·lià sota els auspicis de la Universitat de Barcelona, que durant un temps oferí cursos de filosofia i filologia reconeguts per la UB. El 1972 es crearen les dues primeres facultats modernes: la de ciències (depenent de la Universitat Autònoma de Barcelona) i la de filosofia i lletres (depenent de la Universitat de Barcelona). Aquests nous establiments s'instal·laren provisionalment de Son Malferit i a l'antic col·legi dels Paüls de Palma respectivament. Més tard també es creà la facultat de dret, que se situà a l'Edifici Sa Riera. Aquestes facultats se segregaren de les seves respectives universitats el 1978 i crearen, juntament amb l'Escola Normal (de creació anterior), la Universitat de Palma.[1]

El 1983 començaren les obres per un nou campus universitari a la carretera de Valldemossa, en el terme municipal de Palma. Aquesta decisió no estigué exempta de polèmica, ja que no agradà a tothom la creació d'un campus universitari rural a l'americana per a la nova Universitat. Molts defensaren la construcció del nou campus dintre del nucli urbà de Palma, en concret al Polígon de Llevant, molt a prop de la ubicació original de la Facultat de Ciències. D'aquesta manera s'hagués aconseguit revitalitzar una zona de Palma encara avui degradada i no desvincular la Universitat amb la vida urbana. El 1993 es completà el trasllat de les facultats situades a Palma al campus i es crearen les extensions universitàries d'Eivissa i Alaior (Menorca), però avui en dia encara no es considera acabat.

El 1985 s'aprovaren els Estatuts (que han estat modificats posteriorment) i es canvià l'antiga denominació de Universitat de Palma a l'actual d'Universitat de les Illes Balears. El 1990 es creà l'Escola Oficial de Turisme, el 1992 la Facultat d'Educació i el 2000 la Facultat de Psicologia i l'Escola Politècnica Superior. El 2003 fou elegit rector de la Universitat el catedràtic de la Facultat de Dret Avel·lí Blasco, primer rector de la Universitat elegit per sufragi universal ponderat.

Des de 1996 la Universitat depèn del Govern de les Illes Balears.

Rectors[modifica]

Admissió[modifica]

Com a qualsevol universitat d'Espanya, per accedir a la UIB cal superar les Proves d'Accés a la Universitat. Només per als ensenyaments amb nombre limitat de places és necessària la preinscripció universitària. La nota de tall més alta exigida per a ser admès a la UIB a la convocatòria de juliol de 2005 fou un 6,18 pels estudis de fisioteràpia, però com que l'oferta de places supera àmpliament la demanda la majoria d'estudis només demanaren el 5 per a accedir-hi.

A les Illes Balears funciona el districte obert, pel que qualsevol estudiant d'Espanya pot venir a la Universitat de les Illes Balears, prèvia preinscripció (obligatòria en tots els casos) i superació de les PAU en el seu districte.

El nombre d'estudiants i professors va anar en augment fins a finals dels anys 90, però actualment està patint un lleuger retrocés. Es creu que es deu a la reducció de la taxa de natalitat a les Illes Balears.[4]

Instal·lacions[modifica]

El campus de la UIB es començà a construir el 1983 en uns terrenys situats vora la carretera de Valldemossa entre les antigues possessions de Son Lledó i Cas Jai, en el terme municipal de Palma. Aquesta decisió ha comportat la desvinculació de la vida universitària amb la ciutat. L'única manera d'accedir al campus és per carretera, ja sigui en transport privat o a través de la línia 19 de l'EMT. Això provocava l'embús d'aquesta carretera en hores punta, fet pel qual el Govern de les Illes Balears va voler desdoblar la carretera de Valldemossa (Ma-1110) fins al seu pas pel campus amb l'objectiu d'esmorteir el trànsit intens. A més, el 2005 van començar les obres pel Metro de Palma, que té una estació al campus, en concret enfront de l'edifici Ramon Llull, una obra que havia estat molt demandada per la comunitat universitària.

El campus està plenament operatiu des de 1993, any en què es traslladen allà tots els ensenyaments que encara en aquella data s'oferien en edificis del nucli urbà de Palma. Actualment, en el campus estan situades totes les facultats i serveis administratius, així com el rectorat de la Universitat, però encara avui conserva per a funcions administratives l'edifici Sa Riera, situat en el carrer de Miquel dels Sants Oliver de Palma. Igualment, la Universitat va comprar a finals dels anys 90 l'edifici de Can Oleo, en ple centre històric de Palma, les obres de rehabilitació del qual començaran aviat (actualment s'està fent un peritatge per tal de conservar aquells elements arquitectònics que puguin ser d'interès). Tots els edificis del campus estan batejats amb el nom d'algun personatge rellevant de la societat balear.

També s'han creat les extensions universitàries d'Eivissa i Alaior amb l'objectiu de descentralitzar la Universitat i apropar-la als estudiants de les illes menors. Una directora s'encarrega actualment de gestionar les dues extensions alhora. A les extensions s'ofereixen estudis de magisteri (totes les especialitats), fisioteràpia, infermeria, ciències empresarials, psicopedagogia i dret. Les extensions tenen professorat propi, però també organitzen classes amb videoconferència amb professors de Palma. També hi he centres universitaris en 19 municipis de Mallorca. Pròximament s'iniciarà l'ampliació de l'extensió universitària d'Alaior, ja que s'ha quedat obsoleta.

Malgrat totes les facultats i els serveis administratius estiguin instal·lats al campus de Palma, aquest encara no es considera acabat. El 2004, s'inaugurà el darrer edifici, l'Edifici Gaspar Melchor de Jovellanos, actual seu de les facultats d'economia i dret. Faltarien per a completar les instal·lacions una Biblioteca Central, una Capella Multiconfessional i l'adequació de les zones d'aparcament. Actualment s'està treballant per la recuperació d'antigues àrees naturals situades al campus, que serviran d'estudi pels alumnes de biologia i com a zona verda per a tot el campus. També s'ha projectat la reforma i ampliació de l'edifici Ramon Llull, la unió dels dos edificis de la Facultat de Ciències (el Mateu Orfila i el Guillem Colom Casasnovas) i la construcció d'un nou edifici multidepartamental vora el nou accés per la carretera Ma-1110, que tindrà el nom d'Edifici Beatriu de Pinós II. Totes aquestes obres es començaran a realitzar després de l'obertura del metro. Les facultats són les següents:

La UIB a més compta amb Escoles Universitàries Adscrites, establiments privats que ofereixen titulacions universitàries reconegudes per la Universitat de les Illes Balears (i, per tant, amb validesa a tot Espanya). Actualment, les Escoles Universitàries Adscrites de la UIB són les següents:

Totes aquestes facultats i Escoles Universitàries estan dividides en departaments amb autonomia pròpia que, a la vegada, es divideixen en àrees. Totes les facultats són dirigides per un degà i els departaments per un director.

A part de tot el dit anteriorment, al campus es troba la seu de l'Institut de Ciències de l'Educació (dedicat a la formació del professorat) i el Servei d'Activitats Culturals, que organitza la Universitat Oberta. També podem trobar al campus una residència d'estudiants (Edifici Bartomeu Rosselló-Pòrcel) i un menjador (actualment fora de servei).

Metro[modifica]

L'estació de metro del campus

L'estació d'UIB (o de la Universitat) és una estació del metro de Palma. La construcció fou anunciada el 2004[5] i l'estació va ser inaugurada el 25 d'abril de 2007. Uns mesos més tard, després de les inundacions del 27 d'agost i 23 de setembre es va tancar fins que els tècnics resolguessin els problemes estructurals. El servei es va restablir el 28 de juliol de 2008. S'hi accedeix des de l'exterior a través d'un edifici construït a la part sud del campus de la UIB. Té un primer nivell, a peu de carrer, on se situen les màquines autovenda de bitllets, lavabos i un servei de préstec de bicicletes, el Mou-teB. La zona d'andanes és al soterrani, al qual s'accedeix mitjançant escales mecàniques o ascensor. Allà, hi ha la zona de peatge abans d'entrar a les andanes, dues i en disposició lateral. Des de l'estació un autobús gratuït circumval·la amb una freqüència cada quart d'hora tot el campus.[6] Am una previsió inicial d'ús d'un milió de viatges a l'any,[7] atesa la baixa utilització fora dels dies laborables, el 2013 va deixar de prestar servei els diumenges i festius, i dissabtes a partir de les 12:30.[8]

Professors destacats[modifica]

Alumnes destacats[modifica]

Campus Digital[modifica]

L'originari Campus Extens UIB Virtual es va crear l'any 1997 a la UIB com a servei d'educació semipresencial (blended learning).[9] L'origen del projecte va ser donar resposta a les necessitats d'educació superior a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera, ja que no era possible realitzar-hi estudis superiors si l'alumnat s'havia de desplaçar al campus de Mallorca o a altres centres universitaris. D'aquesta manera, la creació del servei i de les seus universitàries a cadascuna de les illes responia a les demandes expressades per diferents col·lectius (polític, empresarial, cultural, sanitari, etc.).

Aquell mateix curs, aprofitant la infraestructura tecnològica i pedagògica creada, Campus Extens UIB Virtual es va obrir a la comunitat universitària del campus de Mallorca, per tal que el professorat interessat pogués utilitzar les TIC com un recurs didàctic per impartir les assignatures. L'any 2007 es va integrar a Campus Extens la unitat de Formació Contínua en línia de la UIB, que donava suport als estudis de postgrau i de formació contínua, amb la qual cosa s'ampliava l'àmbit d'actuació de Campus Extens. Des del començament, el nombre d'usuaris ha crescut de manera ininterrompuda i ha arribat a cobrir la pràctica totalitat dels estudis oferts a la UIB.

Actualment s'anomena Campus Digital.[10]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Universitat de les Illes Balears». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Història de la UIB». Arxivat de l'original el 2017-01-20. [Consulta: 15 febrer 2017].
  3. «Jaume Carot obté el 63,50% dels vots ponderats i serà el nou Rector de la UIB», 20-05-2021. Arxivat de l'original el 2021-05-20. [Consulta: 21 maig 2021].
  4. «Informe del Rector davant el Claustre», 28-01-2015. [Consulta: 2 febrer 2015].
  5. «El Govern anuncia la construcció d'un metro que connectarà la plaça d'Espanya, son Castelló, son Sardina i la UIB». Vilaweb, 21-11-2004 [Consulta: 11 maig 2004].
  6. «Bus gratuït a la UIB des de l'estació de metro fins als diferents edificis». DBalears, 24-09-2008. Arxivat de l'original el 2016-06-24 [Consulta: 15 maig 2016]. Arxivat 2016-06-24 a Wayback Machine.
  7. Jimeno Vicente, Cari «El metro arriba a Palma». DBalears, 22-02-2006. Arxivat de l'original el 2016-06-24 [Consulta: 20 desembre 2017]. Arxivat 2016-06-24 a Wayback Machine.
  8. «A partir del dia 1 de gener el metro Palma-UIB deixarà de prestar servei els festius i els caps de setmana des de les 14.30 hores del dissabte». Manacor Noticias, 28-12-2012.
  9. «Campus Extens - UIB». [Consulta: 27 novembre 2019].
  10. «Campus Digital - UIB». [Consulta: 27 novembre 2019].

Enllaços externs[modifica]