Unsere Mütter, unsere Väter

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Unsere Mütter, unsere Väter (literalment, Les nostres mares, els nostres pares) és una minisèrie de televisió alemanya ambientada a la Segona Guerra Mundial dividida en tres parts. Va ser encarregada pel canal públic alemany ZDF, produïda per la filial TeamWorx de la productora de cinema UFA i estrenada a Alemanya i Àustria pel març del 2013, aconseguint prop de set milions d'espectadors per capítol. La sèrie narra la història de cinc amics alemanys, tots ells d'uns 20 anys, i els diferents camins que tots ells van emprendre a l'Alemanya nazi i la II Guerra Mundial com a soldats de la Wehrmacht en el Front de l'Est, com a infermera de guerra, com a aspirant a cantant i com a modista jueu. La narració de la història abasta cinc anys començant el 1941 a Berlín, quan els amics es reuneixen per última vegada abans d'emprendre els seus viatges, amb l'esperança de tornar a reunir-se el Nadal següent. El final de la història se situa entre 1945 i 1946, poc després de la fi de la guerra.

Unsere Mütter, unsere Väter va generar molta controvèrsia. The Economist va arribar a dir que mai abans una sèrie de televisió alemanya no havia generat tant debat públic. La representació dels soldats alemanys com “uns altres”, diferents de la majoria dels seus compatriotes i diferents, va provocar certa incredulitat i va ser criticada per la seva imprecisió històrica. Molts crítics han apuntat que la sèrie està ben construïda i l'han lloat per mostrar aspectes de la guerra que no poden veure's en altres peces sobre la II Guerra Mundial. Uns altres van criticar elements com la representació de la resistència polonesa contra els nazis com a fanàtics antisemites, la banalització de la persecució dels jueus en l'Alemanya nazi, l'ocultació de paper d'Alemanya en l'Holocaust i de la diferència entre les víctimes no alemanyes i els perpetradores alemanys.

Argument[modifica]

La sèrie es divideix en tres parts de 90 minuts: Un altre temps (Eine andere Zeit), Una altra guerra (Ein anderer Krieg) i Un altre país (Ein anderes Land).

Episodi 1: Un altre temps[modifica]

Poc després de la invasió alemanya de la Unió Soviètica cinc amics celebren una festa a Berlín. Els germans Wilhelm i Friedhelm són dos militars, un oficial i un soldat ras respectivament; Viktor, un jueu que té un taller de costura; Charlotte, que acaba d'aprovar l'examen per ser infermera de guerra; Greta, una bonica cambrera que somia a convertir-se en una cantant famosa. Tots ells tenen l'esperança de poder reunir-se de nou en Nadal.

Wilhelm i Friedhelm presencien algunes de les victòries primerenques dels alemanys en el seu camí cap a Moscou. Charlotte s'acostuma a veure sang mentre treballa prop del front. Greta es fica al llit amb un comandant de la Gestapo per accelerar la seva carrera com a cantant i aconseguir els documents perquè Viktor pugui escapar-se a Nova York, ja que els drets dels jueus estan sent reduïts. No obstant això, Viktor és detingut per la Gestapo i ficat en un tren cap a un camp de concentració.

Episodi 2: Una altra guerra[modifica]

Els russos controlen la invasió fent retrocedir als alemanys i causant nombroses baixes. Wilhelm és ferit i dau per mort. Quan desperta, en lloc de tornar a la base, troba una cabanya prop d'un llac on viu solament durant unes setmanes. Finalment, és descobert per l'Exèrcit Alemany i sentenciat a mort per deserció. Friedhelm, després de ser ferit de gravetat, és manat de tornada a casa. Però en tornar i veure la desil·lusió del seu pare per l'aparent mort de Wilhelm i la falta d'estima pel seu retorn, decideix allistar-se de nou. Viktor escapa dels alemanys i s'uneix a un grup de Partisà polonesos tractant d'ocultar la seva condició de jueu lloc que aquests els odien. Charlotte es desespera per l'aparent mort de Wilhelm i comença una aventura amb un metge. Greta visita el front i es desil·lusiona pel que veu. És detinguda i ficada a la presó per fer comentaris en públic que desaproven la guerra i el Tercer Reich.

Episodi 3: Un altre país[modifica]

L'exèrcit soviètic aguaita Berlín. No només la guerra està condemnada, sinó que ho està també l'existència del Nazisme. La sentència de mort de Wilhelm és rebaixada a llibertat condicional encara que el policia que la dicta ataca a Wilhelm, qui reacciona assassinant-ho i escapant. Viktor és expulsat dels partisans per ser jueu i, en el camí, es creua amb Friedhelm, qui mata al seu comandant perquè Viktor pugui escapar. Després de l'enfonsi de l'exèrcit alemany, Friedhelm mor liderant un grup de soldats, sacrificant-se a ell mateix perquè les tropes es rendeixin. Charlotte és capturada pels russos i comença a treballar com a infermera per a ells. Greta és executada per les autoritats alemanyes pel seu crim. Anys després, els tres supervivents (Wilhelm, Viktor i Charlotte) es reuneixen en el mateix bar d'abans i ploren junts.

Personatges[modifica]

Wilhelm Winter[modifica]

Wilhelm (Volker Bruch) és el narrador de la història. A l'inici dels capítols ofereix un monòleg i, quan l'acció se centra en el present, resumeix tot el que ha passat mentrestant. En el pilot explica que va servir en la invasió de Polònia i en la de França. En certa manera s'adona que Charlotte sent coses per ell però li diu al seu germà i a altres soldats que no vol donar-li esperances perquè és probable que mori en el front abans de poder correspondre-li.

Wilhelm està convençut que ha de servir al seu país com a soldat pel seu honor. Conseqüentment, serveix com a oficial de la Wehrmacht, com considera que és la seva haver de, comandant un batalló d'infanteria i executa a un presoner per ordre de la Kommissarbefehl. Amb el transcurs de la guerra és guardonat amb la Creu de Ferro de Primera Categoria i ascendit a Oberleutnant mentre les esperances d'una victòria ràpida s'esvaeixen, juntament amb el seu innocent idealisme. Després de la mort de tot el seu batalló per aconseguir un objectiu qüestionable abandona el front després de sofrir una contusió provocada per un explosiu antitanc Panzerfaust. Posteriorment, es refugia en una cabanya prop d'un llac on és detingut per desertor per agents de la Feldgendarmerie i en lloc de ser executat és traslladat a un Strafbataillon (en català, "Batalló de Càstig"). En el batalló de càstig és maltractat per un dels comandants i quan es reuneix amb Charlotte (com a membre del Batalló de Càstig) ella no pot creure que encara estigui viu. Poc després, Wilhelm mata al comandant i escapa amb un altre soldat cap a Berlín.

Al final de la sèrie, Charlotte, Viktor i ell es reuneixen en les ruïnes del bar de Greta, en una Berlín ocupada, i brinden solemnement per Greta i Friedhelm.

Charlotte[modifica]

Charlotte (Miriam Stein), cridada Charly pels seus amics, està enamorada secretament de Wilhelm. Quan comença la guerra treballa com a infermera voluntària. Inicialment no pot suportar ser testimoni del sofriment dels soldats ferits però amb l'avanç de la contesa es fa considerablement més forta. Després de ser expulsada del quiròfan en caure-li un bisturí al sòl torna a treballar com a infermera. A causa del treball desbordant dels metges i la falta d'efectius, se li permet demanar ajuda a metges ucraïnesos. Li demana ajuda a una assistent ucraïnesa trucada Lilija que nega ser jueva quan se li pregunta. Quan desapareix la morfina, Charlotte investiga i troba una fotografia de la família de Lilija davant d'una menorá. Parla amb Lilija i ella li confessa ser una doctora jueva. Després d'escoltar la confessió de Lilija, Charlotte es baralla amb la seva consciència i, finalment, decideix denunciar-la a les autoritats. No obstant això, poc després, quan veu a uns agents de la Gestapo apropar-se a l'hospital, adverteix a Lilija perquè fugi però, abans que pugui escapar, una altra infermera alemanya l'assenyala a les autoritats que estan buscant a “una mongeta amagada a l'hospital” i la hi porten. La pena de Charlotte creix quan Friedhelm, ferit, li diu que Wilhelm ha mort en combat i, donant-ho per mort, té una aventura amb el cap de cirurgia. Les coses només fan que empitjorar quan Wilhelm apareix a l'hospital com a membre d'un Batalló de Càstig quan l'Exèrcit Alemany està en retirada del Front de l'Est. Després de confessar-li a Wilhelm que està enamorada d'ell fuig corrent i plorant. Quan recupera la compostura per intentar parlar amb ell, es troba que ja se n'ha anat.

Amb el front apropant-se cada vegada més ràpid, Charlotte, Sonja (una ajudant nativa de la zona) i un grup de soldats greument ferits intenten evacuar l'hospital sense èxit quedant a costa de l'Exèrcit Vermell que, en arribar a l'hospital, mata a la resta dels soldats ferits, deté a Sonja per col·laboradora i viola a Charlotte. Just en aquest moment, apareix Lilija, que ha estat alliberada pels russos i treballa per a ells, interromp la violació i salva a Charlotte de sofrir més danys (com, per exemple, l'execució) aconseguint que treballi d'infermera a l'hospital del camp basi soviètic. No obstant això, dispara a Sonja dient que no hi ha gens que ella pogués fer per canviar una sentència de pena de mort per ser una col·laboradora encara que, almenys, la va salvar de ser atacada sexualment en mans dels soldats.

Quan la guerra acaba, Wilhelm, Viktor i ella tenen una trobada en les ruïnes del bar de Greta.

Greta Müller[modifica]

Greta (Katharina Schüttler) és una cambrera d'un bar a Berlín i una ambiciosa cantant que vol triomfar costi el que costi. Quan en l'episodi pilot Martin Dorn, agent de la Gestapo, descobreix la festa de comiat dels cinc amics, Greta diu ser la propietària del disc de swing de Teddy Schauer que estan escoltant per evitar que l'agent descobreixi que el seu nuvi jueu, Viktor, s'està saltant el toc de queda. Comença una aventura amorosa amb Dorn per intentar guanyar-li-ho i lliurar-li dels càrrecs d'incitació i que ell, a canvi, promocioni la seva carrera gràcies a la propaganda. Quan ella es converteix en una amenaça per al matrimoni de Dorn, ell li organitza un concert a l'estil dels quals organitzen els nord-americans en un dels campaments basis del Front de l'Est. Es retroba amb Friedhelm, Wilhelm i Charlotte breument en el seu camerino després de la seva actuació però, de mala gana dels seus amics, els fa anar-se aviat per anar a una fira organitzada per uns oficials. El seu xofer i el seu pilot la deixen tiratge en l'inici de la Batalla de Kursk perquè triga massa a fer les maletes. Charlotte l'obliga a ajudar-la amb els soldats alemanys ferits a l'hospital de campanya, experiència que la traumatitza. Per casualitat aconsegueix tornar a Berlín on expressa obertament els seus dubtes sobre el Endsieg (és a dir, la victòria final) i fa enfadar a Dorn després d'explicar-li a la seva dona l'aventura que he tingut amb ell; tots dos actes fan que sigui detinguda i empresonada per Wehrkraftzersetzung (en català, subversiva de l'esforç de la guerra). Quan la detenen confessa que està embarassada de Dorn alguna cosa que fa que ell s'enfadi i que li pegui a l'estómac fins que es desmaia. És executada per un batalló d'artilleria durant els últims dies de la guerra.

Viktor Goldstein[modifica]

Viktor (Ludwig Trepte) és l'amant secret de Greta. Tots dos viuen amb la por de ser acusats de Rassenschande (en català, contaminació racial) per la seva condició de jueu. En un intent d'evitar la seva deportació, Greta manipula a Dorn perquè li doni un passaport que li permeti viatjar als Estats Units d'Amèrica però, el dia de la seva partida, Dorn traeix a Viktor i fa que la Gestapo ho detingui i ho mani a un camp de concentració- Durant el camí aconsegueix escapar del tren amb una dona polonesa trucada Alina i s'uneix a un grup de partisans polonesos de l'Armia Krajowa. Durant el temps que passa amb el grup es veu obligat a amagar la seva condició de jueu a causa de l'estès antisemitisme d'aquest. Quan el grup es disposa a tendir una emboscada a un escamot motoritzat de la Wehrmacht, per casualitat, Viktor reconeix a Friedhelm conduint i fingeix participar en l'atac permetent que Friendhelm passada per l'emboscada de manera segura salvant la vida, sense adonar-se, de Hiemer, el seu acompanyant oficial de la Sicherheitsdienst (SD). Posteriorment, el grup envolta i segresta un tren alemany creient que transporta armes quan, en realitat, descobreixen que gran part del carregament són presoners jueus als quals rebutgen alliberar. Viktor, que discrepa amb la situació, decideix desafiar al grup obertament i alliberar als presoners, provocant la ira d'alguns partisans que consideren executar-ho. No obstant això, el líder, que ha empatitzat amb la situació de Viktor, li permet anar-se en pau. Poc després de la marxa de Viktor els partisans són traïts i el seu cau és atacat pel batalló de Friedhelm, qui reconeix a Viktor i li permet escapar enmig de la confusió, havent disparat a l'oficial de la SD qui també ha desaparegut. Després de la fi de la guerra, Viktor torna a Berlín i descobreix que Greta i els seus pares han mort, que una família alemanya està vivint en el seu pis i que, a sobre, Dorn s'ha convertit en un membre de l'administració aliada.

Al final de la sèrie es reuneix amb Charlotte i Wilhelm en les ruïnes del bar de Greta.

Friedhelm Winter[modifica]

Friedhelm (Tom Schilling) és un jove molt sensible que no té cap ambició com a soldat. Els seus companys li ridiculitzen com un covard insensat que posa les seves vides en perill i li peguen després de veure que, per haver-se encès un cigarret, podria haver mostrat la seva posició a un avió Po-2 rus. Durant la batalla en el Front de l'Est, Friedhelm s'endureix emocionalment i es torna despietat, matant a presoners per voluntat pròpia i liderant un atac contra una oficina de telègrafs russa després de presenciar l'aparent mort del seu germà per l'atac d'un Panzerfaust. Un soldat alemany li dispara després de confondre-li amb un rus, ja que, per atacar l'estació de telègrafs, portava posat un uniforme de l'Exèrcit Rojo. Charlotte aconsegueix salvar-li la vida després de suplicar-li al cirurgià cap de l'hospital de campanya que li operi malgrat el dur sistema d'avaluació del doctor. Abans que ho manin de tornada a Berlín li diu a Charlotte, per error, que Wilhelm ha mort en l'atac del Panzerfaust. Es converteix en el protegit de Hiemer, un oficial del Sicherheitsdienst (SD), que ho utilitza de botxí en els nombrosos atacs contra els partisans en la Polònia ocupada. Cap al final de la guerra ho ascendeixen a Unteroffizier (un rang semblant al de sergent) i lidera un grup de Volkssturm format per homes majors i nois de les Joventuts Hitlerianes moguts per la seva fervent voluntat de lloc contra els soviètics. Friedhelm els ordena quedar-se quiets i avança solitari cap a l'enemic, apuntant-ho amb un rifle, provocant que li disparin. Els soldats de la Volkssturm es rendeixen després de presenciar la mort de Friedhelm per un tret d'una metralladora Maxim M1910.

Recepció i crítiques[modifica]

A Alemanya, la sèrie va tenir una audiència, en el seu episodi final de 7'6 milions d'espectadors, amb un cota de pantalla del 24%. La sèrie no va estar exempta de polèmica a causa de la dura història moderna d'Alemanya, encara fresca en la política, la memòria i la intel·lectualitat del país, on qualsevol intent d'abordar aquella fosca fase des d'una perspectiva que vagi més enllà de la pura condemna moral sol ser rebuda amb crítiques desiguals. A Polònia, no va asseure gens ben el tractament antisemita que la sèrie dóna al grup de partisans.

Premis[modifica]

En 2014 la sèrie va ser guardonada amb el premi Emmy a la millor mini serie per a televisió.